Küçükçekmece Belediyesi Çocuk Üniversitesi öğrencilerinin geliştirdiği, "İnsansız Su Üstü Kurtarma Aracı"nın (İSKA) test sürüşleri Küçükçekmece Gölü’nde yapıldı.

Çocuk Üniversitesi “Model Gemi Yapımı Atölyesi" altyapı çalışmalarına katılan öğrenciler, "İnsansız Su Üstü Kurtarma Aracı" (İSKA) geliştirdi. 

ARAMA- KURTARMA OPERASYONLARINDA KEŞİF İÇİN KULLANILACAK

İnsansız Su Üstü Kurtarma Aracı’nı  (İSKA) projelendiren 8’inci sınıf öğrencisi Eren Defineci, “Bu tekne tam olarak arama-kurtarmalarda keşif için kullanılacak bir tekne. Arkasında bırakması için can simidi yeri var. Üzerindeki kamera sayesinde denizde canlı görüntüleme yapabiliyoruz” dedi.

Proje Danışmanı Çocuk Üniversitesi eğitmeni Tuğrul Yıldız ise “Mekanik ve tasarım eğitim sürecini ele alarak, proje öğrencimizin oluşturduğu Model Gemimizin ilk yüzüş sürecini Küçükçekmece gölünde deneyimledik. Bu heyecanı öğrenci ve velilerimizle birlikte yaşadık” diye konuştu.

GENİŞ TEKNİK DONANIM

Çocuk Üniversitesi eğitmeni Tuğrul Yıldız’ın danışmanlığını yaptığı İSKA, çift motorlu, çift dümenli, RC kumanda ile uzaktan kontrol sistemi, görüntülü ve sesli arama sağlama, aynı zamanda aracın arkasındaki kanca ile taşığı can simitlerini kazazedeye ulaştırma, hareketli İP kamera ile kaza yerinden görüntüleri anında merkeze ulaştırma teknik özelliklerine sahip.

İSKA: UCUZ, HIZLI VE VERİMLİ BİR CAN KURTARAN

Bu projenin amacı, ucuz, hızlı ve verimli bir cankurtaran operasyonu sağlayacak insansız bir su üstü aracı üretmek. Ayrıca, mekanik, yazılım, sürüş teknikleri, tasarım, problem çözme, robotik ve denizcilik kabiliyetlerinin bir arada kullanılması ve insansız su üstü araçlarına yönelik ilgilerini artırmak için öğrencileri bu alanda teşvik etmek.