"Yerel Tohum Ulusal Güç"’ sloganı ile Türkiye’nin 81 iline tohum gönderen Muğla Büyükşehir Belediyesi, 2021 yılının 25 günlük sürecinde 4 milyon, bugüne kadar da 10 milyon tohumu, Türkiye’nin dört bir yanındaki topraklarla buluşturdu. 

Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşunun 93. yılında açılışı gerçekleştirilen ülkenin en kapsamlı tohum merkezi, 81 ile tohum dağıtmaya devam ediyor.  

25 GÜNDE 4 MİLYON, 3 YILDA 10 MİLYON TOHUM DAĞITILDI

Muğla Büyükşehir Belediyesi'nden konuyla ilgili yapılan açıklamada, “Yerel tohum merkezimizde toplanan ve genetik durgunlukları ile doğrulukları tespit edilen tohumların çoğaltılma işlemlerini tamamlandık. 1 Şubat 2020 tarihinde Yerel Tohum Merkezimizde bulunan toplam 900 metrekarelik alanda toprakla buluşan tohumlarımız yaz sezonunda fidan vermeye başladı. Bu sistem ile 2020 yılı yaz sezonunda üretilen tohumlar 2021’in ilk 25 günlük sürecinde 4 milyon 139 bin 250 adet tohum ülke geneline dağıtıldı.  2020 yılında 4 milyon 290 bin, 2019 yılında 1 milyon 350 bin tohum olmak üzere bugüne kadar Türkiye’nin 81 iline 10 milyon tohum dağıtıldı” denildi.

"TÜRKİYE, MUĞLA'DAN DOMATES VE BİBER TALEP ETTİ" 

Kısa sürede stoklarını tüketen ve Türkiye’nin 81 iline tohum kargolayan Muğla Büyükşehir Belediyesi Tohum Merkezinde en fazla domates, biber, salatalık, fasulye, havuç ve bezelye tohumuna talepte bulunulduğu belirtildi

BAŞKAN GÜRÜN: "ÜRETEN KÖYLÜMÜZ, TEKRAR MİLLETİN EFENDİSİ OLACAK"

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün yaptığı açıklamada, yerel tohumun stratejik ve ülke geleceği açısından çok önemli olduğunu söyledi. Sloganlarının “Yerel Tohum Ulusal Güç” olduğuna dikkat çeken Başkan Gürün, şunları söyledi: 

“Yerel tohum demek ulusal güç demek. Yerli ve milli olmak istiyorsak önce ekmeğimizi, katığımızı elde ettiğimiz topraklarımıza ata tohumlarımızı ekmeli, bu toprakların mahsulünü elde etmeliyiz. 2016 yılında yerel tohum merkezimizi kurduk ve vatandaşlarımız özenle sakladıkları, sandıklarındaki ata tohumlarını bizlerle paylaştı. Bizde gönderilen bu orijinal tohumları testlere tabi tuttuk ve üreterek şu anda 81 ile talep eden üreticilerimize gönderiyoruz. Ayrıca Muğla merkezde bizimle beraber ve gönüllü çiftçilerle bu tohumları üretiyoruz.  

Çiftçilerimiz kendi ihtiyaçlarını karşılıyorlar, geri kalan kısımda da tohumları biz alıyoruz ve onu tekrar Türkiye’ye göndermeye devam ediyoruz. Çok sevindirici olan daha önceleri tohum takas şenlikleriyle başlayan yerel tohuma ilgi artık çok daha büyük bir bilincin oluşmasına ve yerel tohumun ne kadar stratejik bir ürün olduğunu vatandaşlarımızın anlamasını sağladı. Ülkemizin geleceği, üretim açısından yerel tohumun çok ama çok önemli olduğu, hibrit tohumların kesinlikle kullanılmaması gerektiği, eğer araştırma yapılacaksa kendi tohumlarımız üzerinde araştırma yapılması gerektiği ortaya çıktı. Yerele ve yerel ırklarımıza Anadolu’nun bağrından çıkmış ve yüz yıllarca buraya adapte olmuş ırklarımıza ve tohumlarımıza dönmemiz lazım ulusal bir güç olmak istiyorsak kendi yiyeceğimiz üretecek kapasiteye tekrar kavuşmamız lazım. Çok kısa sürede çok daha yaygın hale gelecek ve bankada muhafaza ettiğimiz tohumlarımız geleceğe sağlıklı bir şekilde taşınacak. Atatürk’ün de dediği gibi 'Milli ekonominin temeli tarımdır' Tarımda bir ülke sağlam zeminde değilse onun kalkınması mümkün değil. Yol göstericimiz, yolumuzu aydınlatan Mustafa Kemal Atatürk’ün yolundan gitmeye, üreten köylümüzü tekrar milletin efendisi yapmakta kararlıyız.”