Hazır giyim esnafları pandemi sürecini sancılı geçiriyor. Düğün ve sünnet sezonunun da kapalı olması sektörün dikişini söktü. Aydınlı esnaf Süleyman Aydınoğlu, “Stoklar tüketilemedi, elimizde para olmadı. İmalat dengesi eşit olmadığı için maliyetler arttı, satışlar durdu. Biz şu anda günümüzü kurtarma derdindeyiz. “ dedi.


ESNAF NORMALLEŞMEYİ DÖRT GÖZLE BEKLİYOR

42 yıldır Aydın’da esnaflık yapan Süleyman Aydınoğlu, normalleşme sürecini dört gözle beklediklerini söyledi. Aydınoğlu, “1981'de çırak olarak terziliğe başladım. Bugün hem terziliğe hem de hazır giyim sektöründe hizmet vermeye devam ediyorum. Yaklaşık 25 tane çırağım oldu, ekonomiye ve ailelerine katkı sağlıyorlar. Bugünümüz bütün esnaflar için zor zamanlar. Düğün sünnet sezonu kapalı olduğu için satışlarımız normal zamana göre durgun.” dedi.

“DÜĞÜN SÜNNET SEZONU DURDU, ESNAF BİTTİ”

Alınan tedbirler kapsamında en çok etkilenen sektörler arasında hazır giyim işi yapan küçük esnafların olduğunu kaydeden Aydınoğlu, “Pandemi sürecinde ilk olarak çok sıkıntılı dönemlerden geçtik. Sektörler arasında en çok etkilenen bizler giyim sektörleri oldu. Düğünü, sünneti yok insanların ben kime satacağım kıyafetleri. İnsanların yasaklardan dolayı evde olmasının ucu bize dokundu. Bizde ayağımızı yorganımıza göre uzatmaya başladık.

“MALİYETLER ARTTI AMA ZAMLAR YİNE DE DURMADI”

Giderleri kıstık ilk bir geçiş sıkıntısı yaşadık ama sonra adapte olmaya başladık mecburen. Çünkü baktık ki bitmiyor uzuyor bu pandemi dönemi, yapacak bir şey yok dedik. Mallarımız satılmadı yanında maliyet artışları oldu. Zamlar durmadı, biz günümüzü çıkaracak mal satmanın derdindeyken ürünler zamlandı. Kar yapmayı geçtik artık biz. Ama bu zamlar bizi daha çok zarara soktu. Satılsın diye zararına çok ürün verdik. Kahvehaneler, restourantlar, kafeler vs. birçok yerin esnafı zor durumda. Devletin küçük esnafa verdiği destek yeterli olmasa da yaraya bir nebze de olsa tuz basıyor. Ama geç kalınmış bir yardım. Esnaf başlarda çok sıkıntı çekti. Bu süreçte köylüler en az etkilenen kesim bence. Tarım olsun hayvancılık olsun devam ediyor. Para dağılımının doğru yapılmadı, yapılan dağılımlarda da zamanlamalar yanlıştı.” diye konuştu.