Çeşme Belediyesi, Dokuz Eylül Rotary Kulübü ve Çeşme Rotary Kulübü işbirliğiyle 14-21 Kasım Dünya Balıkçılık Haftası dolayısıyla bir dizi etkinlik düzenledi. Denizler için farkındalık yaratmak istediklerini belirten Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, "Üreterek zenginleşeceğiz, paylaşarak büyüyeceğiz” dedi.

Dünya Su Ürünleri Yetiştiricileri ve Balıkçılar Forumu’nun 1997’de aldığı kararla her yıl 21 Kasım’da kutlanan Dünya Balıkçılık Günü dolayısıyla İzmir'in Çeşme ilçesinde çeşitli etkinlikler düzenlendi. Çeşme Belediyesi ve Dokuz Eylül Rotary Kulübü işbirliğiyle “Temiz Su ve Sürdürülebilir Dünya” odak noktası ile yapılan etkinliklerde denizleri koruma, bilinçli avlanma ve su ürünlerinin işlenmesi konularına dikkat çekildi.

SERGİ AÇILDI, SUNUMLAR YAPILDI

Aya Haralambos Kilisesi’nde Akdeniz Koruma Derneği ve Dünya Doğayı Koruma Vakfı'nın (WWF) “Akdeniz'in Karşı Karşıya Olduğu Tehditler” ve "Kadın Balıkçılar" fotoğraf sergisinin yanı sıra derneklerin kısa film gösterimleri yapıldı. Ünlü şef ve araştırmacı yemek yazarı Yunus Emre Akkor Slow Food İzmir kurucusu A. Nedim Atilla moderatörlüğünde “Osmanlı’dan günümüze su ürünlerinin işlenmesi" konulu sohbet toplantısı yapıldı.

Ayrıca, Akdeniz Koruma Derneği önderliğinde Akdeniz Koruma Derneği İletişim Sorumlusu İlkay Kavak “Akdeniz Koruma Derneği Neler Yapıyor?, Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi ve Akdeniz Koruma Derneği kurucu başkanı Prof. Dr. Zafer Tosunoğlu “Sürdürülebilir Balıkçılık ve Yeni Balık Türleri”, Akdeniz Koruma Derneği Yönetim Asistanı Gizem Akdoğan  “Ekosistem Restorasyonu Programı Kapsamında İstilacı Denizel Türlerin Yönetimi” ve Amerikan Hastanesi Acil Tıp Servisi, SUFOD Uzm. Dr. Tolga Taymaz “İstilacı ve Zararlı Deniz Canlılarının Oluşturduğu Sağlık Sorunları ve Müdahale Yöntemleri” konulu sunum yaptı.

20 Kasım Pazar günü ise S.S. Ildırı Deniz Yolu Taşıma Kooperatifi teknelerinin ev sahipliğinde Dünya Balıkçılık Günü Ödüllü Balık Avı Yarışması yapıldı. Shimano ve Çağlarav sponsorluğunda gerçekleşen balık avı turunda, ekiplerin avladıkları balıklar jüri tarafından değerlendirildi. En çok, en çeşitli ve en büyük balığı tutan takımlara ödül verildi.

“ÜRETEREK ZENGİNLEŞECEĞİZ, PAYLAŞARAK BÜYÜYECEĞİZ"

Organizasyona ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduğunu ve denizler için farkındalık yaratmak istediklerini belirten Çeşme Belediye Başkanı M. Ekrem Oran şöyle konuştu:

“İklim krizinin etkileri, deniz kirliliği, bilinçsiz avlanmanın deniz ekosisteminde yarattığı hasarlar sonucunda denizlerimiz alarm veriyor. Balıkçılarımızın, tüketicilerimizin bu konuya çok hassas yaklaşmaları gerekiyor. Mevsiminde avlanmak, doğru derinlikte avlanmak, balıkların üreme süreçlerine saygı ile yaklaşmak çok önemli. Binlerce yıldır bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış, büyük oranda geçimini denizlerden sağlayan Ildırımızda gerçekleştirdiğimiz ‘Balığa Gel’ etkinliğimizi bu konuda toplumsal duyarlılığı artırmak üzerine kuruyoruz. Ildır’da, Şifne’de, Dalyan’da, Çiftlik’te, Çeşmemiz'in dört bir köşesinde balıkçılarımıza destek olacak, denizle kucaklaşacağız. Üreterek zenginleşeceğiz, paylaşarak büyüyeceğiz.”