CHP Kuşadası Kadın Kolları'nın 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü dolayısıyla "Yeter Artık" başlığı ile panel düzenledi.

Panele CHP Kadın Kolları Genel Sekreteri Mehtap Yücel, CHP Genel Merkez Kadın Kolları MYK Üyesi Nurşen Balcı, CHP Aydın İl Kadın kolları Başkanı Ayşe Özdemir, CHP Kuşadası İlçe Başkanı Ayşegül Dağlı, Kuşadası Belediye başkanı Ömer Günel ile çok sayıda partili katıldı.

Panel, katledilen kadınların hayatının anlatıldığı tiyatro gösterisi ile başladı. Tiyatronun ardından konuşmalara geçildi.

YÜCEL'DEN 1 YIL RAPORU: ÖRGÜTLENMENİN ÖNEMİNİ GÖRDÜK
Panelin ana konuşmacısı CHP Kadın Kolları Genel Sekreteri Mehtap Yücel yaptığı açıklamada kadın kollarının son 1 yılda yaptığı çalışmaları detaylı biçimde anlattı. Yücel açıklamasında "son 1 yıldır kadın kolları olarak şiddete karşı mücadelede bir yolculuğa çıktık. Veriler topladık. Her noktada şiddet mağduru kadınlara, katledilen kadınların ailelerine destek olduk. Bunu örgütlenerek yaptık. Bu dönemde göreve geldiğimiz genel başkanımız Aylin Nazlıaka örgütlenmeyi temel hedef olarak koydu. 973 ilçe ve 81 ilde örgütlenmemizi tamamladık. Bu örgütlnme 'yaşamak' projesi ile şiddet mağduru vatandaşlarımızın hayatlarına dokunduk. İlk olarak 'Alo Şiddet Hattı' kurduk. Hemen her noktadan kadınlara ulaşmaya çalışıyoruz. Her gün basından kadına yönelik şiddet haberlerini topluyoruz. Ve olayın gerçekleştiği yere direk kadın kolları başkanımız ile haberleşip harekete geçiyoruz. Bu sürede ilk başvuru noktası haline gelmeye başladı. Devletin sosyal politikalarının eksikliğinden zarar gören vatandaşlarımız bizi aramaya başladı. Her ay düzenli olarak şiddet vakalarının duruşma tarihlerini kadın kollarımız ile paylaştık ve mahkemeleri takip ettik. Bir ilde şiddet gören kadın orada sığınma evi yoksa başka ilde sığınma evine sığınmasını sağladık. Kıymetli bir projeyi hayata geçirdik ve çok şey öğrendik. Daha yapacak çok şeyimiz var. Daha da önemlisi örgütlenmenin öneminin farkına vardık. Kadına yönelik şiddetle her gün mücadele veriyoruz. Yolumuz uzun, iktidara gelirken de çok uzun olacak. Mücadele ise örgütlü güçle, örgütlü gücün iktidarda yarattığı farkındalıkla, iktidarı değiştirerek toplumsal cinsiyet eşitliğini bir düzen haline getirerek olur" şeklinde konuştu.

KADIN VE ERKEK İÇİN EŞİTLİKÇİ POLİTİKA ŞART!
CHP Genel Merkez Kadın Kolları MYK Üyesi Nurşen Balcı ise "Aydın ve Kuşadası'nda çok iyi çalışmalarımız var. Belediyesi ile kadını ile gençliği ile çok motive ve uyumlu bir çalışmamız var. Cumhuryet ile birlikte kadınlar eşitlikçi bir duruma ulaştı. Ancak bu yıllar geçtikçe eşitlikçi durum azaldı. Ülkemizde 1934 yılında seçme ve seçilme hakkı verilmiş iken meclise 17-18 kadın girmişti. Kadın temsili açısından dünyada ilk 5'teydik. Şu an temsiliyette 117. sıradayız. Kadına yönelik şiddetin artmasının sebebi kadın ve erkeğin eşit görülmek istenmemesidir. Kadınlar yönetimde, hayatın her alanında olmalı. Kadın ve erkek için eşitlikçi politika gerçekleşmesi gerekiyor. 20 yılda süren AKP hükümetinin kadına bakış açısı bilgisi dahilindedir. Bir gecede İstanbul Sözleşmesi feshedildi. Sözleşme feshedilir edilmez aynı gece 6 kadın şiddet sebebiyle hayatını kaybetti. AKP türlü bahanelerle sözleşmeyi feshetti. Hepimiz biliyoruz ki sözleşme maddeleri uygulanmadı ve uygulansaydı böyle olmazdı. Liderimiz Kılıçdaroğlu ise iktidara gelir gelmez ilk iş olarak İstanbul Sözleşmesi'ni imzalayacağız dedi. Dayanışma ile birbirimize güç vereceğiz" dedi.

ERİL ZİHNİYETİ VE DÜNYAYI DEĞİŞTİRECEĞİZ
CHP Aydın İl Kadın kolları Başkanı Ayşe Özdemir kadına yönelik şiddetin politik olduğunu belirterek "Geçen 25 Kasım'dan bu yana kadına yönelik şiddet artarak sürdü. Her gün en az 4 kadınımız cinayete kurban verdik. Kadınlar yaşam mcadelesi için haykırmaya devam ediyor. Kadınlar istismara, güvensizlğe, sıkıştırılmış hayatlara hapsedilmiş durumda... Pandemi döneminde şiddet daha da artarken kazanılmış haklarımızı tırpanlamaya çalışan bir iktidar ile mücadele ediyoruz. Hayatın her alanında sözümüzü çoğaltacağız. Siyaset yapmaktan da emeğimizin hakkını savunmaktan da vazgeçmeyeceğiz. Ele ele verip önce eril zihniyeti snra dünyayı değiştireceğiz. 25 Kasım kardeşliğin, dayanışmanın, mücadelenin kazanımlarının habercisi olsun" ifadelerini kullandı.

CHP Kuşadası İlçe Başkanı Ayşegül Dağlı ise "25 Kasım'da 'yeter artık' diyerek toplumun tüm bireylerini, tüm vatandaşlarımızı şiddete karşı mücadeleye davet ediyoruz. Şiddetin karşısında kadınların yanında olmalıyız. Şiddetin sonuçları toplumu, geleceğimizi, her şeyimizi etkiliyor. Şiddete karşı susmak göz yummak mümkün değildir. Şiddet mağduru hiç tanımadığımız birisi olabilir. Yarın bir yakınımız da olablir. Her zaman olduğu gibi şiddete karşı topyekun mücadelemiz kesintisiz devam edecek. 'Yeter artık' diyerek tüm toplumsal kesmleri mücadeleye davet ediyoruz" ifadelerini kullandı.