Antalya’da CHP ve İYİ Parti’liler İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesini protesto etti. CHP Antalya İl Kadın Kolları Başkanı Nilüfer Deveci, "Bir sabah kalktık gördük ki parlamentodan 2011 yılında oy birliğiyle çıkan İstanbul Sözleşmesi'ni feshettim diyen bir karar yayınlanmış. Kime danıştınız? Hangi kadınlara sordunuz? Bu ülkenin onlarca sorunu varken, 42 milyon kadının yaşam hakkını koruyan İstanbul Sözleşmesi’nin neresine karşısınız?" dedi.

Antalya’daki kadınlar, Attalos Heykeli önünde “İstanbul Sözleşmesi için ses çıkar” eylemi yaptı. CHP ve İYİ Partili yöneticilerin de katıldığı basın açıklamasını CHP adına Nilüfer Deveci yaptı. Deveci hükümete, “Bir sabah kalktık gördük ki parlamentodan 2011 yılında oy birliğiyle çıkan İstanbul Sözleşmesi'ni feshettim diyen bir karar yayınlanmış. Kime danıştınız? Hangi kadınlara sordunuz? Bu ülkenin onlarca sorunu varken, 42 milyon kadının yaşam hakkını koruyan İstanbul Sözleşmesi’nin neresine karşısınız?” diye sordu.

"BU SÖZLEŞMEYİ OKUMADAN MI İMZALADINIZ”

Deveci'nin konuşmasının ardından CHP Kepez Belediye Meclis Üyesi Nesibe Bahadır 25 örgüt adına şu açıklamayı yaptı:

“İstanbul Sözleşmesi, kadınların, çocukların, LGBTi bireylerin ve herkesin temel hak ve özgürlüklerini güvence altına alan ve Türkiye’nin ilk imzacısı olduğu, bireyleri her türlü şiddetten koruyan en kapsamlı sözleşmedir. Şimdi soruyoruz, 'Bu sözleşmenin neyinden rahatsız oldunuz?  Bu sözleşmeyi siz okumadan mı imzaladınız?' Sözleşme şiddeti kınamaktadır, ancak siz sözleşmeyi kaldırarak şiddettin önünü daha fazla mı açacaksınız? Sözleşme kadınlara ve tüm bireylere cinsiyetleri nedeniyle ayrımcılık yapmayı yasaklamaktadır. Siz açıkça ayrımcılık mı yapmak istiyorsunuz?

“ERDOĞAN’IN ALDIĞI KARARI TANIMIYORUZ”

Sözleşmenin feshi, her gün 3 kadının öldürüldüğü bu ülkede kadın katliamını desteklemektir. Fesih, kadın cinayetlerinin yolunun açılması demektir. Sözleşme bireylere cinsiyetleri ve cinsel yönelimleri nedeniyle ayrımcılık yapmayı yasaklamaktadır. AKP hükümeti sözleşmeyi feshetmeye çalışarak ayrımcılık yapacağını ilan etmiştir. Gerici ve yobaz saiklerin etkisiyle İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmeyi reddediyoruz! Bizler, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın TBMM’yi ve hukuku yok sayarak aldığı İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararını tanımıyoruz, tanımayacağız! Biz kadınlar korkmuyoruz, sinmiyoruz, zalimlere itaat etmiyoruz.”

Bugün yapılan açıklamada imzası olan sendika ve sivil toplum kuruluşlarının isimleri şöyle:

“Antalya Barosu, KESK, DİSK, TÜMBELSEN, Emekli Sen, Birleşik Kamu İş Sendikası, Eğitim İş, Eğitim Sen, Devrimci Turizm İşçileri Sendikası, TOCİN, Kadın Platformu Bileşenleri, Kadın Meclisleri, İlerici Kadın Meclisleri, Üniversiteli Kadınlar Derneği,. Alevi Kültür Derneği Antalya Şubesi, Alevi Kültür Derneği Kepez ve Döşemealtı Şubesi, Alevi Kültür Vakfı, Güç Birliği Dernekleri, Çorumlular Derneği, Gaziantep Yavuzeli Yöresi Kültür Derneği, ANŞOYAD, Erzincan Fırat Boyu, Antalya Merzifon Kaya Birliği Derneği.”