METİN YOKSU

Batman’da Covid-19 vakalarının önüne geçmek ve aşılama oranını artırmak için bir araya gelen sivil örgütlerden biri olan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası’nın (SES) Batman Şubesi Eş Başkanı Deniz Topkan, yoğun bakım hastalarının çoğunlukla özel hastanelere sevk edildiğine dikkat çekti. “Özeller bunu bir anlamda ticari mekanizma haline de getirip gerçekten ciddi rakamlar ile karşı karşıya kalan vatandaşlarımız var” diye Topkan, Sağlık Müdürlüğü’ne, vatandaşların ücret ödemeden tedavi olabileceği bir ortam oluşturması için çağrıda bulundu.

Batman’daki 40 sivil toplum örgütü (STÖ), Covid-19 vakalarının önüne geçmek ve düşük olan aşılama oranını artırmak amacıyla iki ay önce bir araya gelerek ‘Aşı İnisiyatifi'ni kurdu. Aşı İnisiyatifi ile 1 Ağustos’ta kentin en işlek caddesi olarak bilinen Turgut Özal Bulvarı'ndaki (Diyarbakır Caddesi) Atatürk Parkı karşısında aşı standı kuruldu. Aşı standında ikna çalışmaları yapılarak günde ortalama 200 kişinin, bugüne kadar da yaklaşık 4 bin kişinin aşı olması sağlandı.

“BATMAN'DA BİRİNCİL DOZ AŞI YÜZDE 68'LERE VARDI”

Aşı standında çalışmalarını sürdüren örgütler arasında bulunan SES Batman Şubesi Eş Başkanı Deniz Topkan, mahalle çalışmalarına da başladıklarını belirterek yurttaşlara ikinci doz aşılarını yaptırmaları için çağrıda bulundu. Sağlık Müdürlüğü'nün aracılığı ile açtıkları stantta aşılama çalışmalarına başladıklarını söyleyen Topkan, kentte ikna çabalarının 40 STÖ tarafından devam ettiğini belirterek şu bilgileri verdi:

“Biz Aşı İnisiyatifi’ni oluştururken Batman'daki iki doz aşılama oranı yüzde 17'lerde, bir doz aşı ise yüzde 42 civarındaydı. Bugün geldiğimiz aşamada Batman'da birinci doz aşı yüzde 68'lere vardı. İkinci aşı istediğimiz rakamlara ne yazık ki henüz daha ulaşmadı. Yüzde 30 civarında iki doz aşısını yaptırmış kişi var. Ama biliyoruz ki yüzde 68'nin birinci dozu yapmışken ikinci dozunu da bu anlamda çağrılarımızla beraber yapacaklarına inanıyoruz.

ÖZEL HASTANELERE SEVK UYARISI

Sadece burada değil mahallelere de inip halkın ikna olması yönünde çabalarımız olacak. İşte değişik mahallelerde haftanın bir günü aşı stantları kurup, oradaki halka bire bir ulaşıp aşı olmayanları da bir şekilde toplumsal bağışıklığın kazanabilmesi için ikna çalışmalarımız olacaktır.

1 Ağustos'tan bu yana artan vaka oranları ile beraber ortalama hastanelerde günlük yatış 200'ün üzerindeydi. Son iki gündür, pazartesi itibariyle hasta sayılarında bir düşüş yaşandı. Yani şu an, (Batman) Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde daha önce 13 servis vardı şu an 9 servise düşürüldü. 100 yatan hasta var Covid’den. Yoğun bakımlarda 21 tane yatan var, ama bunun 10 gün öncesinde yoğun bakımlarda yatan hasta yoktu. Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 9 yoğun bakım servisi varken yoğun bakım servisi 3’e düştü. Bu 3’e düşme ile beraber özellere (özel hastanelere) de bir sevk söz konusu, yoğun bakım hastalarının birçoğu yine özellere sevk ediliyor. Özeller bunu bir anlamda ticari mekanizma haline de getirip gerçekten ciddi rakamlar ile karşı karşıya kalan vatandaşlarımız var. Onun için Sağlık Müdürlüğü’ne buradan çağrımız; yoğun bakımların halkın ulaşılabileceği ve cebinden herhangi bir ücretin çıkmadan devlet olanakları ile Covid sürecine müdahale edilmesidir.”

Son bir ayda yaşanan ölüm vakalarına da değinen Topkan, şöyle devam etti:

"Bir aydır, bir buçuk aydır yaşanan yoğun vakalar ile birlikte 120'nin üzerinde ölüm var. Sadece Eğitim ve Araştırma Hastanesi için konuşuyoruz. Yani özeller, evde ölenler, Covid’den doğru ölenleri buna dahil edersek bu rakamın çok daha fazla olduğunu biliyoruz. Ama sadece Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 1 Ağustos'tan bugüne kadar 120 tane ölüm yaşandı. Bu da gösteriyor ki özellikle yoğun bakımlarda servislerde yatanların yüzde 85'inin aşısız olması, halen aşının bu noktada koruyucu etkisini ortaya koyuyor.

AŞILAMADA HEDEF YÜZDE 85

Biz, yeri geldi müzikli etkinliklerle burada bir kitleyi toplamaya çalıştık. Biz, uçan balonlar uçurarak çağrılarda bulunduk. Biz, burada gelen her çocuğa ‘Tedirgin Olma Aşı Ol’ çağrısını içeren balonlarımızı vererek evlere kadar bunların gitmesini sağladık. Ama biz bundan sonra evlere de giderek bu aşının yapılmasını ve toplumsal bağışıklığın sağlanmasını mutlaka sağlayacağız. Yüzde 85 bir hedefimiz var. Bu yüzde 85'e ulaşana kadar da bu çabamız devam edecek.

“BANA BİR ŞEY OLMAZ DEMEYELİM”

Buradan bir kez daha şu çağrıda bulunmak istiyoruz. Gerçekten binlerce insanımızı yitirdik. Binlerce yaşlımızı yitirdik. Halen hastanede genç insanlarımız, 40 yaş altı çok yoğun bir yatış söz konusu. Gençleri korumak için, yaşlılarımızı korumak için ‘Bana bir şey olmaz’ demeyelim ve aşımızı mutlaka olalım. ‘Aşı candır’ diyoruz. Aşı hayat kurtarıyor.

Toplumun aşıya karşı kulaktan dolma sözlere değil gerçekten bilime güvenmelerini ve bu anlamda ortada olan tablonun da aşı karşıtlığını yanlış bilgilendirdiğini, aşının hastaneler boyutuyla da bilimsel verilerle de gerçekten şu an önemli bir etkisi olduğunu, en maliyetsiz ilacın aşı olduğu düşünürsek buna ulaşmanın çok da kolay olduğu sokaklarda, stantlarda, evde çıkamayanların evine mobil hizmet götürüldüğü bir süreçte bu hizmeti almaları yönünde çağrıda bulunuyoruz.”