Avdan Çevre Platformu Sözcüsü Cüneyt Zeytinci, Denizli Avdan’da iptal edilen termik santral proje bölgesi üzerinde şimdide kömür ocağı kurulmak istenmesine tepki gösterdi. Zeytinci, alanın verimli tarım arazisi olduğunu belirterek, projeden vazgeçilmesi çağrısı yaptı.

Denizli’nin Tavas ilçesinin Avdan Mahallesi’nde; vatandaşların itiraz ettiği, iptal edilen termik santral projesi bölgesinde şimdi de açık kömür işletmesinin kurulmak istenmesi tartışmalara neden oldu. Kurulu işletmelerde, kapasite artışı yapılarak; açık ocak madenciliği yapılacağına belirten Avdan Platformu Sözcüsü mimar Cüneyt Zeytinci; Avdan Mahallesi muhtarı İlhan Kulaç ve jeoloji mühendisi Bahtiyar Kolçir ile birlikte Denizli Gazeteciler Cemiyeti’nde basın toplantısı düzenledi.

Zeytinci şunları söyledi:

“O KADAR KÖMÜR 130 KİLOMETRE MESAFEYE TAŞINAMAZ” 

“Ruhsat sahalarında gerçekleştirilen rezerv tespit çalışmaları sonucunda, tespit edilen yaklaşık 30 Milyon 500 Bin ton linyit kömürünün açık işletme yöntemiyle işletilebilir kısmı 26 milyon 400 bin ton olarak belirlenmiştir. Kapasite Artışı Projesi kapsamında, açık ocak madenciliği faaliyetleriyle, yıllık 2 Milyon ton kömür üretimi hedeflenmektedir.

Yılda 2 milyon ton kömürün, proje alanına 130 km mesafede yer alan Yatağan Termik Santrali’ne hammadde olarak sevki planlanmaktadır. Günlük 5480 ton kömürün 130 kilometre mesafedeki Yatağan Termik Santrali’ne gönderilmesi işletme maliyeti, ulaşım ve yol altyapıları açısından mümkün değildir.

"ASIL HEDEF TERMİK SANTRAL"

Açık kömür işletmesi projesi yakınında Kale İlçesi Yenidere Köyü mevkiinde Yenidere Termik Enerji Elektrik üretim ve Maden Sanayi AŞ tarafından yapılması planlanan Yenidere Termik Termik Santral ve Kül Depolama alanı projesi vardır. Bu bilgi tamamen kamuoyunu yanıltma amaçlıdır. Projede nihai hedefleri termik santraldir.

“İPTAL EDİLEN AVDAN TERMİK SANTRAL İÇİN KAYGILARIMIZ NEYSE AYNI KAYGILARI TAŞIYORUZ”

Avdan mahallesi, açık kömür işletme alanına 80-100 m mesafededir. Ayrıca açık ocak sınırının 2.700 m batısında Adamharmanı Mahallesi ve 2.250 m güneyinde Narlı Mahallesi yer almaktadır. Açık Kömür İşletmesi Kapasite artış projesi, Avdan Termik Santrali proje alanı sınırları ve genel anlamda aynı alanları kapsamaktadır. Avdan Termik Santrali projesi kapsamında kamuoyu ile paylaşılan tüm kaygılarımız aynen gündeme getirilmektedir.

“VERİMLİ ORGANİK TOPRAKLAR YOK OLACAK”

Söz konusu alanlarda tespit edilen kömür damarı üzerinde yaklaşık ortalama 60-70 metre toprak tabakası yer almaktadır. Kazı işlemlerine başlamadan önce ‘bitkisel/organik toprak’ örtüsünün sıyrılarak alınması ve bitkisel toprağın stok alanlarında depolanması gerekmektedir. 25-30 yıl süren madencilik faaliyetleri sonrasında, tepeleme biriktirilen organik toprağın organikliği tamamen yok olmaktadır. Proje alanına yaklaşık 1,8 kilometre mesafeden gecen Yenidere Çayı, bölgedeki mevsimsel akışa sahip kuru dereleri toplayarak akmakta, Mağarabaşı Mahallesi dolaylarında kuzey batıya yönelen akarsu Akçay Nehri’ne dökülmektedir.

"ZEYTİNCİLİK KANUNUNA AYKIRI"

Proje alanına yaklaşık 7,2 kilometre mesafede sulama amaçlı Yenidere Barajı yaklaşık 6,3 kilometre mesafede ise Gökçeburun Göleti yer almaktadır. Kömür üretim faaliyetlerinin gerçekleştirileceği Kömür Sahası sınırları içerisinde DSİ Bölge Müdürlüğü tarafından işletmeye açılan Kale Narlı Sulama mevcuttur. Söz konusu havzalar verimli tarımın yapıldığı önemli havzalardır. Açık Ocak Kömür işletmeciliği Kapasite Artışı Proje alanları, 1/100.000 ölçekli Aydın, Muğla, Denizli Planlama Bölgesi Çevre Düzeni Planı’nda tarım vasıflı alanlar içerisinde yer almakta ve saha incelendiğinde günümüzde verimli bir şekilde tarımın yapılmakta olduğu açıkça görülmektedir.

Kömür ocağı projesinin yer aldığı Tavas İlçesinin ana ekonomik kaynağı tarımdır. Bölgede hububat üretimi başta olmak üzere, tütün, üzüm, mercimek, şekerpancarı, elma, kavun ve karpuz üretilmektedir.

Bölgede son yıllarda giderek artan miktarlarda zeytin üreticiliğine yöneliş var. Halen yaklaşık 50 bin adet zeytin ağacı mevcuttur. Zeytinciliğin Islahı Hakkında Kanun (3573) gereğince “Zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede zeytinyağı fabrikası hariç, toz ve duman çıkaran tesis yapılamaz ve işletilemez.

Yörede zeytincilik bakımından önemli olan husus kömür proje sahasının zeytinliklere uzaklığının 3 km’den az olmasıdır. Proje alanı sınırının bölgedeki en yakın zeytinlik alanlara mesafesi yaklaşık 1.800 metredir”

“FOSİL YAKIT KULLANIMINDAN VAZGEÇİLMELİ”

Elimizdeki bilimsel verilerle yerel ve ulusal erkleri bilgilendirmek, kamuoyu oluşturmak, son çare hukuki mücadelede bulunmak için her türlü göreve hazır olduğumuzun da altını çizmek istiyoruz. Avdan Platform bileşenleri olarak ortak dayanışma ve mücadelemiz siyasetin çok üzerinde, bölgenin yaşam mücadelesidir. Şu gerçeği iyi biliyoruz ki, yapılacak doğa tahribatları sonucunda meydana gelecek kirlilik ve yıkımlar siyasi tercih gözetmeyecektir.

Siyasi Parti ayrımı gözetmeden, tüm Denizli milletvekillerimizi, büyükşehir ve ilçe belediye başkanlarımızı, Büyükşehir Belediye Meclis üyelerimizi, siyasi partilerin il ve ilçe yöneticilerini, bölge muhtarlarımızı, özellikle komşu il Aydın ve Muğla dan duyarlı tüm kesimleri, sivil toplum kuruluşlarını, bölge insanı için tek yürek olduğumuz bu tepkiye duyarsız kalmayacağı inancı ve umuduyla; bu süreçte bizlere katkı veren ve bölge halkının yanında olan başta yerel ve ulusal medya olmak üzere tüm unsurları saygı ve sevgiyle selamlıyoruz.”

Avdan Platformu Sözcüsü Mimar Cüneyt Zeytinci, konuya duyarlılık gösteren herkesi 26 Ağustos 2021 Perşembe günü saat 13.30 da Avdan Mahallesi pazaryerinde yapılacak olan toplantıya davet etti.