İzmit Belediyesi’nin Mustafa Kandıralı’nın anısını yaşatmak amacıyla düzenlediği  ‘1. Uluslararası Mustafa Kandıralı Klarnet Yarışması’nda ödüller sahiplerini buldu. Birincilik ödülünü kazanan Yunus Emre Hügül, ikincilik ödülünü kazanan Bahadır Çalı, üçüncülük ödülünü kazanan ise Efil Özdemir oldu. 

Dünyaca ünlü klarnet virtüözü Kandıralı’yı tanıtmak ve anısını yaşatmak amacıyla düzenlenen klarnet yarışmasının gala konseri ve ödül töreni, Yunus Emre Kültür Merkezi’nde yapıldı. Geceye, dünyaca ünlü keman virtüözü ve İzmit Belediyesi Sanat Akademisi Kültür ve Sanat Danışmanı Prof. Dr. Cihat Aşkın, Romanya Senfoni Orkestrası şefi, Viyana Gala Orkestrası Kurucusu, Oradea Devlet Filarmoni Orkestrası Senfoni Orkestrası şefi, Lugansk Filarmoni Senfoni Orkestrası’nın Sanat Direktörü ve Baş Şefi Kurt Schmid, Mustafa Kandıralı’nın kızları Necla Eren ve Kısmet Kandıralı, torunu Şaheste Özgür Eren, kültür ve sanat camiasından çok sayıda isim, dernek ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi ile müzikseverler katıldı.

Ödüller açıklanmadan önce bir konuşma yapan İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, şunları söyledi:

“İZMİT UNUTMAZ”

“Bugün, burada dünyaca ünlü klarnet sanatçımız Mustafa Kandıralı’nın anısını yaşatmak için düzenlediğimiz 1. Uluslararası Mustafa Kandıralı Klarnet Yarışması gala konseri ve ödül töreni için bir arada bulunuyoruz.  Göreve geldiğimizden bu yana ilk cümlelerimizden bir tanesi ‘İzmit unutmaz’ oldu. Bunu çok önemsiyorum. Kentlilik bilinci, kentin ortak değerleri, kentin hafızası, bu kentte izi olan insanların unutulmaması gerekiyor. İsimlerinin her daim yaşaması yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması için ‘İzmit unutmaz’ başlığı çok kıymetli. 

Gücümüz yettiğince biz bu kentte emeği geçen insanları unutmamaya unutturmamaya çalışıyoruz. Bunu da sanatla, kültürle ve birçok araçla kente de renk katarak yapıyoruz. Rahmetli Mustafa Kandıralı’nın ailesine çok teşekkür ediyorum. Yarışmanın düzenlenmesine öncülük ettiler. Bizim için çok büyük bir değer Mustafa Kandıralı. Kandıra’nın bağrında doğmuş, 50 yıllık sanat hayatında 150 kadar plak, 20’den fazla kaset çıkartmış, Zeki Müren, Behiye Aksoy, Mediha Demirkıran, Perihan Altındağ Sözeri, Safiye Ayla, Muazzez Abacı, Emel Sayın, Bülent Ersoy gibi ünlü isimlerle beraber çalışmış harikulade bir değer.  

Kendisini ne yazık ki 27 Aralık 2020’de kaybettik. Bugün de Mustafa Kandıralı’nın aramızdan ayrılışının ikinci sene-i devriyesi. Bir kez daha Mustafa Kandıralı’ya Allah’tan rahmet diliyorum. Allah gani gani rahmet eylesin. Bizler de İzmit Belediyesi olarak Kocaeli’nin ismini dünyaya duyuran Mustafa Kandıralı’nın aziz hatırasını yaşatmak için Kültür Müdürlüğümüzle böyle bir projeyi hayata geçirmek istedik. Bu yarışma bizim için önemli. Yalnızca Kocaeli’de değil Türkiye’de de bir ilki gerçekleştiriyoruz.

Yarışmada jüri başkanlığını İzmit Belediyesi Sanat Akademisi Kültür Sanat Danışmanı olarak tanıdığınız, iyi ki beraber çalışıyoruz dediğimiz dünyaca ünlü keman virtüözü Prof. Dr. Cihat Aşkın üstlendi. Kendisine çok ama çok teşekkür ediyorum. Bize de İzmit Belediyesi’ne de İzmit’e de çok fazla değer kattı. Biz artık kendisine fahri İzmitli diyoruz. Jüri üyeliğinde ise kıymetli sanatçılar Ecesu Sertesen, Ünsal Çeliksu, Serkan Çağrı ve Kurt Schmid yer aldı. Hepsi de birbirinden değerli isimler. Her biri Uluslararası Mustafa Kandıralı Klarnet Yarışması’na ayrı ayrı değer kattı. Buradan emeklerine sağlık diyorum. Teşekkür ediyorum. 22 Aralık’ta başladı yarışma ve birbirinden yetenekli 17 yarışmacı nameleriyle birbirleriyle yarıştı. 

“YARIŞMAYA KATILAN TÜM İSİMLERİ KUTLUYORUM”

Yarışmaya katılan tüm isimleri de buradan tek tek kutlamak istiyorum. Her ne kadar birbirleriyle yarışsalar da Mustafa Kandıralı’nın ismini yaşatmak için üflediler klarnetlerine. Eminim hepsi de çok güzeldi. Bir kez daha katılımlarından ötürü kendilerine teşekkürlerimi iletmek istiyorum. Bu akşam için emek veren tüm mesai arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Dünya çapındaki gururumuz klarnet virtüözü Mustafa Kandıralı’yı tanıtmak, anısını yaşatmak ve onu örnek alan yetenekleri ortaya çıkarmak amacıyla düzenlediğimiz yarışmanın kentimize, kentimizin müziğine, kentimizin sanatına hayırlı olmasını diliyorum.” 

ÖDÜLLER TAKDİM EDİLDİ

Uluslararası Mustafa Kandıralı Klarnet Yarışması’nda birincilik ödülünü kazanan Yunus Emre Hügül, ikincilik ödülünü kazanan Bahadır Çalı, üçüncülük ödülünü kazanan ise Efil Özdemir oldu. Mansiyon ve seçici kurul özel ödülünü kazananlar ise Doğukan Alkan, Hasan Kulabaş ve Uğur Bayloz oldu. Birinciye 25 bin TL, ikinciye 17 bin 500 TL, üçüncüye 10 bin TL, mansiyon kazananlara ise 3’er bin TL verildi. Ödül töreninin ardından katılımcılar tek tek performanslarını sergiledi. 

GECE İKİ SANATÇININ RESİTALİ İLE TAÇLANDI

Mustafa Kandıralı’nın torunu Şaheste Özgür Eren’in de performansının ardından jüri üyesi Kurt Schmid gerçekleştirdiği resital ile misafirlerin beğenisini topladı. Ardından Prof. Dr. Cihat Aşkın kemanı ile sahneye çıktı. Gecenin sonu dünyaca ünlü iki sanatçının resitaliyle taçlandı. Müzik dinletilerinin ardından Mustafa Kandıralı’nın aile üyelerine ve jüri üyelerine hediyeleri takdim edildi.

Gecenin özel konuklarından, Mustafa Kandıralı’nın kızı Necla Eren babasının anısına düzenlenen yarışmanın ödül gecesinde, duygularını şu sözlerle paylaştı:

“İnanın şu an içim sızlıyor. Gözlerim doldu. Bu başarıyı kazanmak için çok acılar çekti babam. Çok çalıştı. Çok özveride bulundu. Mustafa Kandıralı olmak kolay değil. Türk milleti onu bağrına bastı, değer verdi, çok sevdi. Kandıralı olmaktan çok gurur duyuyorum. Burada olanlara çok teşekkür ediyorum. Bu ortamı hazırlayan Belediye Başkanımız Fatma Kaplan Hürriyet’e ve Cihat Aşkın Beyefendiye saygılarımı sevgilerimi sunuyorum. Çok heyecanlıyım. Babam gibi değerli sanatçılar kendilerini gösterir inşallah.”

Babasının adını taşıyan gecede bir şarkı seslendiren Mustafa Kandıralı’nın diğer kızı Kısmet Kandıralı ise şöyle konuştu:

“Böyle uluslararası bir yarışmanın babamın adını taşıması bizi çok gururlandırdı. Bu yarışma sayesinde ülkemizde yeni Mustafa Kandıralılar çıkacağına inanıyorum. Babamı oyun havalarıyla tanırdınız. Ama kendisi esasında çok iyi bir refakat sanatçısıydı. Ben babamı her zaman arıyorum. Ama ne zaman Şükrü Tunar’ın Hicaz şarkısını duysam duygulanırım. Başta Sayın Başkanımız Fatma kaplan Hürriyet Hanımefendiye, Cihat Aşkın Hocamıza ve emeği geçen tüm arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyorum.”