GÖKAY ŞİMŞEK

Bilecik’te kasaplık yapan Erdoğan Genç, "Gelen herkes fiyat soruyor, örneğin 10 kişiden 5’i almıyor. Yani 160 liraydı 200 liraya dayandı. Bir iki ay böyle gidebilir ama daha da zam bekleniyor" dedi. Vatandaş Necdet Çubukçu ise, "Tarım politikasının yanlış olması, köylerdeki hayvancılığın bitmesi bu kıymanın 200 lira olmasına sebep oldu" diye konuştu.

Bilecik’te kıyma fiyatının 160 liradan 200 liraya çıkması ile hayvan yetiştiriciliği yapanlar, kasaplar ve vatandaşlar tepki gösterdi. Bilecik’te büyükbaş hayvan yetiştiricisi Kenan Aksu, "Maliyetler arttı, mazot fiyatları, gübre fiyatları artınca otomatik olarak hayvanın maliyeti de artıyor" dedi.

"SONUMUZ İYİYE GİTMİYOR"

Hayvan üreticisi Kenan Aksu şunları söyledi:

"Hayvan üreticisiyim, büyük başlarla uğraşıyoruz. Aynı zamanda çiftçilikle de uğraşıyoruz. Hayvanların yem ihtiyacının çoğunu kendimiz üretmemize rağmen dışarıdan aldığımız yemlere yüzde yüzden fazla zam geldi. Maliyetler arttı, mazot fiyatları, gübre fiyatları artınca otomatik olarak hayvanın maliyeti de artıyor. Bu kasaba da etki ediyor. Vatandaş daha fazla para ödüyor, maliyetler artıyor, üretim azalınca talebe yetişilmiyor. Sonumuz iyiye gitmiyor, böyle giderse bu işten çok kişi çekilecek."

"BÖYLE GİDERSE GELİR, DAHA DA ZAMLAR ÇOĞALIR"

Kasap Erdoğan Genç ise şu ifadeleri kullandı:

"Gelen herkes fiyat soruyor, örneğin 10 kişiden 5’i almıyor. Yani 160 liraydı 200 liraya dayandı. Bir iki ay böyle gidebilir ama daha da zam bekleniyor. Bir hafa önce zam geldi. Besiciler fiyatı artırıyor. Onlarda mecburi yem fiyatlarına zam geliyor. Türkiye’de yeterli hayvan da yok. Son zamanlarda sığır hayvanları kesildi dişiler. Onlar bittikten sonra bir dana kıtlığı var. Her hafta zam gelmeye başlıyor yavaş yavaş. Besicilerin çoğu bırakıyor, köylerde zaten çoğu bıraktı. Yani böyle giderse gelir, daha da zamlar çoğalır. Gelen herkes fiyat soruyor, örneğin 10 kişiden 5’i almıyor. Yani 160 liraydı 200 liraya dayandı. Bir iki ay böyle gidebilir ama daha da bekleniyor, Ramazan’a doğru daha da çoğalır.”

"HAYVANCILIĞIN BİTMESİ BU KIYMANIN 200 LİRA OLMASINA SEBEP OLDU"

Vatandaş Necdet Çubukçu ise şöyle tepki gösterdi:

"Tarım politikasının yanlış olması, köylerdeki hayvancılığın bitmesi bu kıymanın 200 lira olmasına sebep oldu. Et ve Balık Kurumları kapandı. Tarım politikasının yanlış olması, köylerdeki hayvancılığın bitmesi bu kıymanın 200 lira olmasına sebep oldu. Bir asgari ücretlinin bu ete ulaşması için herhalde bazı şeylerden kısması gerekecek ama bu hayvancılığın üretimine el atmış olsalardı insanlarımız belki bu kıymayı 60-70 liraya alacaklardı."

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

*Kasap reyonundaki et ürünleri

*Büyükbaş hayvan yetiştiricisi Kenan Aksu

*Kasap Erdoğan Genç

*Vatandaş Necdet Çubukçu