ERDOĞAN ERİŞEN 

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık, kadınların küresel ölçekte tarım arazilerinin yüzde 20’sinden daha azına, Türkiye’de ise yüzde 13’üne sahip olduğunu belirterek, kadınlardan tarım arazilerinin bölünüp parçalanmasına izin vermemelerini istedi.

FAO ve Bahçeşehir Üniversitesi’nin (BAU) Ordu’da düzenlediği ‘Yöresel Ürünler, Gastronomi ve Kooperatifçilik’ temalı çalıştayda konuşan Ayşegül Selışık, kadının emeğinin tarımda da güçlendirilmesi için çalıştıklarını belirterek şöyle konuştu:

"Bu, aslında bir dizi eğitimin bir parçası. Bu eğitimleri paylaşırken planlarken biz uzun vadeli, uzun soluklu bir iş birliğine girdik Bahçeşehir Üniversitesi ile. Özellikle yapmak istediğimiz iş, aslında sürdürülebilir gıda sistemleri kavramları çerçevesinde bundan sonra tarımın hayatımızdaki rolünün de farkına vararak, gıdanın aslında hayatımızdaki önemini de tekrar tekrar hatırlayarak, yereldeki ekonominin canlanması, sizlerin, siz kadınların yerelde özellikle üretmek isteyen, hala kırsalda yaşamak isteyen, toprağını bırakmak istemeyen ya da topraktan elde edilen ürünleri pazara taşıyıp, bundan faydalanması gereken diğer insanlara ulaştırmak isteyen siz kadınları desteklemek. Bu konuda sonuçta kadının sosyo-ekonomik gücünü artırabilmek temel amacımız.

Kadın liderliği çok önemli. Covid-19 dünyasında eşit bir geleceğe ulaşmaktır, kavramımız, sloganımız. O yüzden siz kadınların, lider kadınların hayatımızda yeri çok önemli. Ve bizim de sizlere destek vermemiz gerekiyor. Bu konuda da bilgimizi, tecrübemizi paylaşmamız gerekiyor.

Aslında küresel ölçekte kadınlar tarım arazilerinin yüzde 20’sinden daha azına sahip. Türkiye’de ise sadece yüzde 13’üne sahip. Bilmiyorum Ordu’da nasıl, Giresun’da nasıl. Ama eminim ki tarım arazilerinin parçalanması, Miras Kanunu, Türkiye genelinde bir sorun. Umarım sizler de bundan sonra en azından tarım arazilerinin parçalanmasına, bölünmesine, satılmasına kadınlar olarak izin vermezsiniz ve geleceğimiz olan tarımın gene sürdürülebilir şekilde inovasyonla, dijital tarımla, yeni modern tekniklerle sürdürülebilmesine katkıda bulunursunuz."