SEFER TALAY

Türkiye’nin önemli zeytin üretim merkezlerinden Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde bir grup ortaokul 8. sınıf öğrencisi Fen Bilgisi dersi kapsamında Madde ve Endüstri Ünitesindeki asitler konusunu işlemek üzere zeytinyağı fabrikasını ziyaret etti. Burada öğrenciler zeytinyağı yapımını inceleyerek yağdaki asit ölçümünü öğrendi.

Burhaniyeli öğrenciler, öğretmenlerinin eşliğinde ilçenin en büyük zeytinyağı fabrikalarından Tariş Zeytinyağı Fabrikasını ziyaret etti. Öğrencilerden Nisa Eylül Pekşen, "Bugün zeytinyağı fabrikasına geldim. Yağın nasıl hazırlandığını gördüm ayrıca yağın asidinin belirlenmesi çalışmalarını izledik. Bunları ilk defa gördüğüm için şaşırdım" dedi.

"YAĞDAKİ ASİT ÖLÇÜMÜNÜ ÖĞRENDİK"

Tariş Zeytinyağı eksperi Yalçın Şence, öğrencilere fabrikayı gezdirirken, zeytinin yağa dönüşümünü anlattı. Fabrikanın bütün bölümlerini gezen öğrenciler, Yalçın Şence’nin zeytinyağındaki asit ölçümü çalışmasını da izledi. Şence’ye teşekkür eden öğretmen Halime Çelik Tomur, "Ortaokul öğrencilerimiz ile zeytinyağı fabrikasını ziyaret ettik. Burada zeytinin yağa dönüşümü izledik, Yağdaki asit ölçümünü öğrendik. 47 öğrenci ile yaptığımız bu ziyaretin dersimize büyük katkısı olduğunu düşünüyoruz. Görevlilere teşekkür ediyorum" dedi.

Öğrencilerden Salih Öztürk, "İlk defa zeytinyağı fabrikasını geldim. Burada çok güzel şeyler öğrendim. Benim için çok güzel bir deneyim oldu" dedi. Nisa Eylül Pekşen ise, "Bugün zeytinyağı fabrikasına geldim. Yağın nasıl hazırlandığını gördüm ayrıca yağın asidinin belirlenmesi çalışmalarını izledik. Bunları ilk defa gördüğüm için şaşırdım" dedi.