SERDAR ÜNSAL     

Iğdır’da buğday hasadı başladı ancak kuraklık nedeniyle ekim alanı azalan bölgede, geçen yıla göre en az yüzde 19 rekolte düşüşü bekleniyor.

Tarım ve Orman İl Müdürü Özkan Yolcu, Iğdır’da geçen yıl yaklaşık 186 bin dönüme buğday ekildiği ve 68 bin ton ürün alındığını, bu sene ise kuraklık etkisiyle 120 bin dekar alanda ekim yapıldığını 50-55 bin ton civarında ürün beklendiğini söyledi. Yolcu’nun açıkladığı verilere göre, rekoltedeki gerileme 13 bin ton olursa yüzde 19, 18 bin ton olursa yüzde 27’e ulaşacak.

MODERN SULAMAYA DAVET ETTİ

Çiftçileri modern basınçlı sulama sistemine çağıran Özkan Yolcu, şunları söyledi:

“Sulu şartlarda olan alanlarda çok fazla verim kaybı beklemiyoruz. Iğdır’ın yüzde 75’lik alanı sulanabilir arazi. Kurak alanlarda bir miktar verim kaybı olabilir. Çiftçilerimize seslenmek istiyorum. Artık günümüzde suyu çok tasarruflu kullanmamız gerekiyor. Özellikle bakanlığımız tarafından verilen kırsal kalkınma yatırımları kapsamında yüzde 50 hibe destekli modern basınçlı sulama sistemlerini tercih etmemiz gerekiyor. Hem yağmurlama damlama sulama sistemleri konusunda vatandaşlarımızın daha duyarlı olarak salma sulama ve vahşi sulama yerine modern sulama sistemlerini kullanmaları ürünün kalite ve verimini de önemli derecede iyileştirecektir.”

ÇİFTÇİ YILDIRIM: “KİLO FİYATI 3 TL OLMALI”

Iğdır’ın Yaycı köyünde çiftçilik yapan Ebülfez Yıldırım da kuraklıktan şikâyet ederek bu sene verimin düştüğünü söyledi. Yıldırım, “60 dönüme buğday ektim. Normalde dönüme 450-600 kilo bekliyorum. Kuraklıktan verim düştü. Yerine göre tarladan 400 ile 600 kg aldığımız yer var. İyi gübre verilirse sulanırsa verim artacaktır. Bakım önemli, bir torba gübre 600 TL nasıl alıp atacaksın. 60 dönümlük alandan 35-40 ton ürün bekliyorum. Fiyatı 2,5 TL diyorlar. Fiyat 3 TL olmalıdır. TMO 2,5 TL alırsa tüccar 3 TL alır” diye konuştu.