AHMET ÜNSAL

Dört çocuk annesi 40 yaşındaki Ayla Ercan, azmiyle Manisa’nın ilk kadın tır şoförü olarak yollarda direksiyon sallamaya başladı. Ayla Ercan, yaklaşık iki yıldır erkeklerin mesleği olarak kabul edilen tır şoförlüğü yapıyor.

Kendini girişimci bir kadın olarak tanımlayan üç kız, bir erkek çocuk annesi Ercan, yaşamda aktif olmaya çalıştığını söyledi. Daha önce eğitim sektöründe çalıştığını ve herkes gibi zorluklar içinde yaşam mücadelesi verdiğini belirten Ercan, tır şoförlüğüne nasıl başladığını şöyle anlattı:

“Ağır vasıta sürücüsü illa erkek olmak zorunda değil. Daha öncesi 2000 yılına ait ehliyetim var. Baran Tanış ile tanıştıktan sonra direksiyonumun iyi olması ve diğer işlemlerden dolayı böyle bir fikir üretti kendisi. Olabilir düşüncesiyle şu an için lojistik firmasında beraber iş yapacağız. Bununla ilgili yaptığımız işin uzmanı olabilmek adına tır ehliyetine başvuruda bulunduk. Yaklaşık 2 yıldır devam eden bir iş bu. Bir kadın olarak tır şoförü olmak güzel bir duygu. Özellikle meslektaşlarım dediğim arkadaşlarımdan çok güzel fikirler ve bakışlar alıyorum. Ve çok merakla bakıyorlar. Özellikle bayanın yapamayacağı hiçbir iş yok diye düşünüyorum. Kadın istedikten sonra yapabilir.”

“ÖNCE ŞAŞIRIYORLAR”

Ercan, tır şoförlü olarak gittiği fabrikalarda şaşkınlıkla karşılandığını ama güzel tepkiler aldığını anlatarak şöyle devam etti:

“Erkeklerin yoğunlukta olduğu bir durum olduğu için daha çok merakla bakıyorlar. Yapabilecek miyim acaba, diye. Özellikle konteynır kapaklarını kapatmada bana yardımcı olmaya çalışıyorlar. Şu an lojistik ayağı açısından firmalarla görüşmelerde yurtdışıyla bağlantılarımız oluyor ama ben yurtdışına çıkmıyorum. İki ay sonra Gebze tarafına ilk uzun yola gideceğim. Şu an Manisa içerisindeyiz.” 

“RÜYAMDAKİ SARI TIRI ALACAĞIM”

Çocuklarına hem babalık hem de analık yapan bir kadın olduğunu söyleyen Ayla Ercan, geleceğe ilişkin beklentilerini de şöyle dile getirdi:

“En büyük hayalim lojistikte gerçekten isim yapmak. Lojistik işine sadece tır şoförü olarak bakmamak gerekir. Lojistik ve planlama olarak bakmak gerekiyor. Yurtdışı ve yurtiçinde tır konteynırları ve diğer şeyleri oluşturmak. Bu anlamda kendi adıma lojistik firması kurmak istiyorum. Tırcıların tamamen birbirlerine verdiği bir lakap tarzı bir isim düşünüyorum. O da tamamen ismimin vermiş olduğu ismim Ayla. Tırım olduğunda ‘Ayala’ ismini yazacağım. O yüzden insanlar bazen bilinç altına yerleşen şeyleri unutmuyorlar. Yerleşen şeyleri rüyalarında da çıkarırlar. Bende rüyamda bir sarı tır aldığımı gördüm ve üzerine ‘Ayala’ yazmak istedim.”

“KADININ HAYATI SADECE EVDEN İBARET OLMAMALI”

Ayla Ercan’ın tır şoförü olmasına yardımcı olan lojistik firmasının sahibi Baran Tanış ise şunları söyledi:

“2000 yılından beri lojistik işiyle uğraşmaktayız. Kendi işimi bundan üç yıl önce kurdum. Uzun yolda kendim tır şoförüydüm. Yıllardır aklımda böyle bir proje vardı. Neden bu sektörde de bayanlar olmasın? Bayanlarda girişimci olsunlar bir erek gibi kendi ayakları üzerinde dursunlar. Bayanlar sadece evin içinde olmasınlar. Ev yetmesin onlara, eve sığmasınlar. Dışarı çıksınlar, dışarıda kendilerini geliştirebilsinler. Böyle bir projeyle yola çıktık. Sonra Ayla Hanım ile tanıştık. Ayla Hanımın direksiyonunun iyi olduğunu gördük. Böyle bir projem var buna dahi olmak ister misiniz, dediğimizde kendisi de memnuniyetle kabul etti. Ondan sonraki süreçte kendini geliştirdi. Kendisini de benimsetti buradaki insanlara. İlk başlarda insanlar biraz yadırgadı gibi bir bayanın tırda ne işin var yapabilir mi? Tabiri caizse derler ya kadın elinin hamuruyla erkek işine karışmasın ama Ayla Hanım bu işin üstesinden yeterince hakkıyla geldi. Erkek şoförlerin mukayese ettiğimizde eksik yanları, üstün yanları yok. Bu sadece matematiksel bir iştir. Tır kullanmak matematiksel bir iştir. Bu birazda kabiliyet, biraz da beceri ister. Bende yıllardır olan şoförler var ama kısa dorse kullanamıyorlar ama Ayla Hanım kısa dorseyi kullanabiliyor. Şimdiye kadar bir zorluk yaşamadı.”