Şentop, Kazakistan Senato Başkanı Maulen Ashimbayev ve Katar Şura Meclisi Başkanı Ahmad Bin Abdullah Bin Zaid El Mahmud ile yaptığı telefon görüşmesinde Ramazan Bayramı'nı kutladı. Görüşmelerde İsrail'in Filistin'e yönelik saldırıları gündeme geldi.

TBMM Başkanı Şentop, Ramazan Bayramı dolasıyla meclis başkanlarıyla bayramlaşma görüşmelerini sürdürdü. Şentop son olarak, Kazakistan Senato Başkanı Ashimbayev ve Katar Şura Meclisi Başkanı Zaid El Mahmud ile telefonda görüşerek, bayramlarını kutladı. 

KAZAKİSTAN AŞISI TÜRKİYE’DE ŞİŞELENECEK

Ashimbayev, koronavirüse karşı geliştirdikleri aşının Nisan sonu itibariyle uygulanmaya başlandığını anımsatan Şentop'a, "Sizin de dediğiniz gibi Kazakistan kendi aşısını üretti ve onun bir bölümünün Türkiye’de şişelenecek olması için anlaşmıştık. Bu aşı kendi etkisini de gösteriyor. Biz ilerde daha çok üretim yaparak dış ülkelere de satmayı düşünüyoruz. Bizim ülkeler arasındaki ilişkiler aslında böyle zamanda belli oluyor. Pandeminin başındaki zamanlarda biz zor zamanlar geçirdik, o zaman Türkiye’den gelen yardımları unutmadık, hiçbir zaman unutmayacağız. Bunu hep söylüyorum" ifadelerini kullandı. 

SİYASET HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

“İSRAİL’E ‘DUR’ DEME VAKTİ GELDİ GEÇİYOR”

Şentop, Katar Şura Meclisi Başkanı Zaid El Mahmud ile yaptığı telefon görüşmesinde, Ramazan Bayramı'nı tebrik ederken, bayramın İsrail'in Filistin'e yönelik saldırıları nedeniyle hüzünlü geçtiğini belirterek, "Ramazan ayında artarak devam eden Filistin’e yönelik baskı ve şiddeti, Mescid-i Aksa’da ibadet eden kardeşlerimize yapılan saldırıları, bebek-çocuk demeden onlarca sivilin katledilmesine kadar giden vahim durumu gördükçe endişe hissetmemek mümkün değil. İsrail’in devlet terörü uyguladığını, insanlığa karşı suç işlediğini, masum Müslümanların kanını akıttığını ve Dünyanın buna sessiz kalışını teessürle takip ediyoruz. İsrail’e dur demenin, Filistin’i haklı davasında en kuvvetli şekilde desteklemenin vakti gelmiştir, geçmektedir" dedi. 

 “ULUSLARARASI TEŞKİLATLARI HAREKETE GEÇİRMELİYİZ”

Türkiye'nin, her zaman Filistinliler'in adalet ve özgürlük mücadelesinde arkadasında durduğunu ve durmaya da devam edeceği mesajı veren Şentop, "Üyesi bulunduğumuz uluslararası parlamenter teşkilatları bu meseleye derhal ve en kuvvetli şekilde tepki verilmesi için harekete geçirmemiz gerektiğini düşünüyoruz" dedi. 

Şentop'un Filistin'e yönelik saldırılara ilişkin söylediği sözler üzerine Zaid El Mahmud, "Başkan, tabii ki dediğiniz gibi ben sizinle hemfikirim. Şimdi bayram günlerindeyiz. Ama bu bayram tüm ümmet için acı bir bayram, zor bir bayramdır. Çünkü Filistin gerçekten zor günler geçirmektedir. Allah’ın her zaman buyurduğu gibi, bu zorluklar aslında olacaktır. Zorluklar oldukça hayırlar gelir arkasından. Dolayısıyla bu da Allah’ın bir lütfudur" değerlendirmesini yaptı. 

“ÖNEMLİ OLAN BİRLİKTE HAREKET ETMEK”

Filistin konusunda Türkiye ile Katar'ın görüşlerinin aynı olduğunu belirten Zaid El Mahmud, "İsrail aslında bir terör devleti. Bizim için önemli olan beraber, birlikte hareket etmektir, bu dönemde özellikle. Mazlum Filistin halkının seslerine kulak vermektir. Onların bize vermiş olduğu mesajı dinleyip, gerekeni yapmaktır. İnşallah bunu da gerçekleştiririz. Başkan, bütün dünya cereyan edenleri açık şekilde görmektedir. Dünya İsrail’in gerçek yüzünü, zalim yüzünü görmeye başladı. Dolayısıyla, bazı başkentler bunu görmekte ve tutumunda da değişiklik meydana gelmektedir. Bizim her şeyden önce kendimize güvenmeli ve başta her şeyi yapmalıyız" ifadelerini kullandı.