NEDİM GÜLER

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, bir AKP milletvekilin Marmara Denizi’ndeki deniz salyası (müsilaj) sorununu ‘CHP’nin uğursuzluğu’ olarak ifade etmesine Yalova’dan yanıt verdi. Başarır, “Sorun uğursuzlukta değil, sorun şuursuzlukta” dedi.

Başarır, Yalova’da deniz salyasının etkisinde olan yat limanında Anka Haber Ajansı’na konuştu. Başarır, Yalova İl Başkanı Mehmet Gürel, görevden uzaklaştırılan Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman ve Yalova Merkez İlçe Başkanı Erdem Doğancı ile birlikte yaptığı açıklamada, Marmara Denizi’ndeki müsilaj sorununun sebebinin "AKP’nin şuursuzluğu" olduğunu söyledi.

“ORTA ZEKALI BİR İNSANIN SÖYLEYEMEYECEĞİ BEYANLAR”

Marmara Denizi’nin durumunu üzülerek gördüklerini kaydeden CHP'li Başarır, “Gerek il başkanımız gerek ilçe başkanımız, gerek belediye başkanımız bu durumu günlerdir ortaya koyuyor. Gerçekleri anlatıyor. Çevre duyarlılığı anlamında bir rapor hazırladılar. Gerçek anlamda durumu anlattılar. Evet, bu bugünün konusu değil. Bazı AK Parti’li arkadaşlar, orta zekalı bir insanın söyleyemeyeceği beyanlarda bulunuyor. Uğursuzluğa bağlıyor bunu. Aslında burada bir şuursuzluk var. Yıllardır şuursuzluk yüzünden Marmara bu halde. Yıllardır betona yatırım yaparsan, binaya yatırım yaparsan, çevreyi korumazsan sonuç bu olur. Bugünün olayı değil bu. Yıllardır çevreyi kirlettiğimiz için, denizi korumadığımız için yaşadığımız patlamanın sonucu bu işte. Geç kalmış sayılmayız. Hep beraber, iktidar muhalefet Marmara Denizi’ni kurtarmalıyız. Tekrar balıklar yaşasın, tekrar denize girilsin. Yalova’dan Marmara Denizi’ni kurtaralım diye sesleniyoruz” dedi.

“AKP’NİN ÇEVRE KONUSUNDA 21 YILDIR YAŞATTIĞI ŞUURSUZLUKTUR”

Müsilaj sorununu CHP’nin uğursuzluğuna bağlayan Ak Partili milletvekiline de cevap veren Başarır, şunları kaydetti:

“Bir AKP milletvekili bu kirliliğinin sebebini CHP’nin uğursuzluğuna bağlamış. Oysa CHP’nin uğursuzluğu değil AKP’nin çevre konusunda 21 yıldır yaşattığı şuursuzluktur sebep. Erzurumlu milletvekili söylemiş bunu. Erzurum’da deniz olmasa da Erzurumlunun masmavi kocaman bir yüreği vardır. Bu vekili buradan kınıyorum. Sorun uğursuzlukta değil, sorun şuursuzlukta.”

SALMAN: “SESİMİZİ YETERİNCE DUYURAMADIK”

Görevden uzaklaştırılan Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman ise tehlikenin daha önce geldiğini fark ettiğini ve bu konuda başkanlık görevi esnasında çalışma başlattığını ifade ederek şunları anlattı:

“Yosun konusunda çok ciddi çalışmalar yapmamıza rağmen önüne geçemedik. O dönem Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz ile birlikte iki yıl çalışma yaptık. O zaman sebebi ortaya çıktı. Deniz kirliliği. Marmara Denizi etrafında konuşlanmış derin deşarj tesislerinin yaydığı kirlilik yüzünden deniz geçirgenliği azaldı ve dipte bulunan yosunlar güneş ışığını görmek için yukarı çıkıyordu. Rüzgarın da etkisiyle kıyıya doğru vuruyordu. Bir anlamda perşembenin gelişi çarşambadan belliydi. Yalova’da Marmara Belediyeler Birliği toplantılarında söz alarak acil önlem alınması gerektiğine dikkat çekmiştim. Ne yazık ki sesimizi yeterince duyuramadık. O proje kapsamında çalışan Levent Artüz ile diyaloğu hiç koparmadık. Bugün gelinen noktada ne yazık ki çöplüğe çevirdiğimiz, lağım çukuruna çevirdiğimiz Marmara Denizi gerçekten ölmüş durumda. Denizden çıkan ağlar bile balık yerine salya çeker hale geldi. Yerli balık zaten kalmadı, denize girmek bile bundan sonra ciddi bir tehlike. Umarım bütün Marmara Denizi’nde bununla ilgili çalışmalar başlatılır.”

CHP Yalova İl Başkanı Mehmet Gürel de konuyla ilgili Yalova İl Genel Meclisi’ne bir komisyon kurulmasın için önerge verdiklerini iletti.