DAVUT GÜLEÇ

Kayseri Kadın İş Birliğini Geliştirme Derneği (KİGDER) Başkanı Dr. Sema Karaoğlu, İstanbul sözleşmesinin kadına şiddeti insan hakkı ihlali olarak gören ilk uluslararası sözleşme olduğuna dikkat çekerek "Bu sözleşme yaşamaya devam edecek" dedi.

İstanbul sözleşmesinin 2011 yılında İstanbul’da imzalandığını, 2014 yılından itibaren de yürürlükte olduğunu belirten Karaoğlu şunları söyledi.

“Dün onuncu yılındaydık. Ancak birkaç ay önce adeta yangından mal kaçırırcasına İstanbul sözleşmesinden çekildiği haberi ile uyandık. Oysa Anayasamızın 90. maddesine göre Uluslararası sözleşmeler kanun hükmündedirler. Cumhurbaşkanlığı kararı ile kaldırılamazlar. Yine Anayasamızın 104. Maddesi temel hak ve hürriyetlerden bahseder. Ki bu da Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile kaldırılamaz. Anayasaya aykırı bir işlem yapılmıştır. İstanbul sözleşmesi kadına şiddeti insan hakkı olarak gören ilk uluslararası sözleşme. Evet kadına şiddet bir insan hakkı ihlalidir. Biz haklarımızdan vazgeçmiyoruz, vazgeçmeyeceğiz. İstanbul sözleşmesi 10. Yılında yaşamaya devam edecek.”

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

* Sema Karaoğlu’nun açıklaması