Engin Altay, bugün TBMM’de basın toplantısı düzenledi. Engin Altay’ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

SAĞLIK ORDUSUNU BÜTÜN OLARAK GÖRMEK GEREKİR: “Covid-19 ile mücadelemizin ikinci yılı tamamlanmak üzere. Sağlık çalışanlarının yaşadıkları sorunlarla ilgili ciddi bir hamle yapmadı, TBMM ve hükümet. Dün doktorlarımıza yönelik iyileştirme yapıldı. Keşke 8 bin doktor istifa etmeden önce yapabilseydik. 2017-2021 tarihleri arasında 4 bin 300 doktorumuz yurt dışına gitmeden önce keşke bu çalışmayı yapabilseydik. Sağlık ordusunu bütün olarak görmemiz lazım. Biz, Covid-19 ile mücadelede sadece doktorlara değil tüm çalışanlara minnetlerimizi ifade ederken bunların içinde ebeler, acil tıp teknisyenleri, ambulans çalışanları, acil çalışanları, psikologlar, memurlar var. Doktorlara yönelik çalışmaya kabul oyu verdik. Doktorlara yönelik görece iyileştirme, 17 dakikada beş siyasi partinin uzlaşmasıyla sağlandı. Hayırlı olsun. Doktorlar çok daha fazlasını hak ediyor. Sağlık sektöründe çalışan bütün emekçilerin yüzünü güldürmemiz lazım.

SEN EKONOMİDEN ANLAMAZSIN: 3 buçuk yıllık süreç içinde, tek adam süreci içinde 4 Merkez Bankası Başkanı, 3 Hazine ve Maliye Bakanı değiştirdik. 4,7’den alınan dolar, bugün itibariyle 13,40. Milletin aklı başında, millet olanı biteni ibretle izliyor. Merkez Bankası Başkanı değiştikçe ekonomi batıyor. Hazine ve Maliye Bakanı değiştikçe TL yerle yeksan oluyor. Bakan ve Başkan değiştirmeyi bırak. Senin kafa, kafa değil. Sen ekonomiden anlamazsın. Ekonomiyi bilmediğini söylesen ekonomi tırmanışa geçecektir. Salı günü Genel Başkan beş başlık verdi, çözüm formülünü önüne koydu. Ekonomik Sosyal Konsey’i topla. Devlette israfı bitirsen sen ve millet nefes alır. Bu israf, değil 84 milyon, 184 milyonun refahını sağlayacak kadar abartıldı. Dövizle ödemeleri TL’ye çevir. Adaletsizlikten sakın. Adalet… Bütün dinler adalet için gelmiştir. İnsanlık adaleti emreder ama Türkiye Cumhuriyeti devletinde adaletten eser yok. Rüşvet, yolsuzluktan devleti arındır. Yeter, doymadınız mı? Bu devlet, olmadığı kadar rüşvete, yolsuzluğa, talana ve yağmalamaya maruz kalıyor. 84 milyon insanımızı perişan ettiniz. Milletin mutluluğu yok. Senin avenen dışında kimse geleceğe güvenle bakmıyor. Bir devletin, hayatta kalması için liyakate, adalete ve namusa ihtiyacı vardır. Devletin adaleti kalmadı. Yüzlerce örnek sayabiliriz. Devlet sınav açıyor, birinci olan eleniyorsa ne liyakat ne adalet ne namustan bahsedilir. Bir sürü beceriksizi, sana yalakalık yapıyor diye üst kademelere dolduruyorsun. Sonra değiştir kardeşim değiştir. Liyakat, adalet, namus ve ahlaktan mahrum devlet, ayakta kalamaz.

TÜİK’E ÇAĞRI YAPIYORUM: Hesabı yapmıştım. Bugün geldiğimiz noktada asgari ücret kaybı 176 dolara çıktı. 176 dolar bugünkü kurla 2 bin 376 lira yapıyor. Üç hafta önce bu fark 900 liraydı. ‘Asgari ücretlinin kaybı 900 TL’ demiştim. Şimdi 2 bin 376 lira. Ne vereceğiz şimdi? Nasıl toparlayacağız? Asgari ücret, son 20 yılın en düşük seviyesinde. Erdoğan der ya ‘nereden nereye’. Batırdın, milleti ezdin. Çok samimi bir çağrı yapıyoruz. Bu beş maddeyi hayata geçirirse asgari ücreti çok rahat vergi dışında bırakabilir. Yetmez. Bütün ücretlerin asgari ücret kadar kısmı vergiden muaf olmalı. İnsanlar açlıkla, gerçekten açlıkla karşı karşıya gelecek. Bulgur pilavı yapmak için yolda karşılaştığı kadından yardım isteyen insanlar var. Tablo vahim. Peki emekliler? Ömrünün 25-30 yılını ülkeye hizmete adamış emekliler ve memurlar ne olacak? Enflasyon farkını 3 puan düşürerek vereceksin. TÜİK’e çağrı yapıyorum. TÜİK enflasyonu yüzde 19. TÜİK’in pek kıymetli uzmanları; Allah’tan korkun, gerçek enflasyon rakamlarını açıklayın, ah almayın. Adam, bir kilo bulgur almak için sokakta gördüğü kadından para ister hale gelmiş. Hal böyleyken saraya şirin görünmek için enflasyon rakamlarını aşağı çekerek milletten ah alıyorsunuz, milyonların mutfağına el sokuyorsunuz, çekin o eli oradan.

SAVAŞI MİLLET VERİYOR: Bin 500 lira alan 645 bin 823 kişi ya da aile var. Nasıl geçinecek? 6 milyon emeklimizin aylık geliri asgari ücretin altında. 6 çarpı 4; 24 milyon insan, ortalama 2 bin lira ile nasıl geçinecek? Asgari ücret rakamı açıklandığında bu rakam 10 milyona çıkacak. Savaşı sen vermiyorsun. Savaşı millet veriyor. Açlığa, yoksulluğa, sana karşı millet veriyor. Çatlasan da patlasan da bunları söyleyeceğiz. Vay efendim dış güçlerin saldırılarına biz de manda ve himayeci oluyormuşuz. Bu yalanlarını kimse yemiyor, boşuna uğraşma.

BU EMEKLİ BU KIŞI GEÇİREMEZ: Dün doktorlarımız için yaptığımızı haydi gel bugün yapalım. Bu emekli, bu parayla, bu döviz kuruyla, bu enflasyonla bu kışı geçiremez. Meclis’te 5 siyasi parti grubu, 9 da grubu olmayan parti var. Bütün milletvekilleri dün aynı anda el kaldırdı. Bunun devamını getirelim. Bu emekli bu kışı geçiremez. 'Bu emekliye bu parayı nereden vereceğiz’ diyebilirsin. İsrafa son ver, devleti yolsuzluk ve rüşvetten arındır.

DEVLETİ VE MİLLETİ SOYANLARDAN YARGI HESAP SORACAK: Helalleşme falan diyoruz, yapacağız tabii. Ama kimse şunu sanmasın. Devleti ve milleti soyanlardan, biz değil ellerinde kelepçeleri çözdüğümüzde yargı hesap soracak. Onları da uyarıyorum. Yeter artık. Siz de bari ar, ahlak, namus olsun. Kış geldi, emekli aç. Servetini 10 bin kat artırdıysan burada usulsüzlük, namussuzluk ararım. Aramak da zorundayım.

PLANSIZLIK VE İZANSIZLIKTAN VAZGEÇ: Sözleşmeli öğretmenleri kaldırmaları, yıllardır söylüyoruz, dilimizde tüy bitti. Kaldırınca sakın mülakatları başlatmayın. Bakanlığı başınıza yıkarız. Öğretmenleri ayırmayın ya. Öğretmenlik bizatihi uzmanlıktır. Öğretmenlerimizin hepsi uzmandır, hepsine de aynı parayı vereceksin. Atanamayan yüzbinlerce öğretmen var. ‘İktidar olduğumuz gün atanmayacak öğretmen kalmayacak’ dedin. Unutmadık. 200 bin öğretmen vardı şimdi 700 bin var. Şu plansızlık ve izansızlıktan vazgeç. Eğitim fakültelerini artırdın. Bu izansızlık devam ederse 1 milyon atanmayan öğretmen olacak. Sevinmeyin anneler babalar. Devletin 103 bin öğretmene ihtiyacı var. Hiç değilse 103 bin öğretmenin atamasını yap.”

“FETULLAH GÜLEN’İN BEDENİ FİRARDA FİKRİ İKTİDARDA”
Hazine ve Maliye Bakanlığı’na atanan Nureddin Nebati’nin Fethullah Gülen ile fotoğrafının olması yönündeki soruya Engin Altay, “FETÖ ilişkisi diye sordunuz. Kimin yok ki? Başta Sayın Erdoğan’da olduğu gibi Fethullah Gülen’le çekilmiş ayrı ayrı fotoğrafları var. Nurettin Nebati’nin fotoğrafını yadırgamıyorum. Fethullah Gülen ile fotoğrafı olmayan siyasetçi yok ama Fethullah Gülen’in bedeni firarda fikri iktidarda” dedi.

“SAĞLIK BAKANI’NIN RENCİDE EDİLMESİ AHLAK DIŞIDIR”
Altay, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dün TBMM’de Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya yöneltilen sorular sırasında müdahale etmesine ilişkin gelen soruya, “Bunların çok özendikleri Osmanlı’da vezirler ve sadrazamlar bile padişaha düşüncelerini söyleyebilirlerdi. Bu bakanların kendi iradeleri yok. İnisiyatif kullanmaları yasak. Koca devlet, bir kişiye ve bir aileye terk edilmiştir. Sağlık Bakanı’nın bu kadar rencide edilmesi ahlak dışı, kural dışıdır; hoş olmamıştır” diye konuştu.

“ERDOĞAN’IN AKLINA MİLLET BİR KERE GELİR”
3600 ek gösterge ve emeklilikte yaşa takılanlarla (EYT) ilgili başka bir soruya da Altay, “Erdoğan’ın aklına millet bir kere gelir. O da seçim yaklaştığı zaman. Asgari ücretten EYT’ye kadar iyileştirme hamlesinde bulanacak diye bilgiler bize de geliyor. Şu şartlarda mümkün. Önümüzde seçim varsa mümkün. Çünkü Erdoğan için millet, seçimden üç ay önce gelen müessesedir” yanıtı verdi.

POLİTİKA HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ