Küçükçekmece Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren Uzman Diyetisyen Melek Elmas, Ramazan’da oruç tutacaklara önemli uyarılarda bulundu. Ramazan ayında yapılan en büyük yanlışın sahuru atlamak olduğunu kaydeden Elmas, “İftarınızı ikiye bölün, bir anda oturup her şeyi yemeyin. Çalışanlar sahuru atlamayın. Sahurda kahvaltı tüketin. Çok yağlı, tuzlu yiyeceklerden uzak durun. Bol bol su tüketin” dedi.

Küçükçekmece Belediyesi, Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü’nde görevli Uzman Diyetisyenler, Kadın Eşitlik Merkezi’nde Küçükçekmeceli vatandaşlara haftanın 5 günü ücretsiz hizmet veriyor.

RAMAZANDA BİTKİNLİĞİN SEBEBİ UZUN AÇLIK SAATLERİ

Uzman Diyetisyen Melek Elmas, Ramazan’da bitkin hissedilmesinin nedenini uzun süren açlık saatleri olduğunu söyleyerek, ”Ramazan’ da bitkinlik yaşamamızın nedeni uzun açlık saatleri, yaklaşık 15/18 saat aralığında bir açlık dönemi yaşıyoruz. Bu dönemde kişinin metabolizması yavaşladığı için kişi bitkinlik yaşıyor. Sahur, iftar olarak bizim öğünlerimizi düzenli bir şekilde yapmamız beslenmemize dikkat etmemiz gerekiyor” dedi.

“SAHURDA KAHVALTILIK TÜKETİN”

Sahurda ilk önce akşamdan kalan yemeklerin yenmemesi gerektiğini söyleyen Melek Elmas, “Sahuru kahvaltı biçiminde yapacağız. İki dilime yakın tuzsuz peynir yenebilir. Normal kiloda ve sağlıktaki kadınlar bir, erkekler iki adet haşlanmış yumurta tüketebilirler. Tok tutmada diğer önemli olan süt ürünleri ya 4 yemek kaşığı yoğurt ya da 1 su bardağı süt. Bunun yanında bir adet meyve tüketilebilir. Sahurda tokluk süremizi uzatmak için ekmek olarak da esmer ekmek, tam buğday, kepekli ya da çavdar ekmek tüketmeyi öneriyoruz. Susuzluk çekildiği için zeytini çok fazla sahurda önermiyorum” dedi.

“İFTARINIZI İKİYE BÖLÜN, BİR ANDA OTURUP HER ŞEYİ YEMEYİN”

Elmas, iftarı ikiye bölerek beslenmemiz gerektiğini şu sözlerle açıkladı:”İftara başlarken de 2 aşamalı bir şekilde başlayacağız. Birinci iftar ikinci iftar şeklinde beslenmeliyiz. İftarda önce suyumuzu içiyoruz. Sonra çorbayla başlıyoruz. Çorbamız ne çok sıcak ne çok sıcak olmalı. Çorbamızı 5-6 dakikaya yayarak içeceğiz. Orucumuzu açtıktan sonra bir “5 dakika bekleme süresi tanımalıyız kendimize. Mide uzun bir açlık dönemi geçirdi ve hazımsızlık, gaz sorunları ve şişkinlik yaşamamak için yavaş yavaş tüketmek gerekiyor. Ana yemeğimizi tükettikten sonra bir ya da iki ara öğün beraberinde gelecek. Bunu bir meyve bir yoğurt şeklimde yapmamız gerekiyor. Günde bir bardak maden suyunu öneriyoruz.”

RAMAZAN’DA SAĞLIKLI KİLO VERMEK MÜMKÜN

Ramazan’da sağlıklı kilo vermenin de mümkün olduğunu belirten Elmas, Ramazan’da metabolizmanın yavaşladığını hatırlattı. Kilo vermek için neler yapılacağını ise şöyle açıkladı: “Çok yağlı hamur işleri gibi besinlerden kaçınarak iftarda pirinç makarna değil de bulgur pilavı tüketerek dikkat edersek olabilir. Kişi eğer obez ise ve rahatsızsa kilolarından bir aylık bir süreçte 2 kilo kadar vermeyi doğru buluyoruz. Ramazandan sonra toksit atıcı ya da detoks programları uygulayıp ramazan ayının vermiş olduğu yorgunluk ve bitkinliği de atmış oluyoruz.”