UFUK KEKÜL

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan fiyatlar üzerinden kabuklu fındık alımına başlıyor. TMO, “Fındık alımları 1 Eylül 2021’den itibaren ilk etapta 18 noktada başlayacak olup hasat durumuna göre bu sayı 60’a kadar çıkarılabilecektir” açıklaması yaptı.

TMO’dan yapılan açıklamada, alımların randevu ile yapılacağı belirtildi. Randevular, 23 Ağustos’tan itibaren internet üzerinden http://randevu.tmo.gov.tr veya TMO işyerlerine müracaat edilerek alınabilecek. Ürün bedeli ödemeleri ise 21 gün içerisinde yapılacak.

Fındık alımları konusunda her türlü teknik altyapı, personel ve finansman hazırlıklarının tamamlandığını belirten TMO, açıklamasında şu bilgilere yer verdi:

“Kabuklu fındık alımlarını fiziksel analizle yapacak olup alım esnasında üreticilerimizin sıkıntı yaşamamaları için ürünlerini aşağıda belirtilen kriterlere uygun şekilde hazırlayarak alım açılış tarihine göre düzenlenen ekli listedeki alım noktalarına getirmeleri önem arz etmektedir.

RANDIMAN, RUTUBET, BURUŞUK, ÇÜRÜK VE KIRIK ORANLARI BELİRLENDİ

Bunların yanında üreticilerimizin ürünlerini kurutarak, sağlıklı olarak korunabilecekleri jüt çuvallar içerisinde alım noktalarına getirmeleri, İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleriyle irtibata geçerek ÇKS bilgilerini güncellemeleri ve ürünlerini randevu aldıkları tarihte TMO alım noktalarına getirmeleri önem arz etmektedir.”

TMO’nun yüzde 50 sağlam iç fındık esasına göre uygulayacağı alım fiyatları ise şöyle:

Giresun kalite kabuklu fındık için 27,00 TL/Kg, Levant kalite kabuklu fındık için 26,50 TL/Kg, Sivri kalite fındık için ise 25,50 TL/Kg şeklinde olacak.

Eski yıl mahsulü ve eski ile yeni yıl mahsullerinin karışımı olan ürünlerin kesinlikle satın alınmayacağını duyuran TMO, kabuklu fındık alım esaslarını ise şu şekilde belirledi:

Sağlam iç fındık oranı yüzde 40 ve üzeri, Rutubet oranı yüzde 6’ya kadar, Buruşuk iç fındık oranı yüzde 10 ve altı, Çürük ve bozuk iç fındık oranı yüzde 3 ve altı, Çatlak, kırık ve kabuklu fındık içerisinde bulunan iç fındık oranı yüzde 5 ve altı, Yabancı madde oranı (taş, toprak vb.) yüzde 0,5 ve altı.