TACETTİN DURMUŞ

Kars yöresine özgü lezzetlerin başında gelen hamur işi kete ile tereyağı eritilerek elde edilen "sade/sarı yağına", Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) desteğiyle coğrafi işaret alacak. 

Kars Ticaret ve Sanayi Odası’nın, "Kars ketesi" ve "Kars sade/sarı yağı"na coğrafi işaret verilmesi için yaptığı proje başvurusu SERKA’nın 2021 Yılı Teknik Destek Programı kapsamında kabul edildi. Destekle ilgili protokol, SERKA Genel Sekreteri İbrahim Taşdemir ile Kars Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ertuğrul Alibeyoğlu arasında imzalandı.

Gastronominin, turizmin ayrılmaz bir parçası olarak değerlendirildiğinin belirtildiği SERKA'nın açıklamasında, şu değerlendirme yapıldı: 

“Kars ketesi ve sade/sarı yağının tescil edilmesiyle üreticiler, daha fazla gelir elde edebilecekleri gibi ulusal ve uluslararası markalaşarak, ihracat yaparak, kayda değer bir katma değer ortaya çıkarılabilecek. Bu ürünlerin gerçek üreticilerinin emeklerinin karşılığını almasıyla yerel üretim ve kırsal kalkınma desteklenecek, geleneksel bilgi ve kültürel değerler korunacak, sürdürülebilir ve izlenebilir ürün kalitesi sağlanacak, ürünlerin kaynağı olan Kars ilinin turizmine katkıda bulunulacak. Coğrafi işaret uygulaması ile Kars ketesi ve sade sarı yağının korunması, bu ürünlerin üretim aşamalarının kayıt altına alınması sayesinde, turistler seyahatlerinde kolaylıkla Kars yöresine has yerel ürünleri deneyimleyebilecekken aynı zamanda yerel ürünlerin üretim aşamalarını da izleyebilecekler. Kars ketesi ve sade sarı yağının coğrafi işaretinin alınmasının, yerel gastronomi ve geleneksel reçetelerin korunması, Kars ili gastronomi turizminin gelişmesi ve sürdürülebilirliğinin sağlanmasına da önemli katkıları olacak.”