AYHAN ÇİMENDAĞ

Denizli Kadın Haklarını Koruma Derneği Başkanı Nurten Karakış, Kadın Destek Uygulaması’nın (KADES) pandemi döneminde kadınlar adına önemli bir yer edindiğini belirtti “Ancak okuma yazma bilmeyen kadınlar için KADES’i kullanmak mümkün değil” dedi.

İstanbul Esenyurt’ta boşanma aşamasındaki eşi Alper Tasalı tarafından silah zoruyla kaçırılıp şiddete maruz kalan Fatma Yasak’ın kaçırıldığı anda kullandığı ama destek alma girişiminin başarısız olması üzerine gündeme gelen KADES’i değerlendiren Karakış, “155’i aramak zaman kaybettiren bir uygulamaydı” diyerek şunları söyledi:

“KADES’İN İNTERNETSİZ BİR ŞEKİLDE DE ÇALIŞMASI GEREKİYORDU”

“KADES ile ücretsiz mesajla konum bildirmek gibi erişim sağlamanın faydasının çok olacağını düşünüyorum. Uygulamayı kullanırken dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise kadının bulunduğu konumun doğru bildirilmesi ve kayıt işlemi sırasında internetin açık ve çalışır bir durumda olması.  Aslında KADES’in internetsiz bir şekilde de çalışması gerekiyordu. Bu uygulamayı internet alacak parası olmayan kadınlarımız da kullanıyor. Şiddet gören kadınların birçoğunun KADES uygulamasını bilmediğini görüyoruz. Kadınların, kadına şiddeti önleyen mekanizmalardan ne yazık ki haberleri yok. Haklarını bilen kadın hem kendini şiddet korur hem de çevresindeki kadınlara destek olmaya çalışır.

“SADECE AKILLI TELEFONA SAHİP KADINLARIMIZ KULLANABİLİYOR”

Eşi, ailesi, sevgilisi veya bir başkası tarafından şiddet gören ya da şiddete maruz kalma ihtimali olan kadınlarımızın akıllı telefonlarına önce KADES uygulamasını indirmeleri gerekiyor. Bu uygulama sayesinde kadınlarımız hızlı bir şekilde, zaman kaybetmeden ihbarda bulunabiliyorlar. KADES uygulamasının daha önce pilot bölgeler için geçerli olduğunu biliyoruz. Ancak pandemi nedeniyle tüm Türkiye’de kullanıldığını biliyoruz. Fakat bu uygulamayı sadece akıllı telefona sahip kadınlarımız kullanabiliyor. Şiddete maruz kalan kadınların daha önceleri 155’i arayıp adres vermeleri gerekiyordu. Ne yazık ki kadınlar salgın sürecinde bu numaraya ulaşamadılar. Pandemi döneminde KADES uygulaması kadınlar adına önemli bir yer edindi. Ancak okuma yazma bilmeyen kadınlar için KADES’i kullanmak mümkün değil. Ayrıca sadece akıllı telefonun olması yeterli değil. Telefon kullanıcılarının internetlerinin de olması gerekiyor.”

“KONUMU AÇIK TUTUN VE KADES BUTONUNA BASIN”

Fatma Yasak’ın kaçırıldığı esnada KADES uygulamasındaki butona bastığını fakat görevli kişi tarafından arandığında şiddet boşanmak üzere olduğu eşi tarafından fark edildiğine dikkat çeken Karakaş, şöyle devam etti:

“Şiddet gören her bilinçli kadının bu uygulamayı telefonuna indirmesi gerekiyor. Kadın, şiddet gördüğü esnada ise KADES butonuna basmalı ve telefonunun konumunun açık olduğunu teyit etmelidir. Sosyal medya kullanıcıları uygulamanın işe yaramadığını söylüyor. Fakat bilinçli bir şekilde kullanılırsa yetkililer şiddet gören kadına bir şekilde yardım eli uzatacaktır.  Bu uygulama hızlı bir şekilde ihbarda bulunulmasını sağlıyor. Bakanlığın verilerine göre 620 bin 829 kadın telefonuna bu uygulamayı indirdi. Tabii bu ihbarı alan görevlilerin de çok hızlı bir şekilde hareket etmeleri gerekiyor. Uygulamada çalışan personelin bu konuda sıkı bir eğitimden geçmesinde fayda var. KADES ve 155’i aradığımızda mutlaka konum isteniyor. Fatma Yasak’ın ihbarda bulunduğu personelin yardımcı olmakta pek başarılı olamadığını görüyoruz. Böyle durumların araştırılması gerekiyor.  İhbarda bulunan kadın, ölümle burun buruna. Çok hızlı ve bilinçli bir şekilde kadına yardım edilmesi gerekiyordu. Fatma Yasak için yargı süreci devam ediyor. Adaletin yerini bulmasını bekliyoruz.”