BURHAN DEMİRCİOĞLU

Osmaniye’de 4 yıl önce geçirdiği trafik kazasından sonra yatağa bağımlı kalan 20 yaşındaki yeğeni Sultan Kurt’a bakan Sariye Hoşça, ‘evde bakım’ maaşının yetmediği belirtti. Hoşça, "Bunun sürekli fizik tedavisine ihtiyacı var Sultan’ın. Onun için ben bunu ayda bin 500 lira fizikçiye veriyorum ondan sonra bin lira bezine veriyorum, 3 bin 300 lira bakıcı aylığı alıyorum ben. Onun için ayda 1000-1500 lira elektrik geliyor. Yeşil kart olduğu için indirim falan yapıyorlar ama yine de yetmiyor. Şimdi ben de kanser hastası oldum öyle olunca da bakımda zorlanıyorum" dedi.

Osmaniye’nin Sumbas ilçesi Gafarlı köyünde yaşayan 20 yaşındaki Sultan Kurt, 2018 yılında Kadirli’de yolun karşısına geçerken bir aracın çarpması sonucu ağır yaralandı. Aylarca komada kalan genç kız çeşitli hastanelerde tedavi gördü ve en son tedavi gördüğü Adana’da teyzesi bakmaya başladı. 4 yıldır yatağa bağımlı yaşayan Sultan Kurt’a bakan teyze Sariye Hoşça da kanser hastalığına yakalandı. Ekonomik sıkıntı çeken aile genç kıza bakmakta maddi yönden zorlanıyor. Anne Hayriye Kurt, 16 yaşındaki zihinsel ve fiziksel engelli kızı Filiz Kurt ile köyde ilgilenmek zorunda olduğu için Adana’daki kızı Sultan Kurt’u ara sıra görmeye gidiyor.

"YÜZDE YÜZ BAKIM HASTASI"

Yeğenine bakan teyze Sariye Hoşça, yaşadıkları sıkıntıları şöyle anlattı:

"Sultan, Kadirli’de kaza yaptı 15 yaşındayken lise 1’e gidiyordu. 40 gün Osmaniye’de yattı ondan sonra enfeksiyon kaptı Gaziantep’te yattı sonra Yüreğir Devlet Hastanesi’ne getirdik. Yüzde yüz bakım hastası Sultan. Onun için Adana’da tedavi gördüğü için Şehir Hastanesi’nde tedavi görüyor orada. Bacımın bir engelli çocuğu daha olduğu için buna köyde bakamıyor ikisine. İkisine bakımı çok zor olduğu için bu çocuk Adana’da tedavi görüyor. Bunun sürekli fizik tedavisine ihtiyacı var Sultan’ın. Onun için ben bunu ayda bin 500 lira fizikçiye veriyorum ondan sonra bin lira bezine veriyorum, 3 bin 300 lira bakıcı aylığı alıyorum ben. Onun için ayda 1000-1500 lira elektrik geliyor yeşil kart olduğu için indirim falan yapıyorlar ama yine de yetmiyor.

"BEN DE KANSER HASTASI OLDUM"

Şimdi bende kanser hastası oldum. Öyle olunca da bakımda da zorlanıyorum. Eşim de inşaattan emekli, onun için yani bu bakım şeylerinden çok zorlanıyorum yetmiyor. Yani bakmaya gücüm de yok şu an ben de hastayım zaten. Ben kanser hastasıyım, midemi aldılar benim, onun için midemi alıp bağırsağa bağladılar. Şimdi o öyle olunca bu sefer de karaciğerim bozuldu siroza döndü su topluyor. Her hafta kontrole gidiyorum Şehir Hastanesi’ne sabah gidip akşam geliyorum. Tabi bu çocuğun mama saati geliyor, altının değişme zamanı geliyor o zaman mecburen birilerine para veriyorum. Geliyor 2-3 ün yatılı kalıyor ondan sonra evine gidiyor. Ben hastaneye gittiğim zaman sabah gidip akşam geliyorum. Bunun bakımı da çok zor ne yapacağımı bilmiyorum. Çok maddi zorluklar yaşıyorum."

"İKİ ÇOCUĞUMDA ENGELLİ"

Anne Hayriye Kurt ise şunları söyledi:

"Birisi Adana’da birisi burada engelli, zihinsel engellisi kolu çolak böyle gözü görmüyor. Adana’ya gidiyoruz duramam diyor buraya geliyorum, burada duruyorum. Bunun yanında da durmak işte ikisine bakamıyorum. Adana’ya gidiyorum yol parasıymış işte bez parasıymış derken, eşimin işi hiç yok bir yevmiye oluyor o tarla işiyle uğraşıyor. Onunla ben de geçinemiyorum.  Bir de belediyeye vardım bulamadım dedim ki ‘Başkanımla görüşmek istiyorum’, yardımcısı çıktı. 'Engelli çocuğum için yatak alacağım köye getireceğim’ dedim. ‘Sumbas Belediyesi’ne gideceksin' dedi. Oraya vardım o da dedi ki bana 'Kaymakamlığa git'. Kaymakamlığın işi değilmiş o ben muhtarımızdan sordum. Neyse dedi ki beni yollarken oradan 'Birisi ölecek kalacak da yatak çıkarsa veririz, yalnız şey yapamam ben, yok şu an' dedi. İki kez vardım biri geçen 3 hafta oluyor, bulamıyorum başkanı yani bulamadım. Dedim altının karyolasını verseniz üstünü de idare ederiz dedim 'biz size haber ederiz’ dedi."

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

Detaylar

Sariye Hoşça

Hayriye Kurt