Türkiye İtibar Akademisi (TİA) adına Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) ile Bursa Teknik Üniversitesi raportörlüğünde bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen Ekonomiye Fayda Endeksi (EFE) raporu yayınlandı. Raporda, EFE 2021’in Elmas, Platin ve Altın markaları sıralandı.

Türkiye İtibar Akademisi (TİA) adına Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) ile Bursa Teknik Üniversitesi raportörlüğünde bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen Ekonomiye Fayda Endeksi (EFE) raporu yayınlandı. Ürün ve hizmetleri ile fark yaratan, yönetim performansı ile toplum tarafından en çok takdir gören, Türkiye ekonomisine ve sosyal yaşama en çok fayda sağlayan kurum ve markaların elmas, platin ve altın liglerde yer aldığı endekste, küresel pandeminin sonuçlar üzerinde de etkili olduğu görüldü.

EFE hakkında bilgi veren TİA Başkanı Ertan Acar, “Türkiye İtibar Akademisi olarak, bu yıl 10’uncusunu açıkladığımız Türkiye İtibar Endeksi (TİE)’nden sonra 3’üncü kez Ekonomiye Fayda Endeksi’nin (EFE) sonuçlarını kamuoyuna sunuyoruz. TİE sonuçlarından sonra gördük ki bu yıl pandemi süreci her şeyi değiştirmiş durumda. İtibarda öne çıkanlar, dijital alanda kendini geliştirip tüketici ile en çok etkileşime giren markalar olmuş. EFE, şirketlerin birçok alanda fark yaratan performans alanlarını değerlendirmeye alarak ortaya çıkan bir çalışma. Araştırma başta itibar, güvenilirlik, sosyal fayda, ürün, hizmet ve yönetim performansı olmak üzere birçok alanda en iyileri ortaya çıkarıyor. Araştırma, mevcut ve geleceğin en değerli markalarının kim olacağına dair ipuçları da veriyor. Buradaki sonuçları incelediğimizde müşterisine veya tüketicisine ya da alıcısına en çok dokunan, değer veren markaların ayakta kalmaya devam ettiği görülüyor” diye konuştu.

FAYDA ALGILARI İLE ÜÇ KATEGORİDE MARKALARIN PERFORMANSI BELİRLENİYOR

EFE’nin metodolojisi hakkında konuşan BTÜ Öğretim Üyesi Dr. Ömer Bilen ise “EFE, üç endeksin birleşimiyle oluşuyor. Bunlar, marka ya da kurumun yönetimsel performansının kamuoyunda tesis ettiği algılar, ürün ve hizmet performansının oluşturduğu fayda algısı ve kurum ya da markanın topluma kattığı değer ya da ürettiği projeler neticesinde zihinlerde kazıdığı fayda algısı şeklinde özetleyebiliriz. CATİ yönetimi ile gerçekleştirilen ankette bir ana ve üç alt başlık altında 17 farklı soru soruluyor. Lokomotif sektörde ilk üç sırada yer alan itibarlı dereceleri yüksek markalar, Elmas, Platin ve Altın lig olmak üzere üç kategoride toplanarak, derecelendirme notlarına göre bulundukları liglerde sıralanıyor. Bu noktada Ekonomiye Fayda Endeksi’nin bir bileşeni itibar gücü iken diğer bileşeni firma değerlendirmesidir” dedi.

Alfabetik sıralamaya göre EFE 2021’in Elmas, Platin ve Altın markalar ise şunlar oldu: 

Elmas Ligde Yer Alan Markalar: Ağaoğlu, Aksigorta, Arçelik, Avon, Burger King, Çaykur, Digiturk, Dominos, DS’ Damat, Ekrem Çoşkun Döner, Efes, Enerjisa, ETS Tur, Filli Boya, Flo, Ford, Getir, İstikbal, Kemal Tanca, Koç Holding, Koçtaş, Kütahya Porselen, Lassa, Migros, NG Kütahya Seramik, Nike, Opet, Pasaport Pizza, Sütaş, Türk Hava Yolları, Turkcell, Ülker, Vestel, Volkswagen, Yurtiçi Kargo, Zara, Zen, Ziraat Bankası

Platin Ligde Yer Alan Markalar:  Adidas, Alliance, Atasay, Beko, Çilek Mobilya, Bim, Botaş, Cengiz, E-Bebek, Ege Seramik, Fiat, Folkart, Gratis, İkea, İş Bankası, Kamil Koç, Karaca Home, Karaca, Kiğılı, LC Waikiki, Lipton, Marshall, Mavi Jeans, Mc Donalds, Mercedes, Michellin, MNG, Netflix, Pegasus, Pınar, Sabancı Holding, Sbarro, Shell, Teknosa, Torku, Vestel, Vodafone, Yeni Rakı

Altın Ligde Yer Alan Markalar:  A101, Altınbaş, Anadolu Hayat, Aras, Baklavacı Güllüoğlu, Bauhaus, Civil, Çanakkale Seramik, Derimod, Doğuş Grubu, DYO, Erensan, English Home, Eti, Garanti Bankası, Getir, Gitti Gidiyor, HD İskender, İçim, Jolly Tur, Kebapçı İskender Yavuz İskenderoğlu, Kelebek, Koton, Loda Mobilya, Mac, Man, Metro, N11, Paşabahçe, Petlas, Petrol Ofisi, Puma, Renault, Tavuk Dünyası, Tedaş, Tivibu, Trendyol, Tuborg, Türk Telekom, Volkswagen.