Aydın Büyükşehir Belediyesi, yaz aylarındaki orman yangınlarında ağaçları kül olan üreticilere binlerce zeytin ve incir fidanı desteği sağladı.

Aydın Büyükşehir Belediyesi (ABB) ağaçları yanan üreticiler için bir ekip oluşturdu ve yangından zarar gören 3 ilçedeki 10 farklı bölgede tek tek ağaç tespiti yaptı. Yanan zeytin ve incir ağaçlarının aynı yerde yeniden yeşermesi ve özellikle tarımsal üretimin devam etmesi için Büyükşehir tarafından, Aydın yöresine özgü ve ürün kalitesi yüksek olan Sarılop İncir ve Memecik Zeytin türlerinin fidan destek projesini geliştirildi.

EKOLOJİK VE EKONOMİK DESTEK PROJESİ

ABB Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’na bağlı ekipler, yangından en çok etkilenen bölgelerden biri olan Pınardere Mahallesi’ndeki üreticilere fidanlarını teslim etti. Fidanları teslim alan vatandaşlardan bazıları zaman kaybetmeksizin fidanları toprakla buluşturdu. Büyükşehir Belediyesi’nin bu ekolojik ve ekonomik destek projesi ile yerelden kalkınmanın sürekliliğinin sağlanması hedefleniyor.

“VATANDAŞLARIMIZ DESTEKLERİMİZ İLE TEKRAR ÜRETİME DEVAM EDECEKLER”

Yangın nedeniyle yok olan ağaçların yerine Aydın’ın coğrafik tescilli yerli ürünleri olan fidanlarla destekleme yaptıklarını belirten ABB Başkan Vekili Barış Altıntaş, “Bölgemizdeki 3 ilçemizde meydana gelen yangında gerçekten ciğerlerimiz yandı. Üreticimizin zeytin ve incir ağaçlarında ciddi kayıplar oldu. Büyükşehir Belediye Başkanımız Özlem Çerçioğlu yaptığı toplantılarda yerinde tespitlerle ağaçlarını ve ürünlerini kaybeden çiftçimize destek olmak için, Aydın’ın coğrafik tescilli ürünleri olan memecik zeytin ve sarılop incir fidanı dağıtımı yapıyoruz vatandaşlarımıza. İnşallah, Aydın’daki mağdur vatandaşlarımız bu desteklerimiz ile tekrar üretime devam edecekler” dedi.

“AYDIN’IN GELECEĞİNİ CİDDİYE ALIYORUZ”

Aydın’ın geleceği için ciddiyetle çalışmaya devam ettiklerini belirten Başkan Vekili Altıntaş, “Yaklaşık 500 yıllık geçmişi olan zeytin ağaçlarımızı bu desteğimiz ile tekrar küllerinden doğacak. Memleket şairimiz Nazım Hikmet’in dediği gibi “Öylesine ciddiye alacaksın ki hayatı, 70’inde bile, mesela zeytin dikeceksin.” Biz Aydın’ın geleceğini ciddiye alıyoruz. Biz bu ciddiyetle çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz. Aydın Büyükşehir Belediyemiz çiftçimizin ve vatandaşımızın her zaman yanında olacak” ifadelerini kullandı.

“ÇİFTÇİYİ GÜÇLENDİRMEK ÖZLEM ÇERÇİOĞLU’NA NASİP OLMUŞTUR”

Çiftçiye verilen desteğin önemine vurgu yapan üretici Hüseyin Öztürk, “Yanan ağaçlarımızın içinde 50, 300 ve 400 yıllık olanlar var. 350 zeytin ağacımız komple yandı. Gidip gördüğümüzde cehennem alameti gibi bir şeydi. Çok felaket bir yangın vardı, Allah kimsenin başına vermesin. Aydın Belediye Başkanına minnettarız. Çiftçilerin her zaman yanında, çiftçiyi güçlendirirsen, çiftçi milletin efendisi olur. Çiftçiyi güçlendirmek Özlem Çerçioğlu’na nasip olmuştur. Çiftçi onun sayesinde güçlenecektir. Allah razı olsun Özlem Başkanımızdan” dedi.

“ALMANYA’DA SENELERCE ÇALIŞTI… KİMİSİ APARTMAN ALIYOR BİZ ZEYTİNLİK ALDIK. ONLARDA YANDI KÜL OLDU”

Öztürk ailesinin babadan kalma asırlık ağaçları da bu yangında kül oldu. Yıllarca verdikleri emeğin yok olmasını çok üzüldüklerini belirten aile üyeleri, Büyükşehir’in yakın ilgisi ve desteğinden dolayı çok memnun olduklarını belirterek şunları söyledi “250-300 ağacımız yanmıştır. Yanarken bir şey yapamadım. Ağladık, bayıldık, hastanelik olduk. Benim babam çok zorluklarla aldı orayı, Almanya’ya gitmişti. Almanya’da senelerce çalıştı zeytinliği aldı. Kimisi apartman alıyor biz zeytinlik aldık. Onlarda yandı kül oldu. Senelerdir zeytinyağı yiyorduk, satıyorduk. Emeğimiz boşuna gitti. Özlem Başkanımız çok sağ olsun, devamlı aradılar. En azından içimiz serinledi, sağ olsun.”

 “SÜSLEME AMAÇLI AĞAÇ EKİLSEYDİ BEN BU KADAR MUTLU OLMAZDIM”

Söke’deki yangında zeytin ağaçları yok olan Muharrem Şenol, süsleme amaçlı ağaç dikilmesi yerine üretimi devam ettirecek özellikle bölgeye özgü ağaçların dağıtılıyor olmasından mutluluk duyduklarını belirterek, “Her sabah kalktığımda kapkara dağı görüyordum ve içi kararıyor insanın. O dönem Özlem Başkan’da yerinde incelemeler yapmak için gelmişti. Bu doğa sonuçta hepimizin, belediyecilik şehir içinde kaldırım yapmak değil, asfalt dökmek değil, belediyecilik vatandaşın olduğu her yere dokunmak, tarım ve hayvancılık ile ilgili… Bu bölge zeytini ana vatanı, bugün bu fidanların dağıtılıyor olmasının böylesine özel bir anlamı da var. Çünkü bu bölgenin bitkisi bunlar. Süsleme amaçlı ağaç ekilseydi ben bu kadar mutlu olmazdım. Buranın geçim kaynağı ve doğasına uygun ağaçlar. Bunun seçimi bile bu konunun önemsenerek yapıldığını gösteriyor. Dostlar alışverişte görsün diye yapılmamış. Bunun için de tekrar teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

BÜYÜKŞEHİR’İN DESTEĞİ ÇİFTÇİYE UMUT OLUYOR

Fidan desteği alan çiftçilerden Özcan Kaman, “Yangında mağdur olanlardan birisiyim. Sağ olsun Özlem Başkanım bizim yangın gördüğümüz zararı gidermeye çalıştığı için teşekkür ederim, Allah razı olsun hepinizden. Ağaçlarımız kökten yangın gitti, Allah canımıza zeval vermesin ” dedi.

“YARALARIMIZI YAVAŞ YAVAŞ BAŞKANIMIZ SARIYOR”

Alınan destekten dolayı vatandaşların memnuniyetini dile getiren Pınardere Mahalle Muhtarı Bahtiyar Tekin, “Ağustos’un 3’de Pınardere köyümüzde çıkan yangın İmamköy’den başladı ve ciğerlerimiz yandı. Yaralarımızı yavaş yavaş başkanımız sarıyor, Allah razı olsun. Köylümüz, Çerçioğlu Başkanımıza teşekkürlerini sunuyor” şeklinde konuştu.