Aydın Tabip Odası'ndan yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı;

"Sağlık Bakanlığının 06/10/2022 tarihinde Resmi Gazetede yayınladığı “Özel Hastaneler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik “ değişikliğini mesleklerini muayenehanelerinde serbest hekim olarak icra eden meslektaşlarımıza karşı çıkarılmış olup, bu grubu tamamen yok etmeye yönelik olduğunu düşünerek KABUL EDİLEMEZ bulmaktayız.

1219 nolu kanunla Hekimlere serbest tababet yapma hakkı verilmiştir. Muayenehane hekimleri sağlık sistemimizde bir açığı kapatırken hasta memnuniyeti yanında Devlet ekonomisine vergi, kdv ve istihdam yönüyle katkı sağlamaktadır. Demokratik sistemde kanunlar halkın haklarını gözeterek ihtiyaçlara göre çıkarılır hiç bir kesimi mağdur etmeyi amaçlamaz. Ayrıca çıkarılan bu yönetmelik Demokrasi Çalışma Düzeni, Hasta hakları doktor seçme özgürlüğü ve Rekabet Kanununa tamamen aykırıdır.

Yapılan yönetmelik değişiklikleri ile muayenehane hekimlerinin bu şekilde tanı ve tedavi hizmetlerini yürütmeleri, özel hastane veya tıp merkezinde ilgili branşta boş uzman hekim kadrosu olması halinde ve yıllık sözleşme yapmak suretiyle mümkün olabilecektir. Özel hastanelerin ve tıp merkezlerinin boş uzman hekim kadrosu olmaması durumunda ise, belirli koşullara uygun olarak sözleşme yapılması yolu açık görünse de çok az sayıda sözleşmenin yapılabileceği bilinmektedir. Düzenlemeye göre bu durumda özel hastane veya tıp merkezinin ruhsatında ve/veya faaliyet izin belgesinde kayıtlı uzman hekim branşlarındaki toplam kadro sayısının %15’ine kadar uzman hekimle sözleşme imzalanması mümkün olacaktır. Yönetmeliklerde, aynı branşta birden fazla hekimle sözleşme imzalanmak istenmesi durumunda ise ilgili branşın toplam kadro sayısının üçte birinden fazla uzman hekim ile sözleşme imzalanamayacaktır.

"HUKUKA AYKIRI"

Yapılan düzenlemeler ile ayrıca, hastanın bilgilerinin tedavi olacağı özel hastane veya tıp merkezine, Muayene Bilgi Yönetim Sistemi (MBYS) üzerinden gönderileceği de belirtilerek hasta verilerinin yine hukuka ve mesleki deontoloji kurallarına aykırı olarak aktarımı isteniyor.

Mesleğini serbest icra eden hekimleri ve tedavisi başlamış ve başlayacak hastalarını mağdur edecek olan bu değişikliği kabul etmiyoruz.

AYDIN Tabip Odası olarak hangi sisteme hizmet amacıyla çıkarıldığını anlayamadığımız yeni yasa değişikliğini kabul etmemiz mümkün değildir. ŞİDDETLE KARŞI ÇIKIYORUZ. Konunun çözümü için Türk Tabipler Birliği ve bireysel olarak bağımsız Yargıya gerekli başvuruları yaparak ÇÖZÜME KADAR TAKİPÇİSİ OLACAGIMIZI TÜM MESLEKTAŞLARIMIZA BİLDİRİRİZ."