UFUK KEKÜL

Türkiye’nin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile çekildiği İstanbul Sözleşmesi'nin imzalanmasının  10'uncu yılında; Giresun Kadın Platformu, Türkiye’nin çekildiği İstanbul Sözleşmesi'nin 10'uncu yılında yürütülen kampanyaya destek verdi. Platformun beş üyesi; Bahar Bay Ateş, Şirin Deniz, Evrim Erdem Özkan, Filiz Sezen Arzu Şenel ayrı ayrı kayıtlarla “Haklarımızdan, hayatlarımızsan, örgütlü mücadelemizden ve tabi ki İstanbul Sözleşmesi'nden asla vazgeçmiyoruz” açıklamasını yaptı.

Giresin Kadın Platformu’nun açıklamasında, "İstanbul Sözleşmesi kadınların yıllardır verdiği mücadele sonucunda kazanıldı. Bu sözleşme eşitlik, özgürlük demektir ve hukuk devleti olmak için önemlidir. İlk imzacısı da Türkiye'dir. Şimdi iptali söz konusudur. Ancak buna asla izin vermeyeceğiz. Biz sözleşmenin iptalinde öte harfiyen uygulanmasını talep ediyoruz. Ne acıdır ki, İstanbul Sözleşmesi tam olarak uyulanmış olsaydı 2 bin 336 kadın bugün yaşıyor olacaktır" denildi.

Açıklamada, Türkiye’nin sözleşmeden çekilmesi ile ilgili olarak; “Bu karar hukuka ve anayasaya ve de uluslararası sözleşme hukukuna aykırı olduğu gibi, Meclis iradesi de hiçe sayılmıştır" değerlendirmesi yapıldı.

“CUMHURBAŞKANININ KARAR YOK HÜKMÜNDEDİR”

Platform, uluslararası sözleşmelerden Cumhurbaşkanı Kararı ile çıkılamayacağını söyledi ve şu çağrıyı yaptı:

“Bu gerçekten hareketle bu karar yok hükmündedir. Sözleşmenin iptali kararını kadınlara gözdağı verme ve haklarımıza saldırı olarak görüyoruz. Ve tekrarlıyoruz: Haklarımızdan, hayatlarımızsan, örgütlü mücadelemizden ve tabi ki İstanbul Sözleşmesi'nden asla vazgeçmiyoruz."

GÖRüNTÜ DÖKÜMÜ:

Video 1: Bahar Bay Ateş,

Video 2: Şirin Deniz,

Video 3: Evrim Erdem Özkan,

Video 4: Filiz Sezen

Video 5: Arzu Şenel