RAMİZ KAAN OKTAR

Sakarya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (SESOB) Başkanı Hasan Alişan, pandemi sürecinde ortalama 10 ay kapalı kalan esnaf için asıl zorlukların yeni başladığını söyleyerek, “Devletimiz bize bu süreçte yardımcı oldu fakat her şey faizle oldu” dedi.

Kısıtlamaların 1 Temmuz itibariyle kaldırılması ve 9 günlük bayram tatilinin ardından koronavirüs vaka sayıları yükselişe geçmesi üzerine SESOB Başkanı Alişan, tam kapanmanın artık biraz daha zor olacağını söyledi. Alişan şöyle konuştu:

“ALINAN KARARLARA KARŞI ÇIKMADIK”

“Covid-19, sağlık açısından son derece etkili ve önemliydi. Biz de bu salgının bir an önce defolup gitmesi için karar vericilerin aldığı kararları uygulamaya çalıştık. Bizim işimiz ve temasımız insanlarla, insanlara ürün satıyoruz, hizmet veriyoruz. İnsanların sağlıklı olmasını istiyoruz. Düşüncemizin temelinde bu var. Bugüne kadar hükümetimizin almış olduğu kararların hiçbirine karşı çıkmadık. Fedakârlık yaptık, çok şey kaybetmemize rağmen karşı çıkmadık. Yeter ki sağlıklı bir nesil olsun. Bize ‘kapat’ dediler kapattık, ‘aç’ dediler açtık.

 “HER ŞEY FAİZLE YAPILDI”

Kimse ‘ne yiyorsun, ne içiyorsun’ diye sormadı. Yanımızda istihdam ettirdiğimiz insanların maaşlarını biz vermeye çalıştık. Bize dediler ki; ‘Devlet size yardım edecek.’ Evet, yardım etti sağ olsun. Bunu da asla inkâr etmiyoruz. Hatta yerel yönetimler de yardım etti. Fakat her şey faiziyle yapıldı ve her şey 6 ay veya bir yıl ötelendi. Şimdi de 1 Temmuz itibariyle işyerlerimiz açıldı. Artık serbest ticaret başladı. Bizim bugüne kadar istediğimiz ticaret yapmamızdı. Borçların ötelenmesi gibi bir talebimiz olmadı. Şu anki psikoloji ile müşteri potansiyelimiz yüzde 50 düştü. Fiyat arttırayım derseniz haksızlık ve adaletsizlik olur. Fırsatçılık olur diye itham ediliyoruz. Oysa bizim gelirlerimiz aynı, fakat giderlerimiz arttı. Bununla birlikte borçlarımız çoğaldı. Bir ödeyemezken iki ödemek zorunda kalıyoruz. Asıl bugüne kadar verilen desteklerle ayakta kaldık. Zorluk şimdi başlıyor. Yılsonuna kadar normal süreç devam edecek diye umuyoruz. Bu süre içerisinde ayakta kalan kalacak, kalamayan ise yok olup gidecek.

“AŞI OLMAMIZ GEREKİYOR”

Birçok yerin önlem almaması hatta virüsle dalga geçmesi bizim gönlümüzü, kalbimizi incitti. Mesele de burada. Yoksa biz ‘neden kapatıldı’ ya da ‘neden açıldı’ demedik. Hatta biz, ‘Bize yardım edeceğinize işyerlerimizi açın’ dedik. Açın demek sağlığı hiçe saymak anlamında değil. Sağlık her şeyden önemlidir. Tedbirleri ve önlemleri mutlaka alalım. Hatta Esnaf ve Sanatkârlar Odaları olarak biz diyoruz ki aşıyı olalım, aşı olmamız gerekir. Aşısı olmayanların toplu işyerlerine veya toplu mekanlara alınmasına karşıyız.

“ÇEŞİTLİ SORULARLA MUHATABIZ”

Vaka sayılarındaki artış nerede oluyor? Bu insanlar 9 günlük tatilde Ege ve Akdeniz Bölgesi’ndeydi. O bölgelerde vaka sayıları, bizim burası gibi değil. Sanki tatilde oradan buraya geldiler de vaka sayıları arttı. Oysaki bu kadar artış orada yok. İnsanların beyninde farklı düşünceler var. ‘Acaba sermaye istiyor diye yaz aylarında orada vakalar az mı gösteriliyor’ diye bana söylüyorlar. Ben esnafın temsilcisiyim, esnafların dediklerini aktarmak ve söylemek zorundayım. Tatil bölgelerinde vaka sayısı 1 yükseliyorsa burada 3 yükseliyor. İnsanlar orada tatilde virüsü kaptıysa virüs orada var demektir, burada niye yayılıyor? Çeşitli sorularla muhatabız. Evet, endişemiz var, şu zamanda kapanacak, tatil sona erdiği zaman kısıtlamalar devam edecek gibi. Tam kapanmanın bu saatten sonra biraz daha zor olacağını düşünüyorum.”

 GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

* Çark Caddesi detay

* Sakarya Esnaf ve Sanatkârlar Odası (SESOB) Başkanı Hasan Alişan