Muğla Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’nin 80 iline ulaştırdığı 10 Milyon yerel tohum ile İsveç’in nüfusu kadar yerel tohumu üretip dağıtmış oldu.

"Yerel Tohum Ulusal Güç" sloganı ile Türkiye’nin en kapsamlı Yerel Tohum Merkezlerinden birini Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 93. yılında açan Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin ürettiği ve dağıtımını yaptığı yerel tohumlar, Türkiye’nin topraklarında hayat buluyor.

1 Şubat tarihinden itibaren 2020 yılının yaz sezonuna kadar üretilen 81 çeşit tohumu, internet sitesi üzerinden dağıtan ve kısa sürede stoklarını tüketen Büyükşehir Belediyesi’nin yerel tohumları, Türkiye’nin 80 iline ulaştı.

Türkiye’nin 80 ilinden yoğun talep alan ve kanun gereği her aileye ihtiyaç miktarı kadar dağıtılan tohumların sayısı, 2019 yılından bugüne kadar toplam 10 milyonu buldu. Alan olarak dikimi yapıldığında 150 futbol sahasını kaplayacak olan yerel tohumları, Türkiye’nin dört bir yanına kargolayan Muğla Büyükşehir Belediyesi'ne gelen en fazla tohum talebinin domates, biber, salatalık, fasulye, havuç ve bezelye olduğu öğrenildi. 

BAŞKAN GÜRÜN:"ATATÜRK VİZYONU İLE ÜRETEN KÖYLÜ, MİLLETİN EFENDİSİ OLDU"

Ülkelerin ekonomik kuvvetini tarımdan aldığını söyleyen Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, toprağının, yerel tohumunun kıymetini bilen, üreten köylüsünü de milletin efendisi yapan toplumların çağdaş medeniyetler seviyesine ulaşacağını belirtti. Başkan Gürün, şunları söyledi:

“Anadolu toprakları farklı toprak yapısı, ürün yelpazesi ile dünyanın en bereketli yurtları arasındadır. Türkiye Cumhuriyeti Atatürk dönemindeki tarım politikaları ile kısa zamanda dışa bağımlılıktan kurtulmuş kendi kendine yeten ve ürettiği ürünleri pazarlayan konuma gelmiştir. Yerli üretime önem veren, doğru ürünlerle topraklarını donatan ve bu ürünleri işleyecek fabrikalar açan Türkiye Cumhuriyeti Atatürk vizyonu ile üreten köylüsünü milletin efendisi yapmıştır. Son yıllarda izlenen tarım politikaları ne yazık ki ülkemizi birçok üründe dışa bağımlı hale getirmiş, üreticimiz borçlandırılmış, tarlasına, traktörüne el konur hale gelmiştir.

Muğla turizm kenti olarak bilinse de verimli toprakları, başat ürünleri, tabiri caizse dağlarından yağ ovalarından bal akan bir şehirdir. Çünkü dünyanın ve Türkiye’nin en iyi zeytinyağlarına, çam balında da liderliğe sahiptir. Muğla bir tarım kentidir. 2014 yılında Büyükşehir olan Muğlamızda kısa zamanda tarımsal gelişmeler için hizmetleri ve projeleri hayata geçirdik. Toprağımızın analizini yapan laboratuvardan, Türkiye’nin en donanımlı yerel tohum merkezine, yem, fidan desteğinden, alım garantili çiçek üretimine, katma değeri yüksek ürünler olan sakız ağacı, trüf mantarı üretim alanlarına, üretim ve tüketim kooperatiflerimizi desteğe, meyve sebze kurutma tesisinden, koku vadisine birçok projeyi hayata geçirdik. Üreticilerimizin tarlasından, hasadına, yem bitkisinden yerel tohumuna, tahlilinden satışına hep yanında oluyoruz.

Özellikle yerel tohum konusuna ayrı bir önem verdik. Ata tohumlarımızı sandıklardan çıkarıp kurduğumuz Türkiye’nin en kapsamlı yerel tohum merkezine gelmesini sağladık. Kısa zamanda hemşehrilerimizin desteği ile büyüyen Yerel Tohum Merkezi’miz tüm Türkiye’ye testleri yapılmış, güvenilir yerel tohum gönderebilir hale geldi. Bugüne kadar 10 Milyon yerel tohum Anadolu toprakları ile buluştu. Muğla’da üretilen tohumlarla vatandaşlarımızın sağlıklı ve yüzde yüz yerel ürünler elde etmesini sağladık. Yerli ve milli tohumlarımıza sahip çıkmanın gururunu, tüm Türkiye ile buluşturmanın mutluluğunu yaşıyoruz.”