UĞUR İSTANBULLU

Artvin Ardanuç’ta yaşayan Muzaffer Gürsoy ve biri kız üç çocuğu, adeta güreşle nefes alıp veriyor. Gürsoy ailesi, “Dangal” filmiyle sahneye aktarılan eski bir güreşçi olan ve iki kızını güreşçi olarak yetiştiren Hintli Mahavir Singh Phogat'ın yaşam öyküsünü andırıyor. Artvin’in güreşçi tek kızı olan Sümeyye Gürsoy ise karşılaşmalara babası ve abileriyle güreşerek hazırlanıyor.

Mahavir Singh Phogat gibi Muzaffer Gürsoy da kendi çocukları; Doğancan (19), Alperen (17) ve Sümeyye’nin (12) antrenörlüğünü yapıyor. Ardanuç Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü’nde güreş antrenörü olan Gürsoy da eski bir güreşçi ve çocuklarının Avrupa, dünya ve olimpiyat dereceleri yapmasını umut ediyor. Mahavir Singh Phogat’ın kızlarından Geeta Phogat 2010 Commonwealth Oyunları'nda altın madalya kazanarak güreşte bu dalda ödül kazanan ilk kadın güreşçi olurken kız kardeşi Babita da gümüş madalyayı alarak başarıya ulaşmışlardı.

“GÜREŞ HAYAT TARZIMIZ”

“Güreş bizim neredeyse hayat tarzımız oldu” oldu diyen Muzaffer Gürsoy, güreşe babasının yönlendirmesi ile ilkokulda başladığını, annesinin karşı çıkmasına karşın devam ettiğini anlattı. Yenile yenmeyi öğrendiğini söyleyen Gürsoy, daha sonraları Türkiye dereceli bir güreşçiyi Artvin’de karakucak güreşlerinde yenince MTA Spor kulübüne transfer olduğu belirterek şunları söyledi:

“Orada Türkiye dereceleri yaptım 1986-89 yılları arasında milli takım kamplarına katıldım. Şimdi inşallah, benim amacım dünya şampiyonluğuydu nasip olmadı. Amacım çocuklarımın Avrupa, dünya ve olimpiyatlarda madalya almaları, Türk bayrağını en yükseğe çıkarmak, İstiklal Marşını okumaları. Bütün temennim o. Elimden gelen gayreti gösteriyorum, inşallah çocuklarımız başarılı sporcu olacaklar.

İlk göz ağrım Doğancan Gürsoy (19) onunla başladık. Doğancan iyi dereceler yaptı, il birincilikleri, bölge şampiyonlukları ve Türkiye yarışmasında beşinci oldu. Alperen’se bölge şampiyonu, bölge ikinciliği ve Türkiye yedinciliği var. Sümeyye’nin ilk yaş ve ilk müsabakası, inşallah beklentimiz hepsinin ilerde Taha Akgüller gibi Rıza Kayaklar gibi Sümeyye’nin de büyük olimpiyatlarda, dünya şampiyonu güreşçiler gibi olmasını istiyorum.”

Alperen Gürsoy, “Dedemden, babamdan ve abimden özenerek bu spora başladım. Benim için güreş sevdası başladı. Altı yıldır güreş sporu ile uğraşıyorum. Kız kardeşim Sümeyye Gürsoy da güreş yolcuğunda bize katıldı” derken Sümeyye Gürsoy, “Ailemden gelen güreş geleneğini ben de sürdürmek istiyorum” diye konuştu.

Sümeyye Gürsoy, ilk önemli sınavını ise Antalya Kemerde 24-26 Haziran tarihleri arasında yapılacak milli takım seçmelerinde 11-13 yaş ve 50 kiloda verecek. Ardanuç 7 Mart Gençlik ve Spor Kulübü sporcusu olan Sümeyye’nin hedefi elemelerde başarılı olarak milli formayı giymek.

 

 

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

* Baba Muzaffer Gürsoy ile kızı Sümeyye Gürsoy’un Güreş Anları

* ‘Dangal’ Filmden Görüntüler...

* Baba Muzaffer Gürsoy Konuşması

* Abi Alperen Gürsoy ile Sümeyye Gürsoy Güreş Anları

* Abi Alperen Gürsoy Konuşması