Trabzon’da yaşayan 76 yaşındaki İ.S., kendisine akciğer kanseri tanısı konulmasının ardından tedavi süreci başladı. Tedaviyi üstlenen uzman onkolog, kamuoyunda ‘akıllı ilaç’ olarak bilinen, immunoterapi isimli bir tedavi yöntemi dahilinde kullanılan, Atezolizumab etken maddeli TECENTRİQ isimli bir ilacın tedavide kullanımı uygun buldu.

Onkolog doktor tedavinin yapılması amacıyla Sağlık Bakanlığı’na yaptığı başvuru  ‘Bronş ve Akciğer Maling Neoplazmı’ tanısının tedavisinde ATEZOLİZUMAB etkin maddeli ilaç kullanımı uygun görülmemiştir’ gerekçesiyle reddedildi. Bu dönem içerisinde tedavi sürecinde aksamalar yaşanırken İ.S. ilaçları eczaneden yüksek meblağlarla almaya devam etmek zorunda kaldı.

İ.S.’nin avukatı Beyza Aksoy ise konuyu yargıya taşıdı. Kararı inceleyen mahkeme İ.S. lehine karar vermesine karşın SGK avukatları duruma itiraz etti ve süreci İstinaf Mahkemesi’ne taşıdı. İstinaf Mahkemesi de yeniden İ.S. lehine karar verdi.

İLAÇ BEDELLERİNİ DE İADE ALDIK
Müvekkili İ.S.’nin davayı kazanamadan vefat ettiğini belirten Av. Beyza Aksoy, “müvekkilim uzun süre bu akıllı ilacı haricen satın alarak uyguladı. İlacın güncel fiyatı 16 bin ila 18 bin TL civarında. İlaç 21 günde bir uygulanıyor. Emsal karar sayesinde kullandığı tüm ilaçların bedel iadelerini alabildik. Tedavide gecikmeler ilaç bedelini bulmadığı için tedavinin yarıda kesildiği dönemler sebebiyle müvekkilim 2021 Ekim ayında vefat etti. Bu açıdan kişinin hayatını doğrudan etkilediğini de hatırlatmak istiyorum” dedi.

KARAR EMSAL NİTELİKTE
Kararın emsal nitelikte olduğunu belirten Aksoy, “Çoğu hekim sağlık bakanlığından kullanım onayı gelmediğinde ilacı yarıda kesiyor ya da hastalara haricen satın alabilecek maddi gücünüz varsa gidip eczaneden satın alın biz uygulayalım diyor. Ancak hastalar ilacı haricen eczaneden satın aldıklarında endikasyon dışı kullanım onayı olmadığı için ileride dava açarak bu ilaçların bedel iadelerini isteyemiyorlar. Emsal kararımız sayesinde hastayı en iyi hekiminin bilebileceği bakanlığın uzaktan kişi üzerinde fikir yürütmesinin doğru olmadığı, hekimin uygun bulduğu ilacın kullanılması gerektiği sonucu çıkmaktadır. Bu açıdan hekimlerin ve hastaların bu karardan haberdar olması gerektiğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.