AHMET ÜNSAL

Manisa’nın ünlü sultani çekirdeksiz kuru üzümü için hasat başladı. Saruhanlı ilçesinde bugün ilk kesim yapıldı ve yaş üzümler kuruması için sergiye bırakılmaya başlandı. Üretecinin aklı ise devletin açıklayacağı alım fiyatında. 

Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, 2021 yılı hasadının başladığı üzümün başkenti Saruhanlı’da 110 bin dekar üzüm bağı olduğunu belirtti. Okur, yıllık rekoltenin ortalama 50 bin ton olduğunu, ancak bu yıl doğa olaylarından dolayı 35 bin ton kadar ürün beklediklerini söyledi.

Bu yıl afetlerle sezona başladıklarını vurgulayan Okur, “Hem Saruhan’lı hem de diğer ilçelerde don ve dolu olayları yaşadık. TARSİM sigortalarının açıkladığı ortalama hasada göre yüzde 40’a yakın verim düşüklüğü tespit edildi. Bu da bizi üzmüştür. İnşallah devletimiz fiyat konusunda bize yardımcı olur. Manisa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu olarak kuru üzüm taban fiyatını 16,5 lira olarak açıklamıştık. Bu ürün direk yurt dışına gönderiliyor. Ülkemize çok büyük bir döviz girdisi sağlıyor. Devlet büyüklerimizden fiyat konusunda yardım bekliyoruz.

“TMO ALIM MİKTARINI ARTIRABİLİR”

İlçemizde üreticilerimizin, ürününü genel olarak TMO’ya vereceği belirtiliyor. TMO’nun iyi bir fiyat açıklaması, çiftçimize gelir getirecektir. Ayrıca alım miktarı biraz daha artırılabilirse üretici açısından iyi olur.”