İstanbul Maltepe’deki “İstanbul Sözleşmesi’nden Vazgeçmiyoruz” mitingine yurdun dört bir yanından destek geldi. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)’nin İllerdeki Kadın Kolları Başkanları eşzamanlı açıklama yaparak “İstanbul’da toplanan kız kardeşlerimizle dayanışma içerisindeyiz” dediler.

“ACİLEN HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜNÜ GÖSTEREN BİR KARAR ALIN”

CHP Bursa İl Kadın Kolları, bugün İstanbul Maltepe’deki “İstanbul Sözleşmesi’nden Vazgeçmiyoruz” mitingine katılımın İstanbul Valiliği kararıyla bin kişi ile sınırlandırılmasına tepki gösterdi. CHP Bursa İl Kadın Kolları Başkanı Aysel Okumuş, Maltepe’de en az 2 milyon kişilik alanda yapılacak mitingin sadece bin kişi ile sınırlandırılmasının, kadınlardan korktuklarını gösterdiğini söyledi.

İstanbul seçimlerinin tekrar edilmesine ve referandumda mühürsüz oy pusulalarının kabul edilmesine “evet” diyen dönemin Yüksek Seçim Kurulu üyesi, bugünün Danıştay Başkanı Zeki Yiğit’e de seslenen Okumuş, “İstanbul Sözleşmesi’nin feshine ilişkin tek cümlelik kararda ne bir gerekçe, ne de bir açıklama bulunuyor. 1 Temmuz’a sayılı günler kaldı. Acilen hukukun üstünlüğünü gösteren bir karar alın! Meclis’teki tüm partilerin oybirliğiyle kanunlaşan İstanbul Sözleşmesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin iradesi yok sayılarak feshedilemez. Anayasa'ya açıkça aykırı olan bu kararı derhal iptal edin. Danıştay bu hukuksuzluğa ‘Dur!’ demek için daha neyi bekliyor?” diye sordu.

Okumuş, “Şu da bilinmelidir ki; İstanbul Sözleşmesi hukuksuz bir şekilde fesih edilecek olursa, Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun bize verdiği bir söz var: İktidara geldiğimizde, ilk bir hafta içinde Sözleşmeyi tekrar yürürlüğe koyacak adımları atacağız. Kimse biz kadınların örgütlü gücünü hafife almasın” dedi.

“SÖZLEŞMEDEN DEĞİL ÖNÜMÜZDEN ÇEKİLİN”

Kars CHP İl Kadın Kolları Başkanı Tülay Çelik, İzmir’den CHP Buca İlçe Kadın Kolları Başkanı Pervin Senem’in de katıldığı toplantı ile basın açıklaması yaptı. Çelik, “Sözümüz açık, kararımız net: İstanbul Sözleşmesi’nden Vazgeçmiyoruz! Türkiye’nin her ilinde tek ses olarak haykırıyoruz: İstanbul Sözleşmesi’nden değil, önümüzden çekilin! Yaşasın Örgütlü Mücadelemiz! Yaşasın Kadın Dayanışması!” dedi.

“HAKLARIMIZIN GASP EDİLMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ”

CHP Elazığ İl Kadın Kolları Başkanı Ayten Çekil de yazılı açıklama yaptı. Çekil, “Biz kadınlar, kazanılmış haklarımızın gasp edilmesine izin vermeyeceğiz. Tek adam rejiminin 20 Mart 2021 tarihinde, gece yarısı açıkladığı İstanbul Sözleşmesi’nin fesih kararını tanımıyoruz, tanımayacağız” ifadelerini kullandı.