MELİS ANTER

Marmaris Tüketici Hakları Derneği, Muğla’nın Marmaris ilçesi Turgut Mahallesi’nde işletme ve otellerin kıyı şeridini kapattığı ve vatandaşın kullanımına izin verilmediği iddiası ile belediyeye şikayet dilekçesi verdi. Dilekçede, “denize girişi engellemekte ve hatta fotoğraf çekmek, yüzmek yasak levhaları asarak tüketicilerin en doğal hakkı olan kıyılardan yararlanma hakkı ihlal edilmektedir” denildi.

Marmaris Tüketici Hakları Derneği Şube Başkanı Av. İlyas Şarkı konu ile ilgili Marmaris Belediye Başkanlığı’na dilekçe verdi. Verilen dilekçede kıyı şeridinin halkın kullanımına kapatıldığı ve açılması için gereğinin yapılması belirtildi. Dernekten yapılan açıklama şöyle:

“Anayasamızın, ‘Kıyılardan Yararlanma’ kenar başlıklı 43. maddesinde; ‘Kıyılar devletin hüküm ve tasarrufundadır’ şeklinde düzenleme olup, kıyılardan 50 metre mesafeye kadar yapılaşma yapılamamaktadır. Bu nedenle kıyılar kamunun yani halkın ve tüm tüketicilerin kullanımına açıktır. Kimse sahil şeridi içindeki taşınmazını duvar veya telle çevirerek tüketicilerin kıyılardan yararlanmasına engel olamaz denize girmesini engelleyemez. Marinalar bundan ayrı tutulmuştur. 

GİRMEK, YÜZMEK HATTA FOTOĞRAF ÇEKMEK BİLE YASAK

İlçemiz Turgut mahallesinde ‘ELLA YATCH CLUB’ ve yine ‘ANGEL’S PENİNSULA HOTEL’ işletmeleri denize girişi engellemekte ve hatta fotoğraf çekmek, yüzmek yasak levhaları asarak tüketicilerin en doğal hakkı olan kıyılardan yararlanma hakkı ihlal edilmektedir. Yine ilçemiz sınırları içinde sahil mahallelerimizde de keza Turunç mahallesi gibi tüketicilerin denize girmesi engellenmektedir.

Her bireyin, tüketicin hakkı olan denize girmek kıyılarda yürümek ve fotoğraf çekmek hakları yasalar gereğince korunmalı ve kıyıları kapatan kişi ve kuruluşlar hakkında yasal işlem başlatılmalıdır. Tüketici Hakları Derneği Marmaris şubesi olarak kıyıların tüketicilerin kullanımına açılmasının takipçisi olacağız”

Bu arada, Ella Yatch Club işletmesi yetkilileri konu ile olarak ANKA Haber Ajansı’na açıklama yapmayı reddederken, Angel’s Peninsula Hotel yetkililerine ulaşılamadı.