TBMM Genel Kurulu'nda bütçe maratonu sürüyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Genel Kurul’a katılarak bütçe konusunda bir konuşma gerçekleştirdi.

EL HAREKETİ GERGİNLİK YARATTI
Kılıçdaroğlu, AK Parti ve MHP'li milletvekillerine, “Tek göreviniz el kaldırmak ve indirmek” dedikten sonra, “Dolarla borçlandılarsa Amerika'daki enflasyon, avroyla borçlandılarsa Avrupa Birliği'ndeki enflasyonu da sırtımıza yıkıyorlar” ifadelerini kullandı. Kılıçdaroğlu'nun bu sözleri sarf ederken sağ elini sol eline vurduğu hareketi, mecliste gerginlik yaşanmasına neden oldu.

Kılıçdaroğlu'nun konuşması AK Parti ve MHP sıralarından yükselen uğultular ve sataşmalarla bölündü. AK Parti ve MHP sıralarından sık sık, “‘Burada bayanlar var”, “Yaptığınız el hareketi nedeniyle özür dileyin” şeklinde sesler yükseldi. Uğultuların devam etmesi üzerine TBMM Başkanı Mustafa Şentop, “Bir dakika sessiz olur musunuz” diyerek AK Parti ve MHP'li milletvekillerini uyardı. Seslerin yükselmesi üzerine Şentop, AK Parti ve MHP sıralarına “Siz konuşun o zaman ben gideyim” diye sitem etti.

AK Partililerin “Görüntüleri izleyin” sözleri üzerine Şentop, “Ben buradan bir şey göremiyorum. Fakat iç tüzüğe göre nezih dille konuşulması öngörülüyor. Konuşmadan sonra izleyeceğim, değerlendireceğiz” dedi.

KONUŞMA ENGELLENMEYE ÇALIŞILDI
Kılıçdaroğlu'nun doların yükselmesini ve dolarla rüşvet alanları eleştirerek devam ettiği konuşması, uzun süre uğultularla bastırıldı.

AK Parti ve MHP sıralarından dakikalar boyunca sesler yükseldi, Kılıçdaroğlu'nun konuşması bölünmeye çalışıldı. Kılıçdaroğlu ise konuşmasına devam ederek konuşma süresini tamamladı. Kılıçdaroğlu konuşmasını tamamladıktan sonra “Arkadaşlar konuşmaya devam edebilirler” diyerek kürsüden alkışlar eşliğinde ayrıldı.

OTURUMA ARA VERİLDİ
Kılıçdaroğlu’nun konuşmasının ardından söz alan AK Partili Mahir Ünal, “Sayın Genel Başkan bu meclisin bir itibarı kalmadı ifadesini kullandıysa da bu gazi meclisin itibarı yerindedir. Bir genel başkanın kürsüde genel ahlak kurallarına aykırı bir şekilde hareketi, iç tüzük 160’a göre kınama cezasını gerektiriyor. Ara vermenizi ve bunu değerlendirmenizi talep ediyoruz” dedi.

Şentop, “5 dakika birleşime ara veriyorum. Görüntüyü izleyeceğim, değerlendireceğiz. Grup başkanvekillerini davet ediyorum” diyerek oturuma ara verdi.

“ERDOĞAN BÜTÇESİNİN ARKASINDA DURMALI, KAÇARAK BU İŞ OLMAZ”
Sosyal medya hesabından “Halkın sorunlarına çare olmayan bütçeye karşı buhrandan çıkış yollarını anlatıyorum” paylaşımı yapan Kılıçdaroğlu, konuşmasında şunları söyledi:

* Cevaplanmayan sorular var. Bakanlar vermiyorlar cevabını. Bunlar nasıl bakan? Geçen yıl demiştim ki bunların günahı yok, devlet memurları. Beni üzen TBMM’de seçim ile gelen birisinin gelip burada bütçe anlatmaması, yerine atadığı birine bütçeyi anlattırmasıdır.

* Erdoğan bütçesinin arkasında durmalı, kaçarak bu iş olmaz.

* Bu süreç böyle devam ederse; TBMM vesayet altındadır. Milletvekillerinin sorularına dahi cevap verilmezse, Sayıştay’ın raporlarına müdahale edilirse ve bunu yürütme yaparsa, o parlamento yürütmenin vesayeti altındadır. Gazi Meclis diyoruz, hangi gaziliği kaldı? Hangi yetkiniz var?

“SARAYDAN BAKIYORLAR HERKESİN DURUMU ÇOK İYİ”
* Bir sorunu samimi olarak çözmek istiyorsanız, önce sorunun muhattabı ile konuşmanız lazım. Bunun yolu nedir: Ekonomik ve Sosyal Konsey. Toplandı mı, toplanmadı.

* Bir kişi her şeyi ben biliyorum diyorsa, dünyanın en cahil insanıdır.

* Bu bütçe kimin sorununu çözüyor. Biri de çıksın desin ki şunun sorununu çözüyor. Kendilerini kapatmışlar saraya, saraydan bakıyorlar herkesin durumu çok iyi.

* Ben esnafı dinliyorum, çiftçiyi dinliyorum. Siz kimi dinliyorsunuz? Birbirinizi dinliyorsunuz.

FAİZ ÇIKIŞI
* ‘Faizi sıfırlayacağız’. Hangi faizi ya? Çiftçinin faizini sıfırladınız mı? İktidar olacağız, bir haftada çiftçilerin faizlerini sıfırlayacağız. Yüreğiniz yetiyor mu, yetmez. Talimat gelmesi lazım, faizi sıfırlamak için.

* Merkez Bankası’nı iğdiş ettiler. Erdoğan, bir kararname çıkardı, fiyat istikrar komitesi kuruyorum. Merkez Bankası’ndan bu yetkiyi alıp, kendi kurduğu kurula verdi. Peki bu komite kaç kez toplandı? Bir kere bile toplanmadı. Bunu söylüyoruz, üzülüyorsunuz. Acıdır gerçekler.

* Etiket değiştiren elemanlar istihdam ediliyor, bu hale getirdiler.

“KİME SATTIN 128 MİLYAR DOLARI?”
* (AK Parti sıralarına) Damatla kayınpeder ne yaptılar 128 milyar doları? Tüyü bitmemiş yetimin hakkını sormak benim de görevim sizin de göreviniz. Sizin sormanız lazım. Kime sattın 128 milyar dolar?

“BÜTÜN FAİZCİLERİN GÜVENCESİ DE UMUDU DA ERDOĞAN’DIR”
* Şu soruyu sordunuz mu acaba kendinize: Ben kendi vatandaşımdan niye dolarla borçlanıyorum? Bu ülkenin kendi parası yok mu? Bunların hiç biri milli değil, oturan bakanların hiç biri de milli değil.

* Kitabını yazmışlar. Evet yazmışlar: Türk lirası nasıl pul edilir, kitabını yazdılar.

* Erdoğan diyor ki, ‘ben hiç bir zaman faizci olmadım’. Bütün faizcilerin güvencesi de umudu da Erdoğan’dır.

“NASIL OLUR BÖYLE ŞEY?”
* Şimdi kapı kapı geziyorsunuz. Düne kadar sizin havuz medyası ‘Şerefsiz' diye tanımlamıştı, koşa koşa, ‘Prens veliaht geldi, acaba bize bir derman olabilir mi? Yaramıza bir merhem sürebilir mi?' Ya düne kadar ‘15 Temmuz darbe girişimini destekleyen' dediğiniz, ‘Paralar verdi' dediğiniz kişilerle kucaklaştınız ya. Merak ediyorum, nasıl bir mide var? Nasıl bir anlayış var ya? Nasıl olur böyle şey?

“NİYE GİDİYORUZ ORAYA?”
* Şimdi beyefendi Katar'a gitmiş. Katar Dışişleri Bakanı, ‘Ekonomik gidişat nedeniyle Türkiye'de ortaya çıkacak fırsatları değerlendiriyoruz.' Niye gidiyoruz oraya? ‘Ya bizde mallar çok ucuz. Gel, neyim varsa sana vereceğim. Yeter ki beni kurtar.' Ya Türkiye?

“TÜRKİYE'Yİ FAKİRLEŞTİREN BİR BÜTÇE”
* Bu bütçe milletin alın terini sömüren bir bütçedir. Bu bütçe fakirden alıp zengine veren bir bütçedir. Bu bütçe çiftçinin alınterini sömüren bir bütçedir. Bu bütçe Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni fakirleştiren bütçedir. Bu bütçe Cumhuriyet tarihinin en büyük kaynak transferini, fakirden alıp zengine veren bir bütçedir. O nedenle bu bütçe, açık ve net söylüyorum, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne yapılmış bir kumpas bütçesidir.

“DOLARLA İHALE YAPILIR MI?”
* Bana sormuyorsa eve gidince ilkokula giden çocuğuna sorun, dolarla ihale yapılır mı? Dolar şimdi 14 liraya çıkıyor, kim kazandı? Dolarla ihale alan kazandı. Kim ödeyecek, 83 milyon ödeyecek. Bunu sizin vicdanınız kabul ediyor mu? Dolarla ihale aldın eyvallah, güvenceyi de dolarla veriyorsunuz.

“ARKADAŞLAR YELİZ KONUŞUYOR”
Kılıçdaroğlu, konuşması sırasında sözünü kesen AK Parti İstanbul Milletvekili Ahmet Hamdi Çamlı’ya “Arkadaşlar Yeliz konuşuyor” şeklinde yanıt verdi.