KERİM UĞUR 

İzmir'in kirazıyla ünlü ilçesi Kemalpaşa'da CHP'li Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı, tarımsal kalkınma hamlesi başlattı. İlçede yaş sebze-meyve işleme, kurutma ve soğuk hava deposu özelliği bulunan bir kompleks kuracaklarını belirten Başkan Karakayalı, "Bu tesiste ürünleri sınıflandırıp dünya pazarına sunacağız. Çiftçinin ürününü satın alıp, cebine para koymalıyız. Bu şekilde yerelden kalkınmayı sağlayabiliriz" dedi.

Kemalpaşa Belediye Başkanı CHP'li Rıdvan Karakayalı, yerelde üreticiyi destekleyerek tarımsal kalkınmayı sağlamak istediklerini söyledi. Başkan Karakayalı, Aşağıkızılca Mahallesi'nde 32 buçuk dönümlük bir alanda İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle yaş sebze-meyve işleme, kurutma ve soğuk hava deposu özelliği olan bir tesis kurmak istediklerini, bunun da tarımsal kalkınma için büyük önem taşıdığını vurguladı.

"İZMİR ÖRNEK BİR İL"

ANKA Haber Ajansı'na konuşan Rıdvan Karakayalı şunları söyledi:

"İzmir Büyükşehir Belediyesi ile kurutma tesisinin projesini tamamladık ve hayata geçirmek üzereyiz. Daha önce Gençlik Spor Bakanlığı'na verilen 32 buçuk dönümlük bir yerimiz vardı, onu geri almaya çalışıyoruz. Şu anda son aşamaya gelindi. Tesis yapıldığında ürünleri sınıflandırarak dünya pazarlarına sunmak istiyoruz. İnsanlarımız küçük şeylerden mutlu olabiliyorlar. Ben bina yapmaktan çok, insan odaklı çalışmalar peşindeyim. 'Ev hanımları hanelerine nasıl katkı sağlayabilir' onu düşünüyorum. Küçük çiftçinin ürünlerini alıp değerlendirmemiz lazım. O ürünleri satarak çiftcinin cebine para koymalıyız. Yerelde bu hedefle çalışıyoruz. Parke taşı döşeme, çöp toplama, park yapmak rutin görevlerdir. Artık yerelde nasıl kalkınma sağlarız bunu düşünüyoruz. İzmir Büyükşehir bunu başardı ve devam ediyor. Biz de bunu sağlama hedefindeyiz. İzmir’in bu konuda örnek bir il”

"KOOPERATİFLEŞME EN ÖNEMLİ ADIM"

Kemalpaşa'da kirazın yanı sıra erik ve şeftalinin de yetiştiğini vurgulayan Karakayalı şöyle devam etti:

"Kirazda yıllık kapasitemiz 70-85 bin ton dolaylarında. Bu yıl hava şartlarından dolayı bu rakamlar yarı yarıya azaldı. Kirazımızı bir sanayi ürünü haline getirmek istiyoruz. Bunun için de en önemli adım kooperatifleşmedir. Güçlü ve birlik olan toplumlar her zaman kazanır. Bizim de kooperatifleşerek kirazımızı dünyaya sunmamız ve çiftçimizin ürünlerini en iyi şekilde değerlendirmemiz gerekiyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, 10 yıldır çalışmalarını bu yönde sürdürüyor. Biz de ilçe belediyeleri olarak destek oluyoruz. Hem çiftçi kazansın hem de ülkemiz. Bunun çabası içerisindeyiz."