TUNAKAN YILDIRIM

Karabük’te yaşayan otizmli özel çocuk Toprak Eymen Eşgün (7) çiğnediği sakızlardan hayvan figürleri yapıyor. Ailesi ve öğretmenleri, dinozor, timsah, köpek balığı gibi figürler yapan Eymen’in yeteneğini geliştirmesi için seferber oldu.

Otizmli özel çocuk Toprak Eymen Eşgün, yaklaşık 2 yıldır çiğnediği sakızlardan hayvan figürleri yapmaya başladı. Karabük’te özel bir eğitim merkezinde öğrenim gören Eşgün’ün yeteneğini gören ailesi ve öğretmenleri bu durumu şaşkınlıkla karşılayarak Eymen’in önce kendi kendine yaşamını idame ettirebilmesi ve daha sonra da yeteneğini geliştirmesi için seferber oldu.

"ÇOCUĞUMUN DURUMUNU 2.5 YAŞINDA FARKETTİM"

Çocuğuna 4 yaşında otizm teşhisi konulduğunu belirten anne Yeşim Eşgün oğlu Toprak Eymen Eşgün’ün yeteneğini hayranlıkla takip ettiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:

"Ben bir özel çocuk annesiyim. Çocuğumun bu durumunu 2.5 yaşındayken fark ettim ama tanı hemen konmadı, 4 yaşında tanı kondu ve 4 yaşından beri özel eğitim alıyoruz. Bu durumu öğrendiğimde korktum açıkçası, kendine yetecek bir birey olabilecek mi ya normale dönebilecek mi ya da farklı sıkıntıları çıkacak mı diye. Çünkü otizm tanısı olanların daha sonrasında zihinsel, bedensel engelleri de çıkabiliyor. Şu anda daha iyi durumdayız, eğitimlerimize devam ediyoruz. Konuşmadığı için dil terapistine gitmiştik onu bıraktık.

"YETENEĞİ ÇOCUĞUN KENDİSİYLE İLGİLİ"

Toprak Eymen’in daha önce oyun hamurundan heykeller yaptığını şimdi ise çiğnediği sakızları heykele dönüştürdüğünü ifade eden anne Yeşim Eşgün sözlerine şu şekilde devam etti:

"Hamur çabuk kuruduğu için istemedi, sakıza istediği gibi şekil verip daha sonrasında yumuşatabiliyor ne kadar sertleşse de hayvan figürlerini yapıyor, dinozor, aslan, gergedan, balık figürleri gibi. Bu durum tamamen kendisi ile alakalı, geçen sene gittiği ana sınıfında oyun hamurlarıyla başladı. Her hafta bir paket oyun hamuru alıyorduk, şimdi de her gün 1.5 yıldan bu yana sakızla devam ediyoruz. Günde bir paket sakız harcıyoruz. Okul eğitiminde engel oluyor diye düşündüğüm için bu ilgisini biraz kesmek istedim ama öğretmenleri bu ilgisini kesmeyin hobi olarak yapsın belki farklı bir kısma geçer dedi, bu sebeple Toprak Eymen’in figürler yapmasını bıraktırmadık."