HDP İzmir İl Binası'nda silahlı saldırı sonucu Deniz Poyraz'ın öldürülmesi yurdun farklı illerinde protesto edildi.

AKP İL BAŞKANLIĞINA YÜRÜMEYE İZİN VERİLMEDİ

Eskişehir HDP İl Başkanlığı öncülüğünde toplanan çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi Ulus Anıtı önünde açıklama yaptı. Deniz Poyraz’ın katledilmesine tepki gösteren kalabalık slogan attı. Topluluk açıklama sonrası AKP İl Başkanlığı’na yürümek istedi ancak polis izin vermeyince kısa süreli gerginlik yaşandı. 

“İKTİDARIN YARATTIĞI SİYASİ İKLİMİN SONUCU”

HDP Adıyaman İl Örgütü ise parti binası önünde basın açıklaması yaparak saldırıyı kınadı. Açıklamada “İzmir il binamıza yapılan planlı ve sistematik katliam girişimi, kaostan beslenen iktidarın yarattığı siyasi iklimin sonuçlarından biridir. İktidarın, partimizi hedef haline getirmesinin ardından saldırıların gerçekleşmesi bir tesadüfe değil, siyasi iradenin zeminini sağladığı planlı saldırılara işaret etmektedir.” denildi.  

“AZMETTİRENLER DE BULUNMALI”

Tunceli’de, Dersim Emek ve Demokrasi Güçleri basın açıklaması gerçekleştirdi. Siyasi parti ve kurum temsilcileri, Tunceli Baro Başkanı Kenan Çetin, HDP Milletvekili Alican Önlü ile çok sayıda yurttaş Sanat Sokağında bir araya geldi. Emek Partisi İl Başkanı Ergin Tekin’in okuduğu ortak açıklamada, “Tek merkezden ve topyekûn gerçekleşen bu tür saldırılara karşı, emek ve demokrasi güçleri olarak dayanışmayı büyüteceğiz. Sadece tetikçi değil, saldırıyı azmettirenler de bulunmalı. Bu karanlık tezgâh açığa çıkarılmalı, tüm sorumlular yargılanmalıdır” denildi. Deniz Poyraz’ın fotoğrafı ile ‘Katilleri Tanıyoruz’ pankartının açıldığı açıklamada, sık sık ‘Gün gelecek devran dönecek, katiller halka hesap verecek, şehit namırın’ sloganları atıldı.

“BU SALDIRI TÜRKİYE DEMOKRASİSİNE YAPILMIŞTIR”

Kars’taki protesto, HDP İl Başkanlığı’nda yapıldı. İl Başkanı Cengiz Anli, kayyum atamasından sonra tutuklanan Kars eski Belediye Başkan Yardımcısı HDP’li Şevin Alaca konuşma yaptı. Anli, bütün kirli saldırılara rağmen Türkiye halklarına barış, huzur, sevgi ve kardeşçe bir arada yaşamı sağlayacaklarını söyledi.

Saldırının HDP’ye değil, Türkiye Demokrasisine yapıldığını söyleyen Alaca, “Bu, bizim yıllardır aslında karşı karşıya kaldığımız saldırılardan biridir. Biz her zaman barış dilini kullandık, demokratik siyasetten yana olduğumuz her zaman açık bir şekilde ifade ettik. Ancak karşısında hep katledildik, cezaevlerinde atıldık” dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

* Eskişehir yürüyüş

* Adıyaman sloganlar ve konuşma

* Tunceli Emek Partisi İl Başkanı Ergin Tekin’in okuduğu

* Kars Şevin Alaca konuşma