Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Zekiye Bacaksız, 12-18 Mayıs Hemşirelik Haftası nedeniyle yayınladığı mesajda, "Salgında kahraman, hakkını arayınca görünmez olmak istemiyoruz" dedi.

Zekiye Bacaksız, mesajında, salgının tüm dünyayı etkisi altına aldığı bir yılı aşkın sürede Covid-19 nedeniyle 60 ülkede 3 bin hemşirenin yaşamını kaybettiğine işaret etti. Salgın süresince tükenmişlik ve stresin milyonlarca hemşirenin mesleği bırakmayı düşünmesine yol açması üzerine Uluslararası Hemşireler Konseyi'nin, mevcut personeli devam etmeye teşvik etmek için daha iyi ücret çağrısında bulunduğunu hatırlatan Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Bacaksız, mesajında şunları dile getirdi:

"TÜRKİYE'DE HEMŞİRELER ÇOK DAHA ZOR KOŞULLARDA"

"Ülkemizde de salgına karşı büyük risk altında en önde mücadele veren hemşireler, dünyadaki meslektaşlarından çok daha zor koşullarda, çok daha fazla çalışırken daha az kazanmaktadır. Hemşire insan gücünün planlanamaması nedeniyle sağlık kurum ve kuruluşlarında yetersiz sayıda hemşire istihdam edilmekte; ağır iş yükü ve uzun çalışma sürelerine de maruz kalan hemşireler, görevleri dışı işlerde ve istekleri dışında uzun saatler çalıştırılmaktadır. Salgınla beraber hemşireler, 12 ya da 24 saat kesintisiz çalışarak uzun mesai saatleri hizmet verirken yeterli düzeyde dinlendirilmemektedir. 8 saatten fazla çalışmanın önlenmesi için yeter sayıda hemşire istihdamı sağlanmalı, sağlıklı beslenmeleri için gerekli öğünler düzenlenmeli, dinlenebilmeleri için gerekli önlemler alınmalıdır. Salgının ilk günlerinde tüm sağlık çalışanlarına alkışlara gösterilen kamuoyu takdiri memnuniyet yaratsa da tüm sağlık çalışanları gibi hemşireler de alkış yerine sorunlarına duyarlı bir yaklaşım beklemektedir."

"AĞIR VE KÖTÜ ÇALIŞMA KOŞULLARI DÜZELTİLMELİDİR"

Bacaksız, 12 Mayıs Dünya Hemşireler Günü'nde hemşirelerin taleplerini şöyle sıraladı:

"- Covid-19’un tüm sağlık çalışanlarına iş kazası meslek hastalığı kapsamında haklar veren özel bir düzenleme acilen yapılmalıdır.

- Bir an önce yeterli sayıda kadrolu ve güvenceli olarak hemşire istihdam edilmelidir.

- Ağır ve kötü çalışma koşulları düzeltilmelidir.

- Yetersiz dinlenme alanları uygun şekilde düzenlenmelidir.

- 7/24 hizmet veren kreşler yaygınlaştırılmalıdır.

- Servis hizmeti 24 saat esasına göre sağlanmalıdır.

- Tüm ek ödemeler emekliliğe yansıtılmalıdır.

- 'Sözleşmeli', 'ücretli', 'vekil' gibi kamuda güvencesiz çalışma biçimleri kaldırılmalı, var olanlar 4/A kadroya alınmalıdır.

- Yıpranma payı hakkı, yıl başına 90 gün olacak, tüm sağlık çalışanlarını kapsayacak ve geçmişe etkili olacak şekilde genişletilmelidir.

- Tüm kamu çalışanları için ek göstergeler kademeli olarak yükseltilmelidir.

- Yoksulluk sınırının üzerinde insan onuruna yaraşır ücret ve emeklilik koşulları sağlanmalıdır."