Nilüfer Belediyesi, balkon ve bahçe tarımı yapan kentliler ile kırsaldaki çiftçilere yönelik yeni eğitimler başlattı. Sebze yetiştiriciliğinden budamaya, tohum alma yöntemlerinden aşılama ve gübrelemeye kadar 24 ayrı konuda verilecek olan eğitimlerin ilk başlığı  “Amatör bahçıvanlar için balkon, teras, küçük bahçe tarımı” oldu.

Kırsal kalkınmaya destek veren, sağlıklı gıda üretimi için çiftçileri yerel tohuma ve iyi tarım uygulamalarına teşvik eden Nilüfer Belediyesi, aynı zamanda farkındalık yaratan çalışmalar da yürütüyor. “Herkes için eşit, ulaşılabilir, sağlıklı gıda” sloganıyla 2021 yılını Gıda Yılı olarak ilan eden ve yıl boyunca bütün çalışmalarını bu temayla gerçekleştirecek olan Nilüfer Belediyesi, bu doğrultuda yeni bir eğitim dizisi başlattı. Kentliyle kırsalı kaynaştırmayı, kentte yaşayan insanları hayatın her alanında üretime dâhil etmeyi, tarımla olan bağlarını kuvvetlendirmeyi ve kırsaldaki çiftçilerin eksik olduğu alanlarda kendilerini geliştirmeyi hedefleyen Nilüfer Belediyesi, bu kapsamda TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası işbirliğiyle “Gıda ve Tarım” eğitimleri düzenliyor. Balkon tarımından budamaya, tohum alma yöntemlerinden aşılama ve gübreleme yöntemlerine kadar kentli ve çiftçilere yönelik çevrimiçi ve yüz yüze 24 ayrı oturumda düzenlenecek olan eğitim programı, “Amatör bahçıvanlar için balkon, teras, küçük bahçe tarımı” eğitimiyle başladı. Nilüfer Belediyesi’nin Youtube kanalında canlı olarak yayınlanan eğitim, büyük ilgi gördü. Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sevinç Başay tarafından verilen eğitimde, balkon tarımında iklim ve güneş ışığının önemi, çevresel faktörler, gerekli ekipmanlar, uygun saksılar ve kullanılması gereken toprak özellikleri, gübreleme, balkonda yetiştirilebilecek sebze türleri ile özellikleri ve bakım işlemleri paylaşıldı. 

AĞIR METAL BİRİKİMİ RİSKİNE DİKKAT

Kentsel alanlarda yetiştirilen sebzelerde ağır metal birikimi riskinin arttığına dikkat çeken Başay, “Tarım yapılacak balkon kirlilik kaynaklarından biri olan otoyola 60 metreden daha yakınsa, o balkonda süs bitkileri ve fesleğen, kekik, adaçayı, lavanta ve biberiye gibi tıbbi aromatik bitkiler yetiştirilerek, balkon yetiştiriciliğinin görsel ve psikolojik yönlerinden yararlanılmasını öneriyorum. Sebzelerin yetiştirileceği balkon otoyoldan uzaklaştıkça, yetiştirilecek sebzelerin ağır metal taşıma riski azalır” diye konuştu.

Balkon yetiştiriciliği için gerekli ekipmanları da katılımcılarla paylaşan Başay, en önemli unsurlardan birinin de sebze yetiştirme kabının en az 40 cm derinliğinde olması gerektiğini vurguladı. Saksılarda yetiştirilebilecek derin, orta ve yüzlek köklü bitkilerden örnekler de veren Başay, küçük kaplarda yetiştirmek için en ideal olan sebzelerin domates, biber, yeşil soğan, yeşil sarımsak, marul, fındık turp, maydanoz, pazı ve nane olduğunu söyledi.