Vatandaşlara aşı yaptırmaları çağrısında bulunan Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Başkan Yardımcısı, eczacı Burak Kaan Seyrekbasan, “Ülkemize 3 ayrı grip aşısı gelecek, içerikleri aynı” dedi. Grip aşısının koronavirüsten korumayacağını, ama kronik rahatsızlığı olanlar ile 65 yaş üstü vatandaşların grip aşısını olmasını vurgulayan Aile Hekimi Canan Tanrıver, “Bu yıl bakanlığımız grip aşıları konusunda geçen yıla göre daha tedarikli oldu. Zannediyorum 2,5 milyon doz grip aşısı piyasaya verildi” dedi. Vatandaşlar ise aşının fiyatını pahalı buldu.

Covid-19 ile birlikte daha önemli hale gelen gribe karşı korunma sağlayan aşı bu yıl da gündemde. ANKA Haber Ajansı, tamamı yurt dışından geldiği için geçen yıl yaşanan tedarik sorunun bu yıl yaşanıp yaşanmayacağını, aşıya ne zaman nasıl ulaşabileceğini eczacı ve aile hekimlerine sordu, vatandaşın konuyla ilgili görüşlerini aldı.

Eczacı Burak Kaan Seyrekbasan, kış mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte grip vakalarının artmadan vatandaşlara aşılarını zamanında yaptırmaları için uyardı. Seyrekbasan, grip aşısının Covid-19 döneminde daha da önemli hale geldiğini, vatandaşın ilgisinin de arttığını söyledi.

Seyrekbasan, Covid-19 döneminde ilginin arttığı grip aşısıyla ilgili merak edilenleri ANKA Haber Ajansı’na anlattı. Seyrekbasan’ın açıklamalarının başlıkları şöyle:

VATANDAŞLAR ECZANEMİZE GELİP AŞILARINI SORMAYA BAŞLADI: Her sene eylül ekim aylarında grip aşısı zamanı başlamaktadır. Vatandaşlar da artık bunu biliyorlar bir süredir eczanemize gelip grip aşısını sormaya başladılar ‘aşılar geldi mi gelecek mi, yapabilecek miyiz, kimler olacak, SGK aşıları ödüyor mu’ gibi sorular başladı. Sanırım birkaç gün içinde de aşılarımız gelmeye başlayacak.

VATANDAŞLARIMIZIN ÖZELLİKLE BU SENE DE AŞI OLMALARINI İSTİYORUZ: Grip aşısını 6 aylık bebeklerden başlayarak, gebeliğin ilk 3 ayı hariç tüm gebelere de aşı yapabiliyoruz. Onun haricindeki tüm vatandaşlarımız aşı olabiliyorlar. Vatandaşlarımızın özellikle bu sene de aşı olmalarını istiyoruz. Öncelikli grup 65 yaş üstü. Biz koronavirüste de bunu yaşadık. Bu gruba dahil olabilecek diğer kişiler ise kronik rahatsızlığı olan herkes. Her yaş grubu da öncelikli grip aşısı olmak durumunda.

AŞILAR EYLÜL, EKİM, KASIM AYLARINDA UYGULANMASI GEREKİYOR: Aşılar Eylül, Ekim, Kasım aylarında uygulanması gerekiyor. En doğru dönem budur. Zaten koruyuculuklarının 7-8 ay olduğunu düşünürsek Mayıs ayına kadar bu koruyuculuğun olması lazım. Her sene biz bu aylarda aşılarımızı yaptırırız ve kış dönemi boyunca yani virüsün yoğun bir şekilde bulaştığı kış dönemi boyunca da aşılı oluruz.

ÜLKEMİZE 3 AYRI GRİP AŞISI GELECEK: Gelecek aşı sayısını bilmiyoruz. Sanırım bakanlık bununla ilgili sürekli rakamları güncelliyor. Firmalar ile anlaşmalar yapıyor. Zaten dünyada bunun arzı kısıtlı. O yüzden üretim oldukça ülkelere aşı gönderiliyor. Bakanlık da sanırım bu sene bunun pazarlığını yapmıştır, gerekli rakama ulaşmıştır ama bu rakamın artması da muhtemeldir. Bu sene duyduğumuz kadarıyla üç ayrı firma ile anlaşma yapılmış. Ülkemize 3 ayrı grip aşısı gelecek. Farklı firmaların ürettiği ama içeriklerinin aynı olduğu aşılar bunlar.  Bir tanesi SGK geri ödeme kapsamında olacak. Diğer iki tanesi ise ödeme kapsamı dışında vatandaşlarımız bunları ücret vererek alabilecekler. Aşılardan birinin ücreti 85 lira diğeri de sanırım 110 lira civarında bir fiyat belirlenmiş bu iki aşı için. Bunlar ücretli olarak alınabiliyor.

GRİP AŞISI YAN ETKİSİ OLAN BİR AŞI DEĞİLDİR: Grip aşısında bir yan etki beklemiyoruz. Yani milyonda bir yumurta alerjisi olanlarda bazı yan etkiler görülebiliyor. Onun haricinde grip aşısı yan etkisi olan bir aşı değildir.

UMARIM BU SENE AŞILARIMIZI EKİM AYI İÇERİSİNDE TAMAMLAMIŞ OLURUZ: Geçen sene hangi tarihte aşı olduğuna bakılmaksızın bu sene herkes Eylül ayından itibaren aşısını olabilir. SGK bu konuda düzenleme yapacaktır. Herkesin aşısı Eylül, Ekim ayından itibaren yapılabilir. Geçen yıl da durum böyleydi, ama geçen sene aşı sayısı eksikti o yüzden bazı hastalarımıza aşılarını çok geç verdik. Hatta ocak ayına sarkan hastalarımız oldu. Umarım bu sene öyle olmaz, aşılarımızı ekim ayı içerisinde tamamlamış oluruz.

EĞER KENDİ AŞIMIZ OLSAYDI HİÇ KİMSEDEN AŞI BEKLEMEZDİK: Pandemi ortamında dünyanın olağanüstü bir dönemden geçtiği bir ortamda bazı gelişmeleri muhtemel görüyoruz. Eğer siz ülke olarak bu işi kendiniz üretemiyorsanız, dışarı bağımlıysanız maalesef bu gibi gecikmelerle karşı karşıya kalabiliyorsunuz.  Eğer kendi aşımız olsaydı kendi ürettiğimiz olsaydı o zaman ülkemizin nüfusuna kadar aşıyı yapardık. Hiç kimseden de aşı beklemezdik. Ama maalesef bugün dışarı bağımlıyız. Dışarısı ne kadar aşı verirse o kadar aşıyı alacağız.

2 SENEDİR GRİP AŞISINA YÖNELİM DAHA FAZLA: Grip aşısına olan ilgi Covid-19 ile birlikte arttı. Çünkü Covid-19’dan çok korktuk. Bir de bunun üzerine grip rahatsızlığı olmak istemiyoruz. O yüzden vatandaşlarımız bu konuda haklı olarak endişeleri var. 2 senedir grip aşısına yönelim daha fazla.

LÜTFEN HEPİMİZ GRİP AŞIMIZI YAPTIRALIM: Lütfen hepimiz grip aşımızı yaptıralım. Toplum sağlığı için bizim sağlığımız, ailemizin sağlığı için çok önemli. Grip enfeksiyonları çok masum enfeksiyonlar değildir. Ölümlere yol açan enfeksiyonlar olabilir zaman zaman. Hele ki bu pandemi döneminde Covid-19 ile birleşmesi daha da hayati riskleri taşımaktadır. O yüzden mutlaka hepimizin grip aşısı olmasında fayda vardır.

"BAKANLIĞIMIZ GRİP AŞILARINDA GEÇEN YILA GÖRE DAHA TEDARİKLİ"

Aile Hekimi Canan Tanrıver, kış döneminin yaklaşmasıyla birlikte grip için risk dönemine girildiğine dikkat çekerek “Bu yıl bakanlığımız grip aşıları konusunda geçen yıla göre daha tedarikli oldu. Zannediyorum 2,5 milyon doz grip aşısı piyasaya verildi. Dolayısıyla daha fazla insana ulaşabilecek. Bizler de oldukça fazla talep alıyoruz” dedi.

Canan Tanrıver’in grip aşısıyla ilgili olarak ANKA’nın sorularına verdiği yanıtlar şöyle:

GRİP HASTALIĞI İÇİN RİSK DÖNEMİNE GİRDİK: Malum grip hastalığı için risk dönemine girdik kış aylarının başlamasıyla birlikte. Özellikle Eylül ayı sonu itibariyle Ekim, Kasım, Aralık ayları bizim grip aşısını hızlı bir şekilde uyguladığımız aylar ve risk grubu olan hastalarımıza grip aşısını reçete ediyoruz. Hastalarımız reçete edilmiş olan grip aşılarını eczaneden talep ediyorlar. Eczaneden yine soğuk zincirle birlikte getirdikleri çünkü her aşının mutlaka koruyuculuğunun bozulmaması için uygun koşullarda nakledilmesi gerekiyor bize kadar. Biz bu aşıların sadece uygulamasını yapıyoruz hastalarımıza. Uygulamanın yanı sıra da yine resmi olarak sistemde aşının yapıldığına dair kişinin sağlık bilgi formuna biz bunu kaydediyoruz. Resmi olarak bunları kayıtta görebiliyorsunuz.

65 YAŞ ÜSTÜNDE OLAN HASTALARIMIZ RİSK GRUBU: Kimlere aşılar yapılmalı kısmına geldiğimiz zaman özellikle 65 yaş üstünde olan hastalarımıza risk grubu olduğu için grip hastalığı açısından risk grubu olarak teşkil ederler. O yüzden biz bu gruba kronik hastalığı olan kişilere kardiyak hastalığı, tansiyon hastalığı, şeker hastalığı gibi hastalığı olanlara biz grip aşısını uyguluyoruz. Yine kan taşlığı veya herhangi bir hastalıktan dolayı immun sistemini, bağışıklık sistemini zayıflatan bir tedavi alan kişilere de biz grip aşısı uygulama konusunda son derece hassasız.

İSTEYEN HERKES GRİP AŞISI OLABİLİR: Her aşının olduğu gibi grip aşısı da yine uygulama bölgesinde ağrı yapabilir. Yaklaşık olarak 2-3 gün sürebiliyor. Yumurta alerjisi olan kişilere grip aşısını uygulamıyoruz. 6 aydan küçük olan ya da gebeliğin ilk üç ayında olan kişilere biz grip aşısı uygulamıyoruz. Onun haricinde isteyen herkes grip aşısı olabilir.

GRİP AŞISI, KORONAVİRÜSTEN KORUMUYOR: Grip aşısı, koronavirüsten korumuyor. Grip aşısı ile koronavirüs aşısı birbirinden farklı aşılar. Biz hastalarımızın her iki aşıyı da olmasını çok önemsiyoruz. Grip aşıları sadece Influenza gribinden koruyor. Koronavirüs aşısı ise Covid-19’a karşı koruyor. Mutlaka kişiler hem grip aşılarını olsunlar. Özellikle kronik hastalığı olanlar hem grip aşılarını hem de Covid-19 aşılarını olsunlar. Çünkü koronavirüs grip enfeksiyonuyla beraber seyredebiliyor. Ya da grip enfeksiyonun üstüne grip enfeksiyonu da eklenebiliyor. Böyle olduğu zaman bu iki enfeksiyon çok ağır şartlarda geçirilebilir. O yüzden aşının koruyuculuğu burada önemli. Çünkü her iki hastalığa karşı da direkt bir tedavi yok. Sadece korunma önlemleri söz konusu olabilir. O yüzden bu iki aşının da hastalara yapılmasını öneriyoruz.

2,5 MİLYON DOZ GRİP AŞISI PİYASAYA VERİLDİ: Bu yıl bakanlığımız grip aşıları konusunda geçen yıla göre daha tedarikli oldu. Zannediyorum 2,5 milyon doz grip aşısı piyasaya verildi. Dolayısıyla daha fazla insana ulaşabilecek. Erken dönemde üstelik grip aşısı eczanelerde tedarik edilebilir durumda. Bu sene grip aşısı yönünden bir sorun çıkacağını zannetmiyorum. Daha önceki uygulamalarda yılda bir olacak şekilde genel olarak sistem bu şekilde kurgulandığı için geçen yıl ocak ayında olan aşılamalar 8-9 ay kadar koruyuculukları var. O yüzden sistemdeki bu hata giderilecek yakın bir zamanda. Bugün yarın bekliyoruz. Çok kısa zamanda onların da sorunları çözülecek. Onlar da rahatlıkla grip aşılarını olabilecekler. Şu an için bu dönemde olan kişilerin grip aşılarını almalarında herhangi bir sorun yok.

OLDUKÇA YOĞUN BİR ŞEKİLDE TALEP GELİYOR: Oldukça yoğun bir şekilde talep geliyor. Bunda bizim de risk grubu hastalarımızın muayeneleri sırasında hatırlatmalarımız da çok önemi olduğu gibi eczaneler de son derece etkin bir çalışma yürütüyor. Aşı özellikle bulaşıcı hastalıklardan korunmamızı sağlayan en önemli faktör o yüzden herkesin mutlaka gerektiği dönemlerde aşılarını olmasını istiyoruz. Koronavirüs açısından da son derece yüz güldürücü bir şekilde hızlı bir bağışıklama dönemine geçtik. İllerimizin aşılama haritalarını da bakanlığımız açıkladı. Diliyoruz ki bütün Türkiye mavi olsun. Bütün Türkiye’deki aşı skalamız yüksek oranlarda olsun. Biz Koronavirüs enfeksiyonunu bertaraf edelim.

Grip aşısı konusundan aile hekimleri ve eczacıların ortak çağrıda bulunduğu risk grubunda olan vatandaşlar ise aşı olma konusunda şimdilik temkinli. Vatandaşların grip aşısına bakış açısı ise şöyle:

Vatandaş: 76 dolacak bir ay sonra. Eşim sormuş bugün daha gelmemiş. Paralı olanı varmış. Oluyoruz. 10 senedir eşim de ben de oluyoruz. Ayrıca diğer aşıları da olduk. Gerektiği zaman aşı oluyoruz.

“BU YAŞIMA KADAR GRİP OLMADIM”

Vatandaş: 71 yaşındayım. Hayatımda hiç olmadım. Grip de olmam. Koronavirüs aşımı iki sefer oldum. Sinovac aşısı oldum. Şimdiye kadar gribe yakalanmadım. İnşallah bundan sonra da yakalanmam. Kendime dikkat ediyorum. Bilhassa meyve suyunu, meyveleri çok tüketiyorum. Böyle dikkat ediyorum. Formülüm bu. Bu yaşıma kadar gerçekten grip olmadım.

“AŞININ FİYATI PAHALI. EMEKLİ İNSANA ÇOK PAHALI BUNLAR”

Vatandaş: 63 yaşındayım. Grip aşısını olmayı devlet verirse düşünürüm. Ama ücretli almak istemem. Valla aşının fiyatı pahalı. Emekli insana çok pahalı bunlar. Devlet emeklilere bence bunu bedava yapması lazım. Geçen yıl da olmadım grip aşısını. Ama normal aşılarımızı olduk. Öyle bir aşı yoktu zaten. Koronavirüs aşımı 3 doz oldum. Sinovac ve biontech olarak. Valla ben grip aşısı da olmuyorum grip de. Belki bu yaşıma kadar bir kere grip olmuşumdur. Gripten topluma fazla girmeyerek, hapşıran insanların yanında durmazsanız uzak durursanız grip olmazsınız.

“BAYAĞI PAHALIYMIŞ BU YIL”

Vatandaş: 64 yaşındayım. Daha önce grip aşısı oldum. Bu yıl da olmayı düşünüyorum. Grip aşılarının şu an eczaneye gelmiş olduğunun haberini aldım. En kısa zamanda olmayı düşünüyorum. Yeni fiyatlardan maalesef haberim yok. Bayağı pahalıymış bu yıl. Bence sağlık her şeyden daha önemli. İmkanlar dahilinde hangisi olursa onu olmayı düşünüyorum. Bu maskeler hem gripten koruyor hem de Covid-19’dan koruyor. Onun için kalabalık ortamlarda mutlaka maske takılmalı.

Vatandaş: 66 yaşındayım. Bu yıl Covid-19 aşısı yapıldığı için bu sene düşünmüyorum. Ama geçen yıl olmuştum. Özelde olmuştum, devlette bulamamıştık. Doktorlar çağrıda bulunuyorsa oluruz. Piyasada olduğunu dün basında okudum haberlerde. Eczaneciye sormadım. Aile hekimine soracağım, gelmişse onlar yazıyorlar. 82 lira mı neymiş. Okudum basında. Valla fiyatlar gittikçe artıyor. Dolar artıyor diyorlar ama olmaz yani. Piyasa böyle yüksek olduğu sürece düşmesi imkansız. Çünkü devlet bir yandan fiyatların yüksekliğini denetliyor ama en çok zam yapan devletin kendisi. Elektrik, doğalgaza yapılan zammı gördüğün zaman piyasadaki diğerleri normal yani. En çok zam yapan devlet.”