JİYAN CİN

Şırnak’ın İdil ilçesine bağlı Yayalar, Çınar, Alataş ve Bozkır köylerinde yaşayan vatandaşlar, yıllardır GSM şebekesi sorunu nedeniyle kimse ile iletişim kuramıyor. İdil ilçesine 45 kilometre uzaklıkta olan 45 hane ve yaklaşık 300 kişinin yaşadığı Yayalar Köyünde cep telefonlarının çekmeyişi köylülerin iletişimini çileye dönüştürüyor.

UZAKTAN EĞİTİME ERİŞEMEDİLER

Vatandaşlar cep telefonlarıyla görüşmek için toplu olarak ya yaklaşık 300 metre yüksekliğindeki dağa çıkıyorlar ya da gün içinde 6 kilometre uzaklıktaki Haberli Köyü’ne gidiyorlar. Kimi köylüler ise topluca tepelere çıkarak şebekeyle bağlantı sağlanabilmesi için saatlerce bekliyor. Daha sonra sevdikleri ve yakınlarıyla iletişim kurabiliyorlar. Toplamda yaklaşık 300 öğrencinin bulunduğu bölgede pandemi dönemi boyunca şebeke olmadığı için uzaktan eğitime erişim sağlanamadı.

“GÜVENLİK ZAFİYETİ KONUSUNDA İLETİŞİM KURAMIYORUZ”

Çevrede güvenlik korucularının yaşadığı altı köyün yıllardır sıkıntı çektiğini belirten Yayalar Köyü Muhtarı Mehmet Ali Bulut, cenazede, bayramda veya güvenlik zafiyeti olduğunda jandarma ve emniyetle iletişim kuramadıklarını söyledi. Defalarca müracaata rağmen bir sonuç alınamadığını belirten Muhtar Bulut, “Bölge olarak 1984 yılından beri güvenlik korucusuyuz. Şehitlerimiz oluyor, yaralılarımız oluyor, cenazemiz oluyor. Devletin jandarması, emniyeti ile işlerimiz oluyor, irtibat kuramıyoruz. Devlet büyüklerimizden, içişleri bakanlığımızdan ve ulaştırma ve altyapı bakanlığımızdan bir an önce bu telefonlara kavuşturmanızı rica ediyoruz. Köy halkı olarak, bölge halkı olarak sizden ricamız bu yönde. Şu ana kadar defalarca müracaatta bulunduk” dedi.

“ÖĞRENCİLERE ULAŞAMADIK”

Yayalar Köyü İlk Öğretim Okulu Müdürü Ferhat Bülbül, “Yaklaşık dört yıldır köyümüzde görev yapmaktayım, öğretmenim. Geldiğimizden bu yana şebeke sorunlarımız devam etmektedir. Biz de öğretmen olarak kaç defa farklı yerlere ilettik ancak bir netice alamadık. Gerek eğitim açısından da olumsuzluklar yaşamaktayız. Öğrencilerimize uzaktan eğitim süresince ulaşamadık, onlar da bize ulaşamadı. Öğrenci ailelerimize ulaşmaya çalışıyoruz, yan köydeki öğretmenlere dahi ulaşamıyoruz. Keza kendi ailelerimize ulaşmıyoruz. Bu sorunun çözülmesini istiyoruz. Yetkililerin buna el atmasını istiyoruz, mağduruz” diye konuştu.

“ÖĞRENCİLER BAZEN GECE VAKTİ TEPELERE ÇIKIYOR”

Öğrencilerin uzaktan eğitim yapamadıklarını anlatan Bülbül, “İnsanlar toplu olarak tepelere çıkıyorlar, keza öğrencilerimiz de öyle. Bazen uzaktan eğitim yapmaya çalışıyoruz, öğrencilerimiz gece vakti tepelere çıkmak zorunda kalıyor” ifadelerini kullandı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

* Köylülerin telefonun çekim alanına ulaşmak için dağa çıkışı

* Yayalar Köyü Muhtarı Mehmet Ali Bulut

* Yayalar Köyü İlk Öğretim Okulu Müdürü ve Öğretmen Ferhat Bülbül

* Dağda şebekeye bağlanmaya çalışanlar