Muğla Büyükşehir Belediyesi, Fethiye Belediyesi ve Yeşilüzümlü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi arasında, yapımına başlanan üzüm suyu, sirke, pekmez ve şarap üretim tesisi için protokol imzalandı. 

Muğla’da tarımsal üretimi desteklemek, üreticilerin kazancını artırmak, kooperatifleşmek ve markalaşmak için çalışmalar yapan Büyükşehir Belediyesi bu kapsamda yeni bir projeyi daha yaşama geçirdi. Üzüm suyu, sirke, pekmez ve şarap üretim tesisiyle kooperatifçiliğin desteklenmesi, sürdürülebilir kırsal kalkınmanın sağlanması, Fethiye ilçesi Yeşilüzümlü Mahallesi’nde yapılan üzüm yetiştiriciliği ve şarap üretiminin daha uygun ve yasal şartlarda markalaşması için imzalar atıldı.

Protokol çerçevesinde Fethiye Karaçulha Meyve ve Sebze Toptancı Hali içerisinde 4 milyon 423 bin TL maliyetle üretim fabrikası kuruluyor. Yılda 45 bin şişe üretim kapasitesine sahip tesiste, saatte en az 3 ton üzüm işlenecek. Üretim tesisi 2023 yılında Yeşilüzümlü Mahallesi’nde Fethiye Belediyesi tarafından yapılacak olan tesise taşınacak. 

Törende, tarımda ve üretimde birlik olmanın, kooperatifleşmenin, güç birliği yapmanın önemli olduğunu söyleyen Başkan Gürün, Yeşilüzümlü’de belediye, kooperatif iş birliği ile kurdukları üretim tesisinin Muğla’da oluşturdukları tarımsal birlikteliğe örnek olacağını belirterek, şöyle konuştu:

“ÜRETİCİMİZ ÜRETECEK, MUĞLA KAZANACAK”

“Bugün atılan imzalar sonrası çok mutluyum. Muğla’da tarımda hedeflediğimiz birlikteliğin, güç birliğinin güzel bir örneğini yaşıyoruz. Fethiye Belediye’miz, Yeşilüzümlü Kooperatifi’miz ile üzüm suyu, pekmez, şarap üretimi için imzaları atıyoruz. Muğla’mızın pekmezde, sirkede, şarapta bir markası olacak. Önceleri merdiven altı üretim yapmak zorunda kalan üreticilerimiz kendi markaları için üretecek, daha fazla kazanacaklar. Belediye, kooperatif garantörlüğünde Muğla markası oluşacak. Tarımsal üretimde planladığımız, hedeflediğimiz birliktelik ve güç birliğine en güzel örneklerden biri bu proje. Muğla genelinde kooperatiflerimizi bir çatı altında toplayan güç birliğini kurduk. Belediye, kooperatifimiz ve güç birliği ile Yeşilüzümlü’de bu projenin meyvelerini birlikte göreceğiz. Güven duygusu ile üreticimiz üretecek, Muğla kazanacak.”

Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca ise şunları söyledi:

“ÜRETİM TESİSİNİ 2023 YILINDA TAMAMLAYACAĞIZ”

“Fethiye Belediyesi olarak üretime, kooperatiflere büyük önem veriyoruz. Belediyemizin 180 dönüm arazisi var ve bu topraklarda coğrafi işaret aldığımız ürünler üzerinde yoğunlaşarak üretim yapıyoruz. Yeşilüzümlü’de uzun süredir merdiven altı diyebileceğimiz üretimler nedeni ile sıkıntılar yaşanıyordu. Bu iş birliği ve imza ile bunu aşıyoruz. Büyükşehir Belediye’mizin destekleri ile Yeşilüzümlü’nün verimli bağlarının ürünleri işlenecek, şişelenecek. Fethiye Belediyesi olarak üretim tesisini 2023 yılında tamamlayacağız ve üretim tesisi geçici yerinden buraya taşınacak. Üreticimiz kazanacak, kırsaldaki hemşehrilerimiz kalkınacak. Büyükşehrimiz tarımda çok güzel işler yapıyor, Türkiye’nin bir numaralı yerel tohum merkezini şehrimize kazandırdılar. Başta Büyükşehir Belediye Başkanı’mız Osman Gürün olmak üzere tüm ekibine tarımda sağladıkları destekler için teşekkür ediyorum.” 

İmza töreninde konuşan Yeşilüzümlü Kooperatif Başkanı Erkan Arıkan üyelerine müjdeyi verdiklerini ve üretime başlayacaklarını söyleyerek, projeyi yaşama geçiren Başkan Osman Gürün’e ve Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca’ya teşekkür etti.