MELİS ANTER

Türkiye Tüm Etkinlik İşverenler Sendikası (Etkinlik-Sen) Muğla İl Başkanı Volkan Duman, etkinlik sektörünün bitmek üzere olduğunu dikkat çekti, turizmde beklenen hedeflerin kendileri olmadan gerçekleşemeyeceğini söyledi.

Duman, “Yok sayılan etkinlik sektöründe 15 aydır süregelen belirsizliğin artık giderilmesi gerekmektedir. Zira Ülkemiz eski ekonomik ve sosyal gücüne ancak hizmet ve etkinlik sektörünün faaliyetlerine başlaması ile ulaşabilecektir. Çünkü etkinlik sektörü dayanma gücünü kaybetti, yok olma seviyesine geldi'' dedi.

Etkinlik sektörünün hareket kabiliyetini kaybetmiş, katma değer üretemeyecek hale geldiğini vurgulayan Duman, turizm hedeflerine dikkat çekerek, şunları söyledi:

“Beklenen hedefler etkinlik sektörü olmadan gerçekleşemeyecektir. Sektör adına endişe taşıyan etkinlik sahibi, işveren ve işçilerimiz adına açık ve kapalı etkinlik mekanları, organizasyon firmaları, yiyecek-içecek sunumu ile catering firmaları, mice endüstrisi paydaşları, prodüksiyon firmaları, fuar firmaları, incentive ve eğlence sektörü işverenleri adına var gücümüzle tüm salgın kurallarına uygun olarak çalışmak istiyoruz. Bulaş oranındaki artış ve bugün tüm yasaklara rağmen geldiğimiz noktaya baktığımızda tek suçlunun etkinlik sektörü olmadığının anlaşıldığını umuyoruz. Bir an önce çok zorda olan etkinlik sektörünün rahatlatılması ve faaliyetlerine başlamasına müsaade edilmelidir.”

AŞI VE DESTEKLERDE ÖNCELİK İSTEDİ

“Aşı uygulamasında ve ekonomik destek paketlerinde öncelik ve ayrıcalık artık bu sektöre de verilmeli” diyen Duman, 16 Mart 2020 tarihinde getirilen pandemi kısıtlamaları sonrasında temmuz ve ağustos aylarında sadece 55 gün çalışabildiklerini hatırlattı. Duman, “Halen devam eden personel, kira, elektrik, SGK, Oda aidatları ve benzeri masrafları ile ayakta kalmaya devam ederken hiçbir destek ve mali yardım alamadık” dedi.

“YOK OLMA EŞİĞİNDEYİZ”

Etkinliklerin durmadığına sadece sektörün durdurulduğuna dikkat çeken Volkan Duman, kontrolsüz şartlarda ev, bahçe, bağ, sokak, bina korunakları gibi mekanlarda bulaşa vergi ve istihdam kaybına neden olacak şekilde etkinliklerin gerçekleşeceğini belirtti. Etkinlik ruhsatlı, belediyeler tarafından belirlenen, vergi kaydı olan işletmelerce gerçekleşmeyen her türlü etkinliğin pandemi öncesinde olduğu gibi yasaklanmasını isteyen Duman, şöyle devam etti:

“Kapalı olan etkinlik sektörüne rağmen artan vaka sayılarının kaynağı, net bir şekilde tespit edilerek, yerinde müdahale ile sektör ayrımı yapılmaksızın çözümlenebilirdi. Salgının ilk gününden beri kapalı ve yarı kapalı olan sektörler, son kapanma örneğindeki tedbirler benzeri kararlı adımlar ile bu derecede mağdur edilmeden çalıştırılabilirlerdi. Salgının olumsuz koşullardan tüm sektörler eşit biçimde etkilenmedi. Bu nedenle sektörümüz dayanma gücünü kaybetmiş ve yok olmanın eşiğine gelmiştir. Yılların birikimi ve tecrübesine sahip sektör esnafı farklı sektör arayışına girmişlerdir.”