TEMA Vakfı Milli Eğitim Bakanlığı işbirliği ile hayata geçirilen Doğa Eğitim Programları etkinlikleri, sınıflarda yapılan etkinliklerle sınırlı kalmadı. Ailelere, evlere, toprağa taşındı. Aydın Efeler Hacı Celal Oto Ortaokulu Türkçe öğretmeni Songül Oktaylar, 2021 – 2022 Eğitim Öğretim yılında Ortaokul TEMA Doğa Eğitim Programlarını sınıfında uygulayan öğretmenlerden biri. Bir Balkabağı Tohumu Hikayesi’ni Türkçe Öğretmeni Songül Oktaylar şöyle anlattı: 

 “Balkabağı Tohumu Hikayesi, Şubat 2022 de  elimde balkabağı tohumları ile TEMA Vakfı Doğa Eğitim Programını uyguladığım sınıfıma girmemle başladı. Kim kabak çekirdeği fabrikası açmayı başarabilecek! diyerek her öğrencime bir tane balkabağı tohumu verdim. Böylece ‘Toprakta Üretmenin Tadı’ çalışmasına start verildi.

Oğuzalp Çelik adlı öğrencim, mayıs ayında saksıya dikip bana göstermek için getirdiği balkabağı fidesi küçük bir kaza sonucu sap kısmının çatlamasıyla aslında serüven daha yeni başlamıştı. Oğuzalp Aydın'da fabrika açmaya kararlıydı. Üzüntülü olarak eve ulaşan Oğuzalp Balkabağı fidesini saksıdan toprağa taşıdı. Dibine  gübreli ek toprak koydu, dik durması için çubuk dikti, bağladı ve toprağını çapaladı. Ancak balkabağı fidesi giderek soluyordu, Oğuzalp çok üzülüyordu. Babasının da yardımıyla  bahçelerinde balkabağının toprağına söğüt yaprağından yapmış oldukları gübre ve hümik asit verdiler. O andan itibaren kabağın altı günlük yoğun bakım süreci başlamıştı. Oğuzalp onu suluyor, gözlemliyor merak ve endişe içinde sonucu bekliyordu. Nihayet yoğun bakım süreci sonunda kabak fidesinin gövdesi iyileşmişti.Güneşin ışığı, sıcaklığı, hayat üreten toprağın, suyun, havanın etkisi, Çelik ailesi üyelerinin sevgi ve ilgisi, onun büyümesini hızlandırmıştı.

Kabak fidesinin çiçek açması ve minik kabak tomurcuğunun belirmesi ile nihayet başarı gelmişti. Kısa zamanda 18 kilograma ulaşan kabak 3 Eylül'de dalından koparılarak okulda, sınıfta, TEMA Vakfı Aydın İl Temsilciliği toplantısında başarı hikayesi paylaşıldı.

Sıra veli, öğretmen,öğrencilerle birlikte gerçekleştirilecek etkinlikle kabağın  tatlısını yemeye gelmişti.Kabak kesilip içinden çıkan çekirdekler tüllere bağlanarak ‘1 tohumdan 1000 tohum, 1000 tohumdan 1milyon tohuma’ ulaşmak hedefiyle  Oğuzalp balkabağı tohumlarını arkadaşlarına, velilere, öğretmenlere dağıttı. Balkabağı doğranarak Kardeşköy'de  odun ateşinde pişirildi. TEMA Vakfı Aydın İl Temsilcisi Mehmet ÖZDEMİR, TEMA Vakfı Aydın İl Temsilci Yardımcısı Hayriye KÖSEM, Efeler Hacı Celal Oto İlkokulu Müdürü Nuri YARDIMCI, Efeler Hacı Celal Oto Ortaokulu Müdürü Kubilay AKGÜL, Okulumuz öğretmeni Ortaokul TEMA Doğa Eğitim Programı uygulayıcısı Tülay AYDOĞDU, Okulumuz öğretmen, öğrenci, veliler ve ziyaretçilere mevlit kandilinin arifesinde  balkabağı tatlısı ikram edildi. Öğrencilerimiz katılımcılara Ata Tohumları hakkında bilgi verdiler.

‘Toprakta Üretmenin Tadı’ etkinliği artık kabuğuna sığmıyor. Öğrenciler, tohumları toprakla buluşturmanın önemini kavradılar. Bu etkinlik kısa zamanda öğrencilerimizin bilinçli hareket etmesini sağladı. Ata tohumunu araştıran, büyüklerinden sorup bulan öğrenciler, tohumlar için asma ağacı ve toplama kutusu yaptı. Hiçbir tohumu çöpe atmama alışkanlığı kazandılar. Aralarında tohum takası yaparak ata tohumlarının yeşermesini sağlıyorlar.”

Öğrencilerimizin, yaşam üreten toprağın önemini anlamaları, üretmenin keyfine varmaları, aile tarımının gelişmesine katkı sağlamaları, besin ihtiyaçlarımızın karşılanması bakımından çok değerlidir. Öğrencilerimizin toprakla buluşmalarının sağlanması için uygulama bahçesi olan okullarımıza ihtiyaç vardır. Ortaokul TEMA Doğa Eğitim Programını uygulayan öğretmenlerime, çalışmalara imkan sağlayan ve destek olan Ortaokul Müdürü Sayın Kubilay AKGÜL’e  teşekkür ederim. Geleceğimiz  sevgili öğrencilerimi kutlarım.