Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bakliyat ve yaş çay ile birlikte açıkladığı ekmeklik buğday alım fiyatı için CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, "Çiftçi değil ithalat lobileri kazandı" değerlendirmesi yaptı. Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, fiyatı sevindirici, desteği az buldu.

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi de olan Barut, ANKA Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan ekmeklik buğday alım fiyatının ton başına 2 bin 250 lira olmasını eleştirdi.

“MALİYETİNİN ALTINDA”

Türkiye'nin değişik bölgelerinde yaşanan ciddi kuraklık nedeniyle buğdayda büyük bir rekolte kaybı yaşanacağını ve gıda krizinin yaklaştığı uyarısında bulunan Barut, "Çiftçinin çağrısına yine kulak vermediler. Üretim maliyetinin altında, üstelik şu an piyasa fiyatlarının bile gerisinde açıklanan bakliyat ve hububat fiyatları nedeniyle üretim sürdürülemez hale getirilmiştir. Türkiye'yi, tüketicilerimizi ve çiftçilerimizi düşünmek yerine yine ithalat sevdasıyla açıklanan bu kararların düzeltilmesini istiyoruz" dedi.

GÜNDEM HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

“AK PARTİ ÜRETTİRMİYOR, ÜRETENİ CEZALANDIRIYOR”

Barut, alım fiyatlarına ilişkin tepkisin şöyle sürdürdü: "Sert ekmeklik buğdayın alım fiyatı 2 bin 250, arpanın alım fiyatını bin 750 lira olarak açıklanırken kırmızı mercimek için 5 bin, yeşil mercimekte 4 bin 150 ve nohutta 4 bin 50 lira olarak fiyat belirlendi. Bu çiftçimizle dalga geçmektir. Zaten bugün piyasalarda sert ekmeklik buğday tonda 2 bin 300-2 bin 400 lira, arpada fiyat ise 2 bin 250 lira civarında. Ticaret borsalarında 6 bin 900 liraya kadar fiyat verilen kırmızı mercimek için 5 bin lira açıklandı. Gübreden mazota tüm üretim maliyetleri fahiş oranda artarken maliyetin altında, üstelik serbest piyasanın bile gerisinde açıklanan bakliyat ve hububat fiyatları çiftçinin ölüm fermanı olmuştur. AKP ürettirmiyor, üreteni cezalandırıyor. Derhal bu yanlış karar düzeltilmelidir.”

“BEKLENTİ KİLODA 40 KURUŞ DESTEK İDİ”

Yüreğir Ziraat Odası (YZO) Başkanı Mehmet Akın Doğan da üreticilerin buğday alım fiyatının tonda en az 2 bin 200 lira olmasını istedikleri, bunun yanı sıra kiloda da 40 kuruş destek bekledikleri yönünde açıklama yaptıklarını anımsattı.

Türkiye'nin buğday üretiminin önemli bölümünün karşılandığı Çukurova'daki üreticilerin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın günlerdir merakla bekledikleri buğday alım fiyatını açıklamasıyla rahat bir nefes aldığını söyleyen Doğan, "Ton başına sert ekmeklik buğday alım fiyatının 2 bin 250 lira olarak açıklanması sevindirici bir durum. Ancak hububatta ton başına 275 lira prim ve destek verilecek olması rakamsal anlamda beklenenin çok altında kaldı. Adanalı buğday üreticilerinin beklentisi, buğdayda kilo başına 40 kuruş destek idi. Temel gıda maddesi olan buğdayın alım fiyatı olduğu kadar bizim için destek oranı da önemli” diye konuştu.

Adana genelinde bu yıl 1 milyon 608 bin dekar alandan yaklaşık 800 bin ton buğday rekoltesi beklendiğini dile getiren Doğan, "Üreticilerimizin, ürünlerini devlet güvencesinde olan lisanslı depolara dökmeleri, nakliye desteği ve ihtiyaçları olması halinde ellerindeki elektronik ürün senedini bankaya teminat gösterip yüzde 75'i oranında yüzde sıfır faizle 9 ay kredi kullanabilmeleri açısından önemli" ifadelerini kullandı.