SERDAR ÜNSAL

Hazreti Muhammed’in torunu Hazreti Hüseyin ve Ehl-i Beytin Kerbela’da şehit edilişlerinin bin 382’nci yıldönümünde Iğdır’da matem töreni düzenlendi.

Siyahlar giymiş gençlerden oluşan gruplar ve vatandaşlar, sabahın erken saatlerinde camilerde toplandı. Caferiler, zincirle sırtına veya eliyle göğsüne vuran deste gruplarına eşlik etti, imamların okuduğu mersiye eşliğinde ağladı.

Binlerce vatandaş sabah saat 9.00’da deste grupları ile birlikte Zübeyde Hanım Bulvarı’na geldi. Burada Kuran-ı Kerim okundu ağıtlar yakıldı. İmam Hüseyin ve yakınları için gözyaşı dökülürken; su, şerbet, meyve suyu, bisküviler dağıtıldı.

Iğdır Ehlibeyt Alimler Derneği tarafından organize edilen “Aşure Anma” töreni, Kuran-ı Kerim okunmasıyla başladı. Hz. Hüseyin'in kişiliği, İslam’ı yaşatmak için verdiği mücadele, Yezit tarafından uğradığı eziyet ve vahşet anlatıldı.

Aşure anma töreninin saat 12.00’de tamamlanmasıyla 10 gün boyunca devam eden sine vurma, zincirle dövünme süreci de sona ermiş oldu.

İl Sağlık Müdürlüğü de çeşitli yerlere aşı standı kurarak isteyen vatandaşlara Covid-19 aşısı yaptı. Bazı Caferiler, “kan akıtmak” geleneği yerine Kızılay’a kan bağışında bulundu. Adağı olanlar camilerde ve çay bahçelerinde İmam Hüseyin için yemek verdi. Törenler boyunca Iğdır’da yaşayan Caferi ve Sünni vatandaşlar işyerlerini açmadı. İş yerleri öğleden sonra açıldı. 

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

* Tasvir Amaçlı Tabut Taşınması

* Sine Dövmesi, Dua Etmeleri

* Kızılay’a Bağış Yapılması

* Covid Aşısı Vurulan Vatandaşlar

* Yemek Dağıtılması