Özbay Arıcılık işletmesinin sahibi Tayfun Özbay (30),  Karpuzlu'nun ballarının dünya markası olmaya aday olduğunu söyledi. Bölgedeki en kaliteli balların Karpuzlu'da üretildiğini söyleyen Özbay, " Yaşadığımız ilçede “Hanımsız ev var ama arısız ev yok” derlermiş. Yani her kapıda bir kovan olurmuş. Karpuzlu’da kayıtlı 450 üretici var. Koloni olarak hesaplarsak 80 bin kovanımız ve milyonlarca çalışanımız var. Üretiyoruz; hem de en kaliteli balları biz üretiyoruz. Dünya markası olmaya da talibiz." dedi. 

"3 LİRALIK SERMAYE İLE BAŞLADIM"

Baba mesleğine devam eden genç işletmeci Özbay, " Ailemden gelen 40 yıllık arıcılık mesleğine 2007 yılında başladım o günden bugüne de işimin başındayım. Babam Durmuş Ali Özbay’ın bana bıraktığı temiz mirası devam ettirmek için çok çabaladım. Babamı kaybettiğimde 18 yaşıma basmama 3 gün vardı. Mesleğe başlama hikayem de şu şekilde; İzmir’de bal verdiğimiz firma benden mal istedi. Bana Tayfun sen bu işi yap dediler, ama cepte para yok; ne yapacağımız bilmiyorum. Bir gün arıcının birisi biz sana bal verelim sen de git sat dedi. Bal sermaye isteyen bir iş. Şöyle Tekeler meydana geldim, benle beraber 6 kişi masaya oturup pazarlık yapacağız. Ama cebimde sadece 3 lira var. Masaya oturduk, çay istedim. Dua da ediyorum masaya bir kişi daha oturmasın diye; sebebi de cebimde para olmayışıdır. O gün çaylar içildi, her şey hallodu, hesabı da arıcılar ödedi. Ben de masadan kalktım ve işimin başına geldim. Bugün bana ticaretteki sermayen ne diye sorarlarsa 3 lira diyorum." dedi. 

"11 BİN NÜFUSLU İLÇEDE MİLYONLARCA ÇALIŞAN VAR"

11 bin nüfuslu Karpuzlu'da milyonlarca çalışana sahip olduklarını kaydeden Özbay şöyle konuştu; "biçtiğimiz su ve yediğimiz ekmeğe kadar arının bir etkisi vardır. Düşünün Antalya’da seralarda polenlerin döllenmesi için işçi olarak arılar kullanılıyor. Biz de arıcılığa bu noktadan bakalım. Bir de Kur’an-ı Kerim’de zeytin, bal ve hurmadan bahsediliyor. Her anlamda kıymetli ve değerlidir. Yaşadığımız ilçede “Hanımsız ev var ama arısız ev yok” derlermiş. Yani her kapıda bir kovan olurmuş. Karpuzlu’da kayıtlı 450 üretici var. Koloni olarak hesaplarsak 80 bin kovanımız ve milyonlarca çalışanımız var.

"BALLARIMIZ 30 ÜLKEYE İHRAÇ EDİLİYOR"

Balda 52 farklı analiz türü var. Arının beslenmesinden kullanılan ilaçlarına kadar bozulmamış saf bir üretim hali var. İlçemizdeki üretim temiz ve doğrudur. Bizim arıcılarımız gezgin arıcıdır. Bingöl, Sivas Hakkari, Afyonkarahisar ve Kırşehir’e bile giden üreticimiz var. Pandemide bal fiyatlarımız iyiydi. Mayıs ayında yaşanan sıcaklardan çam sezonu kötü geçti. Yüzde 60 oranında mahsul kaybı vardı ama bunu da üretici pandemide artan fiyatla kapattı. Bu senemizde ihracatçı firmaya 100’er ton çiçek ve çam balı verdik. Bu da demektir ki o firmalar 30 ülkeye bal ihraç etti. Karpuzlu arıcısının balı 30 ülkede tüketiliyor.

"ÜRETİCİNİN DESTEĞE İHTİYACI VAR"

Doğanın dengecisi olan arıcılarımıza verilen elle tutulur bir destek yok. Arıcılarımız gezgin olduğu için onlara da mazot desteği verilmeli. Yetersiz olduğu için destekler dert çok oluyor. Bir diğer sıkıntımız da bağlı olduğumuz iki STK bizden aidat alıyor. Meralarda hayvan otlatılamadığı için kovanları koyamıyoruz. Bu da bizim için büyük bir kısıtlama sıkıntı. Bakın biz doğanın dengesinin korunması için binlerce işçiyi doğaya salıyoruz. Bunun korunması ve desteklenmesi lazım.

"KARPUZLU'DA ÜRETİLEN BALLAR KOŞULŞUZ ŞARTSIZ İYİDİR"

Karpuzlu’da üretilen ballar koşulsuz şartsız iyidir. Balın bir standartı olmadığı için memnuniyet zordur. Buna rağmen arıcılık sektörünü geliştiriek bütün kalemlerinde üretim yapmak hedefimizdir. İyi değilse de Karpuzlu’dan değildir. Biz işletme olarak online satışlara yeni başlayacağız. Hazırlıklarımızı tamamlamaya çalışıyoruz, isim, etiket veya içerik ile ilgili hazırlıklar devam ediyor. Kendi markamızı yaratacağız ve satışlarımızla Karpuzlu’nun adını da tadını da tanıtacağız. Mesela sadece bizim ilimizde yetişen hayıt balı vardır . Bunu herkesin tatması ve tanıması lazım."