DAVUT GÜLEÇ

AKP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki, Kayseri’de yayın yapan yerel televizyonların ortak yayınına konuk oldu. Özhaseki, Kayseri Hızlı Tren Projesi için “Uygulama projesi dahil olmak üzere tüm projeler bitti. Kredi görüşmeleri yapılıyor. Ama şu andaki ekonomik koşullardan dolayı ‘hadi başlayın’ denilemiyor” diye konuştu.

ÖNCELİK YAP-İŞLET-DEVRET MODELİ

“Allah izin verirse çok kısa süre içinde bu ekonomik açmaz giderilir ve Kayseri’nin hızlı treni de başlar” diyen Özhaseki, şöyle konuştu:

“Zaten yarısında neredeyse Erzincan’a giden hattı kullanacağımız için yarısı yapılmış sayılabilir. Yozgat Çekerek tarafına da bir kol yapılarak Kayseri’ye gelecek, 170-180 kilometrelik bir mesafe. Ama her halükarda kalan kısım da milyar doları aşan bir meblağ sonuçta. Bunun yap-işlet-devret şeklinde yapılması hususunda bir arayış var. Aslında Cumhurbaşkanımızla bu konuyu ben özel olarak da konuştuğumda ‘Krediler, teklifler var ama olabilirse yap-işlet şeklinde yapmak daha uygun’ dedi. Eğer böyle yapan bir grup bulabilirsek hükümetin cebinden para çıkmadan o iş yapılacak, ama eksik kalırsa onu hükümet takviye edecek. Öyle bir modelin peşindeyiz.”

YEREL YÖNETİMLER YASA TASLAĞI

Özhaseki, Yerel Yönetimler Yasa Taslağı hakkındaki soru üzerine; Avrupa’da belediyelerin çok daha güçlü olduğunu, Türkiye’de güçlendirmek istediklerini ifade etti. İktidarları döneminde yerel yönetimlere çok fazla yetki verildiğini söyleyen Özhaseki, büyükşehir-ilçe belediyeleri arasındaki ikilemleri, yetki sorunlarını giderecek, imara ilişkin ve kiminde öz gelirleri arttıracak gibi düzenlemeleri yedi başlık halinde çalıştıklarını anlattı. Özhaseki, “Bunları kendi içimizde ve ittifak ortağımız ile netleştirmemiz icap ediyor. Sonra karşı partilere açıp birlik içerisinde bu işi sürdürmemiz gerekiyor. Keşke mümkün olsa da biz bunu bütün partilerin oy birliğiyle çıkarabilsek. Ancak bu işe bizim gibi genel açıdan bakan partiler olması lazım” diye konuştu.

“BELEDİYELERİN GELİR DAĞILIMINDA BİR ADALETSİZLİK VAR”

Yeni Yerel Yönetimler Yasası ile belediyelerin gelir dağılımındaki adaletsizliğin de düzeltilmesinin amaçlandığını savunan Özhaseki, büyük firmalarını merkezlerini çoğunlukla İstanbul’da olduğu için vergilerinin de İstanbul’a ödendiğine dikkat çekti. Oysa bu firmalarını üretim tesislerini çoğunun da İstanbul dışında olduğuna işaret etti. Özhaseki şöyle konuştu:

“Kocaeli, İstanbul Belediyeleri’nin kişi başına almış oldukları pay neredeyse bin 500 lira civarında. Gaziantep, Sakarya gibi Anadolu belediyelerinin aldığı pay 4.50 lira civarında. Hadi bunu düzeltelim, denge getirelim. Buna bir tane evet diyecek CHP’li bulun hadi. Diyecekleri söz de ‘Yeni mi aklınız başınıza geldi? Daha önceden düzeltseydiniz ya.’ İyi de kardeşim 15 senedir Belediyeler Birliği Başkanı Fatma Hanım da içinde olmak üzere bir kavga veriyoruz. Anayasa Mahkemesi’ne kadar taşıdık bunu. Oradan çıkan bir karar üzerine bu hale geldi.”