Beylikdüzü Belediyesi Nisan Ayı Meclis Toplantısı, Beylikdüzü Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi’nde pandemi koşulları altında gerçekleşti. Meclisin ana gündemini son bir yılda yapılan hizmetleri anlatan 2020 Yılı Faaliyet Raporu oluşturdu. Bir yıllık hizmet bilançosunun sunumunu gerçekleştiren Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, “Doğruluktan ayrılmadan bu kentin daha güzel daha özgür ve daha mutlu bir kent olması için mücadele edeceğiz” dedi.

Beylikdüzü Belediyesi Nisan Ayı Meclis Toplantısı’nın 1. oturumu, Beylikdüzü Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi Trakya Salonu’nda pandemi koşulları altında gerçekleşti. Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, açılış konuşması öncesinde meclis üyelerine, içerisinde üyelere özel not bulunan birer kitap hediye etti. Meclis, şehitler için saygı duruşuyla başlarken konuşmasına önemli gün ve haftaları kutlayarak başlayan Başkan Çalık, “2 yıl önce bu kenti iyi bir yere getirmek için söz vermiştik. Doğruluktan ayrılmadan bu kentin daha güzel daha özgür ve daha mutlu bir kent olması için mücadelemize devam edeceğiz" dedi.

Meclisin ilk bölümünde gündem 1 ve 2. maddede gizli oylama ile belirlenen seçim sonucu Serdal Mumcu, Meclis 1. Başkan Vekili olurken; Müslüm Akülker, Meclis 2. Başkan Vekili oldu. 4. gündem maddesi sonucu gizli oylama ile Müslüm Akülker, Nejla Kotil Saruhan, Engin Aşnaz ise encümen üyesi seçildi. Ardından 5. gündem maddesi sonucu açık oylama ile meclis komisyonlarına üye seçimleri yapıldı. Meclis gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından ikinci bölümde Başkan Çalık, 2020 yılı Faaliyet Raporu’nu mecliste kamuoyuna sundu.

"BEYLİKDÜZÜ'NDE GELECEK İÇİN ÇALIŞMAYA KOYULACAĞIZ"

Yapılan her işte "önce planlama" diyerek, Beylükdüzü’nde yaşayan herkesin ihtiyaçlarına yanıt veren, pek çok projeyi ve faaliyeti 2020’de gerçekleştirdiklerine vurgu yapan Başkan Çalık, “Görevdeki 2. yılımızda da Beylikdüzü’ne kapsayıcı, katılımcı ve partiler üstü bir anlayışla hizmet etmeyi sürdürdük. Şehir plancı bir belediye başkanı olarak, dirençli, dayanıklı, sürdürülebilir bir kent inşa etmenin ilk şartının iyi planlama olduğunu çok iyi biliyorum. Pandemiden aldığımız derslerle Beylikdüzü’nü üreten, kendine yeten bir kent haline getirmek için de çalışmalar yürüttük. Bundan sonra da teknolojik ve akıllı çözümler geliştirerek, Beylikdüzü’nde gelecek için çalışmaya koyulacağız. Yaptığımız faaliyetler, hayata geçirmeye başladığımız projelerle Beylikdüzü bugüne nefes, yarına umut olmaya devam edecek” diye konuştu.

"BUGÜNE NEFES OLMAK, DOĞAYI KORUMAKTAN GEÇİYOR"  

Dört ana başlık altında faaliyet raporunu sunan Başkan Çalık, bir yıllık sürece ilişkin önemli veriler paylaştı. Her gün daha temiz, daha yeşil, daha dayanıklı, doğaya daha duyarlı, tarihi değerlerine daha bağlı yaşanabilir bir kenti inşa etmek için durmadan çalıştıklarını ifade eden Çalık, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bugüne nefes olmak, doğayı korumaktan geçiyor. Gelecek nesillere temiz doğa, temiz hava, ucuz enerji kaynakları bırakmanın önemini önce bizler kavramalıyız. Yeni bir bakış açısı ve yeni bir farkındalıkla hepimizin bu sürece katkı vermesini istiyorum. Bu bilinçle toplamda; 2020 yılında 2.246 ton ambalaj atığı, 3.667 kg konutlardan ve işyerlerinden elektronik atık, 205 ton atık yağ, 131.850 ton çöp topladık. Bir önemli noktanın da altını çizmek istiyorum, Beylikdüzü İstanbul’da kişi başına 9,6 m2 yeşil alan düşen nadir ilçelerinden bir tanesi, bu kente nefes olma iddiamız doğrultusunda yeşil alanlarımızı her geçen gün artırıyoruz. Acil yeşillendirilmesi gereken noktalarda, halkımızın isteği doğrultusunda 3.401 adet yetişkin ağaç, 84.578 adet fidan diktik.” dedi. İstanbul’un en önemli ve acil çözülmesi gereken sorununun deprem gerçeği olduğunu hatırlatan Çalık, “Gürpınar Siteler Bölgesi Kentsel Dönüşüm Projesi’ni başlattık. KİPTAŞ’la Ortak Hizmet Protokolü imzaladık. Bölgedeki çalışmaları yürütmek ve vatandaşları bilgilendirmek amacıyla Kentsel Dönüşüm Çözüm Ofisi’ni hizmete açtık.” 

ÇALIK: "PROJELERİMİZLE SONRAKİ YILLARA UMUT OLDUK"

Sunumun devamında, kenti her alanda İstanbul’un nefesi olmaya taşıyacak öncü projeleri tek tek hayata geçirmeye başladıklarını belirten Başkan Çalık, “Hepimiz için zor geçen 2020 yılında, bu projelerimizle sonraki yıllara umut olduk. Bu kapsamda gençler ve çocuklar önceliğimiz. Beylikdüzü SMART Fikir Atölyesi ile BGSO Gençlik Merkezi inşasına başladık. Gürpınar’da Aşık Veysel Güzel Sanatlar Lisesi altında 1.000 m2’lik kütüphane ve etüt merkezini gençlerimize ve çocuklarımıza hazırlıyoruz. Her mahalleye bir kreş kapsamında Yuvamız Beylikdüzü Hüseyin Tütüncü Gündüz Çocuk Bakımevi tamamlandı ve hizmete açıldı. Uzun zamandır emek verdiğimiz 3 Köy 3 Meydan Kapsamında projelendirdiğimiz Gürpınar Köy Meydan Projemizi hayata geçiriyoruz. Bu doğrultuda Gürpınar Polis Merkezi inşaatının temelini yeni yerinde attık. Yakuplu Kültür Merkezi proje işlemlerini tamamladık yapım ihalesine çıktık. Barış Mahallesi’nde İbrahim Cevahir Cami yapımını tamamladık. İlçemizin ilk müzesi Rıfat Ilgaz Eğitim Tarihi Müzesi’ni hizmete açtık.  İBB işbirliğiyle Yakuplu Kent Ormanı yapımı başladı. Önümüzdeki Haziran ayı içerisinde açılışını İBB başkanımızla yapacağız” diye konuştu.

BEYLİKDÜZÜ BELEDİYESİ, TÜRKİYE'DE 3'ÜNCÜ İSTANBUL'DA 2'NCİ SIRADA

Sosyal ve kültürel faaliyetlere ilişkin verileri de meclise sunan Başkan Çalık, şunları söyledi:

“Sadece afete dayanıklı bir kent değil, ekonomik, sosyal, kültürel, hukuki ve toplumsal açıdan da dayanıklı bir kent inşa ediyoruz. Yıl boyunca çağrı merkezimizde 225.644 çağrı aldık. Çoğu online olmak üzere 30 adet mevcut iş gücü potansiyelini arttırmak ve motivasyonu yükseltmek amacıyla hizmet içi eğitimler verdik. Online hizmet sayısını 36’ya yükselterek Türkiye’de 3’üncü İstanbul’da ise 2’inci sıraya çıktık. KÜLTÜRSEM’de 16.774 öğrenciye 36 adet eğitim kursu verdik. Bir yıl içerisinde 16 adet kütüphanemizden toplam 215.512 kişi faydalandı. İlçemizde dayanışma ruhuyla desteklerimizi 91.109 haneye ulaştırdık. Aynı zamanda sağlık alanında toplamda 36.403 sağlık hizmeti verdik.” 

Pandemiye rağmen sosyal mesafe ve hijyen kurallarını uygulayarak, Beylikdüzü halkını akademik, sanatsal ve sportif etkinliklerde buluşturduklarının da altını çizen Çalık, “Spor, kültür ve sanat bizim vazgeçilmezimiz. Beylikdüzü bugüne nefes, yarına umut olmaya devam ediyor” diyerek konuşmasını tamamladı.